Goedkope telefoon: zo kiest u een goedkope smartphone

Is het betalen van de hoofdprijs noodzakelijk voor een goede smartphone? Absoluut niet! Goedkope telefoons hebben tegenwoordig snelle hardware en goede specificaties. We kunnen wel zeggen dat budget smartphones niet altijd onder doen voor high-end modellen. Hoe kiest u een goedkope smartphone? Wij helpen u!

Goedkope smartphone

Goedkope telefoon

Er is enorm veel aanbod in goedkope smartphones. Goedkoop betekent echter niet dat u slechte kwaliteit koopt. Afhankelijk van het te besteden budget, wilt u de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Hoe kiest u dan voor een betaalbare smartphone? Wij helpen u in vijf stappen naar een goedkope telefoon.

1. Voordelige mobiele telefoon: begin bij het besturingssysteem

Bij het kiezen van een goedkope smartphone kunt u kiezen tussen Android of iOS. Op basis van prijs is de keuze snel gemaakt, want Android is een stuk goedkoper dan iOS. Daarnaast is iOS enkel beschikbaar op de iPhone, terwijl Android door meerdere merken gebruikt wordt. Denk aan Samsung, Huawei en Nokia. U heeft dus meer keuze in het merk en model met Android als besturingssysteem.

Ter vergelijking: de Nokia 5.1 heeft u als los toestel al voor € 122,95, terwijl u voor een (refurbished) iPhone SE toch nog € 189,95 betaalt.

2. Telefoon goedkoop houden: kies voor een ouder model

Hoe ouder het model, hoe goedkoper het toestel. Een goedkope smartphone is dus geen high-end model dat net uitgebracht is. Wel kan een goedkoper toestel in een lijn met nieuw gelanceerde toestellen verwerkt zijn. Denk aan de Samsung Galaxy S10 lijn. Waar de Samsung Galaxy S10 een prijzig model is, heeft Samsung ook de Samsung Galaxy S10e gelanceerd. Dit instapmodel is vriendelijker geprijsd dan de andere S10 modellen.

3. Betaalbare smartphone betekent minder populair merk

De grote merken op de markt kennen hun prijzen goed. Kijk daarom ook eens naar een minder populair merk. Denk aan Motorola of Nokia. De toestellen van deze fabrikanten zijn over het algemeen lager geprijsd dan de toestellen van giganten Samsung en Apple. 

4. Specificaties houden uw telefoon goedkoop

Smartphones hebben tegenwoordig geavanceerde technologie en indrukwekkende specificaties. Voor al deze specificaties - zoals meerdere camera's en een kristalhelder beeld - betaalt u natuurlijk een prijs. Overbodige specificaties, zoals: draadloos opladen, ultrasone vingerafdrukscanner en augmented reality zijn niet belangrijk voor het functioneren van de smartphone. Daarom beperken we ons tot de kern en kijken we naar het werkgeheugen, de processor en de beschikbare opslag.

Werkgeheugen Een smartphone houdt u ook goedkoop door voor een model te kiezen met een kleiner werkgeheugen. Smartphones met een laag werkgeheugen - bijvoorbeeld 3GB of 4GB - functioneren prima en kunnen dagelijkse taken goed aan. 
Processor Een goedkope telefoon heeft niet de allersnelste processor, dus is qua snelheid niet vergelijkbaar met een high-end model. Gaat surfen, bellen of appen te traag op een goedkope smartphone? Absoluut niet. Bij normaal gebruik is een goedkope mobiele telefoon nog steeds snel genoeg.
Beschikbare opslag Bij goedkope modellen zien we vaak een beschikbaar opslaggeheugen van 16GB of 32GB. Dit is bedoeld voor standaardgebruik. Er kunnen enkele foto's en video's opgeslagen worden, maar de kans bestaat dat het geheugen eens in de tijd leeggemaakt moet worden. Ook kunt u weinig apps installeren op een toestel met 16GB of 32GB geheugen. Soms zijn er mogelijkheden om het geheugen uit te breiden met een microSD kaart. Dit verschilt per toestel.

5. Goedkope smartphone los of met abonnement?

Houd uw smartphone goedkoop door deze los aan te schaffen en hier een Sim Only abonnement bij te kiezen. Met deze optie bent u vaak goedkoper uit dan wanneer u een abonnement inclusief toestel afsluit. 

Kijk bij een Sim Only abonnement ook altijd naar de grootte van de bundel. Uw dataverbruik speelt hierbij een belangrijke rol. Kiest u een Sim Only abonnement en maakt u deze maandelijks niet op? Dan bent u in principe te duur uit. Dit geldt ook wanneer u een te kleine bundel afsluit en maandelijks bij moet betalen. Kijk daarom naar uw eigen verbruik en kies hier een passende bundel bij.

Blog homepage