Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

iPhone 13 review: dit vinden wij van de iPhone 13

Als echte iPhone liefhebber overweegt u misschien al een tijdje om de iPhone 13 aan te schaffen. In onze iPhone 13 review vertellen wij u uitgebreid over onze ervaringen met toestel. Zo weet u, na het lezen van deze iPhone 13 review, direct of deze smartphone wel of niet goed bij u past!

iPhone 13 review

In 2021 heeft Apple de iPhone 13-lijn uitgebracht. Wederom 4 toestellen, waaronder ook een mini variant. Wij vertellen u over onze ervaringen met het instapmodel, de iPhone 13.

In het doosje

In deze review beoordelen wij de witte iPhone 13 met 128GB geheugen. In het doosje zit een USB-C-Lightning kabel, maar zijn geen EarPods en oplader aanwezig. Dit komt voor ons niet meer als een verrassing.     

7,8 sterstersterleegleeg

Pluspunten Minpunten
 
Goede prestaties
 
Verversingssnelheid van 60Hz stelt teleur
 
Macrofotografiemodus
 
Design is mooi, maar niet vernieuwend
 
Uitstekende batterijduur
 
Verbeterde helderheid beeldscherm

 

Voorganger

Van iPhone 12 naar iPhone 13

De iPhone 13 is ongeveer een jaar na de iPhone 12 gereleased, maar toch is de iPhone 13 voorzien van heel wat leuke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Maar wat zijn de meest opvallende veranderingen?

 • A15 Bionic Chip
 • Notch is 20% kleiner
 • Slimme HDR4 voor foto's
 • Positie camera's diagonaal
 • 19 uur lang video's afspelen
 • Verschillende fotografiestijlen
 • Nieuwe kleuren: blauw en roze
 • Optie voor 512 GB opslagcapaciteit
 • 12 MP ultra groothoek camera toegevoegd
 • Verbeterde helderheid: standaard 800 nits
 • 2,5 uur langer genieten van de batterijduur
 • Filmmodus met automatische scherptediepte
 • Optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving

iPhone 13 review


 

Formaat

Het design en beeldscherm

"Niet echt vernieuwend..."

Toen de iPhone 12 uit kwam, waren wij verrast door het verfrissend design! Het toestel zag er wat ons betreft een stuk mooier uit dan zijn voorganger, de iPhone 11. Misschien dat we daarom een beetje teleurgesteld zijn in het design van de iPhone 13.

Nu willen we niet zeggen dat we de iPhone 13 niet mooi vinden, maar het is gewoon niet erg vernieuwend. De iPhone 12 en iPhone 13 lijken namelijk erg veel op elkaar. Wanneer we ze naast elkaar houden, dan valt het ons op dat de iPhone 13 een stukje dikker is. We hopen dat Apple met release de iPhone 14 weer eens iets nieuws laat zien. 

Scherpe randen

De iPhone 13 heeft, net zoals de iPhone 12, scherpe randen. Persoonlijk vinden wij dit heel mooi ogen. Het kan alleen wel wat scherp aanvoelen aan de handen. Maar als u er uiteindelijk toch een hoesje omheen doet, dan maakt dat niet zoveel meer uit.

Diagonale camera's

De witte iPhone 13 heeft een glanzende achterzijde en een mat afgewerkte camera-eiland. De camera's zitten niet recht onder elkaar, maar diagonaal. Dit geeft het toestel een speels uiterlijk. 

Een kleinere notch

De iPhone 13 is voorzien van een kleinere notch. Maar doordat het helemaal vol zit met belangrijkste sensors, is de notch nog steeds behoorlijk aanwezig. De notch is zo'n 20 procent kleiner dan die van de iPhone 12. Hiermee vinden wij de notch nog steeds wat aan de grote kant.

Verbeterde helderheid

Nu had het beeldscherm van de iPhone 12 natuurlijk al een enorme upgrade gekregen. Ook dit jaar voegt Apple daar iets moois aan toe. Zo beschikt het OLED beeldscherm niet over 625 nits, maar over 800 nits helderheid. 

60 Hz is niet meer van deze tijd

Tegenwoordig hebben wij maar weinig geduld met technologie. We willen dat alles snel gaat - en dat betekent dus ook lekker soepel scrollen. De nieuwste toestellen, maar ook de iPhone 13 Pro, worden uitgerust met een verversingssnelheid van 120Hz. Dat Apple bij het ontwerpen van de iPhone 13 heeft gekozen voor een verversingssnelheid 60Hz, is daarom erg jammer. Voor deze prijsklasse verwachten wij meer. 

