Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

iPhone 12 review: onze iPhone 12 ervaringen

Onze review over de iPhone 12 helpt u in uw overweging om de Apple iPhone 12 aan te schaffen. Maar voor u de iPhone 12 koopt, wilt u natuurlijk wel zeker weten dat dit de beste keuze is voor u. Wij helpen u graag een handje en delen in deze review onze ervaringen met de iPhone 12. Zo weet u waar u aan toe bent!

iPhone 12 review

Het was eventjes wachten op de Apple iPhone 12-lijn. Waar we normaal gewend zijn in september een nieuwe reeks iPhones te kunnen beoordelen, kon dit nu pas in oktober. Maar wij zeggen er eerlijk bij: het was het wachten waard!

In het doosje

In deze iPhone 12 review delen wij onze ervaringen met de blauwe iPhone 12 met 128GB geheugen. Het valt ons direct op dat er geen EarPods en oplader aanwezig zijn. Apple is van mening dat veel mensen al een adapter hebben, waardoor het maken van extra accessoires alleen maar belastend is voor het milieu. Wel zit er een USB-C-Lightning kabel in de doos.    

stersterstersterleeg

Pluspunten Minpunten
 
Een uniek design
 
Camera's zijn niet erg vernieuwend
 
De iPhone 12 is 5G ready
 
Er is geen 3,5mm-poort en adapter
 
Hoogwaardig beeldscherm
 
Accucapaciteit aan de lage kant

 

Voorganger

Van iPhone 11 naar iPhone 12

De iPhone 12 is voorzien van heel wat leuke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger: de iPhone 11. Bij de 11-lijn kreeg het instapmodel namelijk slechts een LCD-scherm. Maar Apple heeft besloten dat ieder toestel uit de 12-lijn wordt voorzien van een uitstekend OLED-scherm. Hierdoor voelt de iPhone 12 wat ons betreft al minder aan als de 'budget' variant van de serie. Bovendien zorgt dit voor een kleiner verschil tussen de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro. Andere interessante verbeteringen ten opzichte van de voorganger zijn:

  • 5G ready.
  • Een vernieuwd, strak design.
  • Betere Nachtmodus en Deep Fusion.
  • Een razendsnelle A14 Bionic processor.
  • Lichter gewicht en minder lomp dan iPhone 11.
  • Mooie glazen behuizing met aluminium zijkanten.
  • Nieuwe kleuren beschikbaar, namelijk groen en blauw.

 

Formaat

Het design en beeldscherm

Waar de iPhone 11 nog een gerecycled uiterlijk kreeg (vergelijkbaar met zijn voorgangers), heeft de iPhone 12 een heuse make-over ondergaan. Het toestel is voorzien van een vlakke, glazen behuizing met scherpe, aluminium randen. Hiermee neemt Apple afscheid van de afgeronde randen. Het fijne van dit design is dat de iPhone 12 hierdoor op zijn kant kan blijven liggen. Niet dat dit echt nodig is, want met een hoesje met een kickstand kunt u het toestel ook al gemakkelijk op zijn zij neerzetten. 

De reden waarom wij zo blij worden van de nieuwe look, is omdat Apple niet vaak een compleet nieuw uiterlijk geeft aan toestellen. Maar als we het design dan toch ergens mee moeten vergelijken, dan heeft het design iets weg van de iPhone 4 en 5 serie, of zelfs de SE uit 2016. Toch is de afwerking mega verfrissend en zijn wij ervan overtuigd dat dit het mooiste design is tot nu toe!

Strak in het glas

Het glazen design van de iPhone 12 is super strak. Letterlijk, want het glas aan de voor- en achterkant is volledig plat. Slechts het glas van de camera's aan de achterzijde steekt een beetje uit (minder dan 1 mm). De camera's doen wat denken aan een vierkant fornuis met verschillende pitjes om op te koken. Maar dan heel klein natuurlijk. Dit is wel vergelijkbaar met de iPhone 11.

Een degelijk en stevig design

Ook is het design van de iPhone 12 erg degelijk. Het glas aan de voorkant van de iPhone 12 is namelijk gemaakt van Ceramic Shield. Dit zou een materiaal zijn dat beter bestand is tegen vallen dan het glas van de iPhone 11. Dit hebben wij verder niet getest, en wij raden dan ook aan altijd voorzichtig te zijn met uw iPhone! De toestellen zijn al duur genoeg. Een hoesje is dan ook zeker aan te raden!

