Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Android of iPhone geheugen vol? Zo maak je opslag vrij!

Op je mobiele telefoon bewaar je veel gegevens, zoals foto's en video's, chats en apps. Het kan voorkomen dat het interne geheugen van je telefoon vol raakt. Met een vol geheugen kan jouw smartphone minder goed functioneren. Gelukkig kun je zelf eenvoudig opslagruimte op je telefoon vrijmaken. Wij helpen je graag op weg!

Interne geheugen telefoon vol


 

Geheugen telefoon vol

Wanneer het interne geheugen van je telefoon vol is, kan je telefoon trager gaan functioneren. Daarnaast kun je bijvoorbeeld geen nieuwe foto's en video's op jouw smartphone opslaan of apps downloaden. Is het geheugen van je telefoon vol? Geen zorgen! In dit artikel vertellen wij je wat je moet doen als jouw opslag vol is.


 

Wat maakt mijn Android of iPhone opslag vol?

Via je smartphone kun je eenvoudig achterhalen waardoor de opslag van je telefoon vol zit. Wil je weten waardoor jouw Android of iPhone opslag vol is geraakt? Volg dan de instructies hieronder:

Open de instellingen op je iPhone en navigeer naar 'Algemeen' en vervolgens naar 'iPhone-opslag'. Hier kun je onder andere zien hoeveel opslagruimte jouw apps, foto's en berichten in beslag nemen.

Daarnaast vind je hier een overzichtelijke lijst van geïnstalleerde apps en het geheugen dat ze in beslag nemen. Zo kom je er snel achter waardoor de opslag van je telefoon zit, en kun je gerichter opslagruimte op je telefoon vrijmaken.

Open 'Instellingen' op je Android telefoon en tik op 'Opslagruimte'. Hier vind je de opslagruimte van jouw smartphone. Deze is verdeeld in categorieën. Bijvoorbeeld foto's, apps of andere documenten. Tik op een categorie om meer informatie op te halen over het geheugen dat de categorie in beslag neemt.

Goed om te weten: op een Samsung telefoon navigeer je via 'Instellingen' naar 'Apparaatonderhoud' om meer informatie over de opslagruimte te achterhalen en om opslag vrij te maken op jouw Samsung.


 

Opslagruimte telefoon vrijmaken: 7 tips

Is de opslagruimte van je telefoon bijna vol of past er zelfs niks meer bij? Je kunt op verschillende manieren opslagruimte op je telefoon vrijmaken. Wij zetten 7 manieren voor je op een rijtje!

1. Automatisch telefoon geheugen vrijmaken

Als je telefoongeheugen vol is, kun je gebruikmaken van de functie op jouw iPhone of Android telefoon die automatisch geheugen vrijmaakt. Handig! Volg hiervoor de instructie die op jouw situatie van toepassing is: 

iPhone: automatisch opslag vrijmaken

Ga naar 'Algemeen' in de instellingen van je iPhone om automatisch opslag te besparen of vrij te maken. Tik op 'iPhone-opslag'.

Je krijgt aanbevelingen te zien waarmee je telefoongeheugen kunt vrijmaken. Schakel deze aanbevelingen in.

 

Android: automatisch opslag vrijmaken

Ga via 'Instellingen' naar 'Opslagruimte' en tik op 'Ruimte vrijmaken'. Accepteer dan de suggesties die je telefoon geeft om automatisch opslag vrij te maken.

Goed om te weten: navigeer bij Samsungs naar 'Apparaatonderhoud' om automatisch opslag vrij te maken.

 

2. Maak ruimte vrij met WhatsApp

Veel WhatsApp-gesprekken kunnen een oorzaak zijn van een vol geheugen. Je hoeft je WhatsApp-gesprekken niet volledig te wissen als jouw Android of iPhone geheugen vol zit. Via de chatinstellingen in WhatsApp kun je gesprekken kleiner maken, door bijvoorbeeld grote foto- en videobestanden uit je media en chatgeschiedenis te wissen. 

Goed om te weten: WhatsApp slaat foto's, video's en andere bestanden automatisch op in je chats als je deze functie hebt ingeschakeld. Schakel het automatisch opslaan van bestanden uit via de instellingen in de app. Zo voorkom je dat de opslag van je telefoon snel vol raakt. 


3. Bewaar foto's en video's in de Cloud

Foto's en video's nemen veel opslagruimte in beslag. Om te voorkomen dat het interne geheugen van je telefoon snel vol raakt, kun je deze bestanden bewaren in clouddiensten. Bijvoorbeeld in Apple Foto's van iCloud (iOS) of Google Foto's (Android).

Door synchronisatie van gegevens op je smartphone, is het bewaren van foto's en video's op de cloud eenvoudig. Vervolgens kun je foto's en video's verwijderen om een vol telefoongeheugen tegen te gaan. Bovendien kun je via de cloud een back-up maken van waardevolle en belangrijke gegevens. Extra handig! 