De achterkant van de iPhone is niet gemaakt van Ceramic Shield glas, maar zou wel zijn verstevigd. Een nadeel, is dat het glas aan de achterkant glanzend is afgewerkt. Hierdoor zien we al snel vingerafdrukken ontstaan. Dus wie geen zin heeft om constant de iPhone 12 te poetsen, kan er het beste een leuk hoesje omheen doen. Zo is het probleem al snel opgelost. 

Vederlicht en met één hand te bedienen

Met het vasthouden van het toestel merken we pas écht hoe licht het toestel is. Hoewel de iPhone 12 en de iPhone 11 dezelfde schermgrootte hebben, is de iPhone 12 een stuk dunner dan de iPhone 11. Hierdoor weegt het toestel zo'n 20 gram minder dan de iPhone 11. En omdat de iPhone 12 vederlicht is en de afmetingen fijn zijn, is het toestel gemakkelijk met één hand te bedienen. Dit is altijd een groot pluspunt.  

Beeldscherm

Het OLED-beeldscherm van de iPhone 12 is ineens een hele grote verbetering ten opzichte van het scherm van de iPhone 11. De iPhone 11 was namelijk nog voorzien van een LCD-scherm. En hoewel het beeldscherm van de iPhone 11 helemaal niet slecht was, voelt de upgrade naar een Super Retina XDR-display (oftewel OLED met HDR ondersteuning) als een échte upgrade.

En met een verbetering van 1.792 x 828 pixels naar 2.532 x 1.170 pixels oogt het beeldscherm een heel stuk scherper dan het scherm van de iPhone 11. Ook zien wij veel minder individuele pixels, in bijvoorbeeld tekst. Nu we er zo naar kijken, merken we ook dat het contrast supersterk is - en al helemaal in het donker! De beelden zien er veel levendiger uit, en zwart is ook echt zwart bij de iPhone 12. 

Smallere randen

Een ander mooi verschil met de iPhone 11 is dat de iPhone 12 aanzienlijk smallere randen heeft. Hierdoor ziet het toestel er nóg moderner en chiquer uit dan de voorganger. Wat trouwens onveranderd blijft, is de notch aan de voorkant met de selfiecamera bovenin het scherm. Hier reserveert Apple altijd graag veel ruimte voor. De nieuwste Android toestellen hebben de selfiecamera's vaak wat subtieler weggewerkt. Maar de selfiecamera's van Android smartphones zijn dan ook vaak niet voorzien van een infraroodcamera voor gezichtsherkenning. Wat Apple dan weer wel heeft.

True tone functie

Een andere unieke eigenschap van de iPhone 12 is dat het scherm werkt met de 'True Tone' functie. Deze functie zorgt ervoor dat de kleurtemperatuur van het scherm automatisch wordt aangepast aan het licht in uw omgeving. Dit werd al toegepast sinds de iPhone 8, maar er zijn maar weinig Android smartphones die deze functie ook hebben. Dit vinden wij daarom nog steeds een fijne en noemenswaardige eigenschap van het beeldscherm van de iPhone.    

Het design van vergelijkbare iPhones

iPhone 11 iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max iPhone 12 mini
vraagteken

iPhone 12

iPhone 12 pro

12 pro max

12 mini
Scherm:
6,1 inch LCD
Scherm:
6,1 inch OLED
Scherm:
6,1 inch OLED
Scherm:
6,7 inch OLED
Scherm:
5,4 inch OLED
Behuizing:
Glas
Behuizing:
Glas en aluminium
Behuizing:
Glas en chirurgisch staal
Behuizing:
Glas en chirurgisch staal
Behuizing:
Glas en aluminium
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
150,9 mm x 75,7 mm x 8,3 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
146,7 mm x 71,5 mm x 7,4 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
146,7 mm x 71,5 mm x 7,4 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
160,8 mm x 78,1 mm x 7,4 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
131,5 mm x 64,2 mm x 7,4 mm
Gewicht:
194 gram
Gewicht:
174 gram
Gewicht:
194 gram
Gewicht:
226 gram
Gewicht:
133 gram

 

Camera

De camera’s

Waar we bij andere merken worden bekogeld met extreme hoeveelheden megapixels, blijft Apple naar ons gevoel een beetje hangen bij de 12 megapixel camera's. Waarom neemt Apple geen grotere stappen in het toevoegen van megapixels, net zoals de concurrenten doen? Dat komt omdat meer megapixels niet automatisch betekent dat de foto's van betere kwaliteit zijn.

Apple kijkt daarom vooral naar andere technieken om de camera's te verbeteren, en dat is zeer zeker merkbaar met dit toestel. Zo is onder andere het diafragma van de groothoeklens verbeterd, waardoor het meer licht toelaat. Hierdoor maakt het toestel aanzienlijk betere foto's, met name bij gebrek aan licht.

Verbeterde cameratechnieken

Onze teleurstelling in megapixels wordt daarnaast meer dan goedgemaakt met verbeterde technieken, zoals de Smart HDR 3 techniek. Hiermee kan de iPhone bepaalde gebieden in foto's beter herkennen en de belichting aanpassen. Waardoor de foto's er super strak uit zien.

Ook is de nachtmodus vernieuwd. Normaal gesproken zou de nachtmodus alleen werken met de primaire camera, maar nu werkt nachtmodus ook met andere camera's - zelfs met de selfiecamera! Zo kunt u ook tijdens een avondje weg goede selfies maken.

Bovendien kan de iPhone 12 razendsnel focussen. Dit komt omdat Apple met de iPhone 12 ervoor heeft gezorgd dat de sensor dualpix-pdaf ondersteunt. Hierdoor wordt iedere sensorpixel gebruikt voor fasedetectie. Deze functie vervalt alleen wel zodra het té donker wordt. Een ander pluspunt is dat het nemen van foto's razendsnel gaat, en er bijna geen vertraging merkbaar is - hoe snel we ook op de knop drukken. 

De camera's van vergelijkbare iPhones

iPhone 11 iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max iPhone 12 mini

Achter:
12 megapixel
12 megapixel


Voor:
7 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel

 

Voor:
7 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel
12 megapixel

Voor:
7 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel
12 megapixel

Voor:
12 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel

Voor:
12 megapixel


 

Accu

De accu

Hoewel Apple heeft geprobeerd de accucapaciteit de laatste jaren wat op te krikken, lijkt dit bij de iPhone 12 te zijn mislukt. Dit komt waarschijnlijk omdat Apple de iPhone graag dun wil houden. Het is natuurlijk de vraag of u liever een dikkere iPhone heeft met een grotere accucapaciteit, of een dunnere iPhone die u iets sneller aan de oplader moet leggen.

De accucapaciteit van 2.815 mAh stelt onss een beetje teleur. Zeker omdat veel Android concurrenten wel met accucapaciteiten van soms zo'n 6.000 mAh aan komen zetten. Waar Apple het dus eigenlijk van moet hebben, is de werking en de kwaliteit van de accu.

Prima accu voor normaal gebruik 

Wij zijn een dagje met de iPhone 12 op pad geweest, en dat is prima te doen. De iPhone 12 gaat bij normaal gebruik vaak zelfs 2 dagen mee. Bij intensief gebruik zult u het toestel wel al na een dag moeten opladen. Gelukkig is het toestel snel weer opgeladen met de snellaadfunctie. Binnen 2 uur kunt u 'm alweer mee op pad nemen. 

Razendsnel draadloos opladen met MagSafe

Een leuke toevoeging vinden wij de functie 15W draadloos snelladen. Door een officieel MagSafe accessoire te gebruiken, is het toestel binnen no-time draadloos opgeladen! Met een normale accessoire is draadloos opladen alleen maar mogelijk op basis van 7,5W, wat dus een stuk trager gaat.

Zuinige accu

Een goede toevoeging aan de iPhone 12 is de 'Smart Data Switch'. Deze functie switcht, zonder dat u het merkt, van het 5G netwerk naar het 4G netwerk wanneer u de snelheid niet nodig heeft. Zo gaat de accu van de iPhone 12 minder snel leeg. Hoewel dit in Nederland momenteel nog niet echt van toepassing is, vinden wij het toch een leuke noemenswaardige eigenschap van de iPhone 12.

De prestaties van vergelijkbare iPhones

iPhone 11 iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max iPhone 12 mini
Accucapaciteit
3.110 mAh
Accucapaciteit
2.815 mAh
Accucapaciteit
2.815 mAh
Accucapaciteit
3.687 mAh
Accucapaciteit
2.227 mAh
Browsen
13 uur 8 minuten
Browsen
12 uur 28 minuten
Browsen
12 uur 21 minuten
Browsen
12 uur 58 minuten
Browsen
10 uur 49 minuten
Video kijken
12 uur 5 minuten
Video kijken
18 uur 53 minuten
Video kijken
17 uur 56 minuten
Video kijken
22 uur 51 minuten
Video kijken
16 uur 28 minuten
Laadtijd
3 uur 42 minuten
Laadtijd
1 uur 49 minuten
Laadtijd
1 uur 46 minuten
Laadtijd
1 uur 54 minuten
Laadtijd
1 uur 35 minuten
Bron: tweakers  

 

Processor

Hard- en software 

De iPhone 12 is voorzien van de Apple A14 Bionic chip. Echte verbeteringen ten opzichte van de A13 chip is niet enorm merkbaar, maar we moeten niet vergeten dat de Bionic A13 chip al één van de snelste socs ooit is. De iPhone 12 is daarom dus een supersnel toestel.