Apple Foto's (iOS)

Open de instellingen op je iPhone. Tik op je Apple ID en vervolgens op 'iCloud'. Selecteer 'Foto's' en schakel 'Synchroniseer deze iPhone' in.

Tik op 'Optimaliseer iPhone-opslag' om opslagruimte te besparen. Om opslagruimte op je telefoon vrij te maken, kun je foto- en videobestanden handmatig verwijderen. 

 

Google Foto's (Android)

Open de app Google Foto's op je Android smartphone en log in met je Google-account. Zorg dat de synchronisatie-functie is ingeschakeld. 

Tik op jouw profielfoto van je Google-account en kies 'Ruimte vrijmaken'. Tik op 'Vrijmaken' om foto's en video's van je telefoon te verwijderen of verwijder foto's en video's handmatig. 

 

4. Synchroniseer minder naar je smartphone

Het kan handig zijn om gegevens te synchroniseren, zodat je deze op verschillende apparaten kunt raadplegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je e-mails. Maar, hierdoor raakt je Android of iPhone opslag vol. Telefoongeheugen kun je vrijmaken door minder gegevens naar je iPhone te synchroniseren. 

Gebruik je bijvoorbeeld de Gmail-app? Dan kun je via de instellingen in de app (drie streepjes linksboven) een limiet instellen op de e-mails die worden gesynchroniseert. Heb je een iPhone? Open 'Instellingen' en navigeer via 'Mail' naar 'Accounts' om het synchroniseren van e-mails naar je smartphone te beperken.


5. Maak cachegeheugen apps leeg

In het cachegeheugen, ook wel het kortetermijngeheugen van een app, wordt informatie opgeslagen die je niet direct nodig hebt. In veel gevallen gaat het bijvoorbeeld om gegevens die (tijdelijk) offline worden bewaard. Bij browser-apps, zoals Safari of Chrome die standaard op een iPhone of Android telefoon staan, komt dit vaak voor.

Door het cachegeheugen van apps leeg te maken, voorkom je dat jouw Android of iPhone geheugen vol raakt. In de tabel hieronder leggen wij uit hoe je het cachegeheugen van verschillende apps kunt leegmaken:

Cachegeheugen opschonen iPhone Cachegeheugen opschonen Android
1. Open 'Instellingen' op je iPhone. 1. Ga naar de instellingen van je Android. 
2. Tik op 'Algemeen'. 2. Kies 'Opslag' en kies een categorie die veel opslag inneemt. 
3. Selecteer 'iPhone-opslag'. 3. Tik op de app die je wilt opschonen.
4. Kies de app waarvan je het geheugen wilt opschonen. 4. Tik op 'Cache wissen' en bevestig je keuze. 
5. Kies 'Ruim op'. De cache van de app is nu verwijderd.  5. Tijdelijke gegevens van de app zijn nu gewist. 

6. Verwijder apps van je iPhone of Android

Verwijder apps van je telefoon om opslagruimte op jouw telefoon vrij te maken. Kijk kritisch naar apps die misschien onnodig zijn of niet bij je passen en beperk verschillende functies die je graag op je smartphone gebruikt, tot één geschikte app in plaats van veel verschillende. Verwijder apps die je al langer niet hebt gebruikt. 

Als er veel apps op je smartphone staan, raakt het interne geheugen van je telefoon vol. Bovendien houd je jouw smartphone op deze manier overzichtelijk.


7. Bespaar geheugen met streamingsdiensten

Als je veel films downloadt of podcasts en muziek opslaat, raakt het interne geheugen van je telefoon snel vol. Om opslag vrij te maken op jouw Samsung, iPhone of andere smartphone, kun je beter gebruik maken van streamingsdiensten, zoals Spotify, Netflix of HBO. Je gebruikt dan geen opslagruimte op je telefoon wanneer je jouw favoriete muziek luistert of film of serie streamt. 

Let op: met streamen verbruik je mobiele data.


Nieuwe telefoon kopen bij UnitedConsumers
 

award

Altijd de beste deal

Wij vergelijken bij je nieuwe telefoon met veel geheugen abonnementen van de beste providers.

 

duim

Gratis nummerbehoud

Je nummer behouden bij je nieuwe smartphone met abonnement? Wij regelen het voor je!

 

munten

Extra voordelig

Koop een telefoon met veel opslag extra voordelig in combinatie met een abonnement.

 

Bekijk smartphone aanbiedingen


Ook interessant
 

telefoon opschonen

Zo kun je jouw telefoon opschonen in 4 stappen

> Lees meer

 

werkgeheugen

Wat is het werkgeheugen van een smartphone?

> Lees meer

 

telefoon gaat niet meer aan

Schade aan je telefoon? Dit kun je doen!

> Lees meer

 

Blog homepage