Het geheugen

Een werkgeheugen van 4GB lijkt misschien weinig tegenover sommige Android-toestellen, maar iOS gaat anders om met het geheugen. Wij hebben dit getest, en merken dat het draaien van meerdere zwaardere apps tegelijk voor de iPhone 12 geen enkel probleem is. Wel is het zo dat het opstarten van een zware app, tijdens het draaien van zware apps, wat langer kan duren. Dit is verder niet storend.  

Het instapmodel heeft, zoals we gewend zijn, slechts 64GB geheugen. Voor een kleine meerprijs verhoogt u dit naar 128GB. Dit raden wij dan ook aan, want het is het meer dan waard. U kunt ook kiezen voor de 256GB variant, maar die is dan wel een stuk duurder.

5G ready!

Hoewel 5G nog niet helemaal is uitgerold in Nederland, kan het toestel het supersnelle mmwave-5G (de Amerikaanse variant) aan. Gelukkig voor ons, kan het toestel ook de lagere frequenties van 5G aan, zoals deze in Nederland worden aangeboden. Apple gebruikt hiervoor het x55-modem van Qualcomm, dat ook te vinden is in andere 5G ready toestellen. De iPhone 12 ondersteunt natuurlijk ook nog 4G.

Hardware van vergelijkbare iPhones

iPhone 11 iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max iPhone 12 mini
Processor
Apple A13 Bionic Chip met 6 kernen
Processor
Apple A14 Bionic Chip met 6 kernen
Processor
Apple  A14 Bionic chip met 6 kernen
Processor
Apple  A14 Bionic chip met 6 kernen
Processor
Apple  A14 Bionic chip met 6 kernen
Werkgeheugen
4GB
Werkgeheugen
4GB
Werkgeheugen
6GB
Werkgeheugen
6GB
Werkgeheugen
4GB

 

Conclusie

Review iPhone 12: onze conclusie

De iPhone 12 is een uitstekend, maar ook erg prijzig toestel. Het toestel is een stukje duurder dan voorganger iPhone 11. Toch vinden wij het de prijs meer dan waard, omdat er grote verschillen merkbaar zijn tussen de iPhone 11 en 12. Ook is er niet eerder een iPhone geweest die zo dicht bij de Pro variant kwam als de iPhone 12. En omdat de iPhone 12 goedkoper is dan de 12 Pro, maakt dat het een stuk aantrekkelijker om te kiezen voor de iPhone 12! Net zoals bij elke smartphone, is het uiteindelijk maar net afhankelijk waar u naar op zoek bent. Wanneer is de iPhone 12 wel of niet geschikt? 

Koop de iPhone 12 als...

Iedere Apple fan zal waarschijnlijk snel overtuigd zijn. De iPhone 12 is namelijk meer pro dan ooit, waardoor u minder uitgeeft voor een heus toptoestel. De iPhone 12 maakt goede foto's in het donker, is 5G ready en heeft een geweldig goed scherm. Zelfs het design alleen al kan u overhalen om de iPhone 12 te kopen! 

iPhone 12 kopen

Kijk naar alternatieven als...

Wanneer u graag extreem veel megapixels wilt, meer accucapaciteit wenst en liever wat minder geld uitgeeft aan een nieuw toestel, dan kiest u waarschijnlijk niet voor de iPhone 12. Er zijn in dat geval veel andere toestellen verkrijgbaar die wel voldoen aan uw eisen. Kijk daarom eens naar wat alternatieven!

Alternatieven bekijken


Ook interessant voor u
 

iPhone 11 review

Dit zijn onze ervaringen met de iPhone 11

> Lees meer

 

iPhone XR review

iPhone XR review: is deze smartphone iets voor u?

> Lees meer

 

iPhone SE review

Dit zijn onze ervaringen met de iPhone SE

> Lees meer

 

Blog homepage