Het design van vergelijkbare iPhones

iPhone 12 iPhone 13

iPhone 12

iPhone 13 review
Scherm:
6,1 inch OLED
Scherm:
6,1 i
nch Super Retina XDR-display all-screen OLED-display
Behuizing:
Glas en aluminium
Behuizing:
Ceramic Shield voorkant, glas achterkant en aluminium design
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
146,7 mm x 71,5 mm x 7,4 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte

146,7 mm x 71,5 mm x 7,65 mm
Gewicht:
174 gram
Gewicht:
173 gram
iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 pro iPhone 13 pro max
Scherm:
6,1 inch Super Retina XDR-display all-screen OLED-display
Scherm:
6,7 inch Super Retina XDR-display all-screen OLED-display
Behuizing:
Ceramic Shield voorkant, matglas achterkant en roestvrijstaal design
Behuizing:
Ceramic Shield voorkant, matglas achterkant en roestvrijstaal design
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
146,7 mm x 71,5 mm x 7,65 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
160,8 mm x 78,1 mm x 7,65 mm
Gewicht:
203 gram
Gewicht:
238 gram

 

Camera

De camera’s

Ook bij de iPhone 13 blijft Apple zich houden aan een maximum van 12 megapixel per camera. Dit betekent niet dat de iPhone 13 geen mooie foto's kan maken. Sterker nog; wij zijn razend enthousiast over deze diagonale dualcamera set-up! Apple's sterke kant is de techniek achter de camera's - en dat is zeker te merken aan de camera's van de iPhone 13.

3 keer optisch zoomen

iPhone had al uitgepakt met de iPhone 12 en de camera's van de iPhone 13 zijn nóg beter. Zo heeft dit toestel de mogelijkheid tot 3 keer optische zoom. Dit betekent dat er tot drie keer inzoomen toe nauwelijks details verloren gaan. Oudere modellen hadden altijd maximaal 2 keer optische zoom.

Waarom staan de camera's diagonaal? 

Op het web werd er al flink gespeculeerd waarom deze 'ontwikkeling' plaatsvond. Dit heeft te maken met de camerasensoren. Deze zijn namelijk een stuk beter geworden. Zo beschikt de iPhone 13 nu over de Sensor Shift stabilisatie-feature. Deze feature was vorig jaar alleen nog te vinden bij de iPhone 12 Pro en Pro Max. Door het toevoegen van deze technologie, zijn de camera's een stuk groter en diagonaal passen ze daarom beter op de achterzijde van het toestel.

De camera's van vergelijkbare iPhones

iPhone 12 iPhone 13

Achter:
12 megapixel
12 megapixel
 

Voor:
7 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel

 

Voor:
7 megapixel

iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max

Achter:
12 megapixel
12 megapixel
12 megapixel

Voor:
12 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel
12 megapixel

Voor:
12 megapixel


 

Accu

De accu

Apple heeft een stap vooruitgezet wat betreft de accu. Met een accucapaciteit van 3.240 mAh hebben wij gemakkelijk twee dagen lang met de batterij kunnen doen. Daarbij hebben wij de smartphone niet te veel te belast. De extra accucapaciteit is dus een mooie upgrade tegenover de teleurstellende accucapaciteit van de iPhone 12 (2.815 mAh). 

Razendsnel vast en draadloos opladen

Draadloos kunt u tot wel 15W snelladen. Bedraad opladen gaat nog sneller, namelijk met 20W. Het nadeel is wel dat u de opladers zelf zult moeten aanschaffen - aangezien Apple geen oplader meer meelevert.

De prestaties van vergelijkbare iPhones

iPhone 12 iPhone 13
Accucapaciteit
2.815 mAh
Accucapaciteit
3.227 mAh 
Video kijken
18 uur 53 minuten
Video kijken
19 uur
Laadtijd
1 uur 49 minuten
Laadtijd
1 uur 46 minuten
iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max
Accucapaciteit
3.095 mAh
Accucapaciteit
4.352 mAh
Video kijken
22 uur
Video kijken
28 uur
Laadtijd
1 uur 54 minuten
Laadtijd
1 uur 30 minuten
Bron: tweakers

 

Processor

Hardware

De iPhone 13 is voorzien van de Apple A15 Bionic chip - en daar zijn wij heel erg over te spreken! De iPhone 13 is hiermee een heel stuk sneller geworden ten op zichten van de iPhone 12. 

Het geheugen

Ongewijzigd is het werkgeheugen. En een werkgeheugen van 4GB lijkt misschien weinig tegenover sommige Android-toestellen, maar iOS gaat heel zuinig om met het werkgeheugen. Het instapmodel heeft 128GB geheugen. U kunt ook kiezen voor de 256GB of zelfs voor een 512GB variant, maar die zijn dan wel een stuk duurder. Wij vinden een opslag van 128GB meer dan voldoende. 

Hardware van vergelijkbare iPhones

iPhone 12 iPhone 13
Processor
Apple A14 Bionic Chip met 6 kernen
Processor
Apple  A15 Bionic chip met 6 kernen
Werkgeheugen
4GB
Werkgeheugen
4GB
iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max
Processor
Apple  A15 Bionic chip met 6 kernen
Processor
Apple  A15 Bionic chip met 6 kernen
Werkgeheugen
6GB
Werkgeheugen
6GB

 

Conclusie

Review iPhone 13: onze conclusie

Het lijkt een 'tussenjaar' voor Apple te zijn, maar toch is de iPhone 13 de moeite waard. Het design is niet vernieuwend, maar de uitstekende specs maken dat meer dan goed. De verbeterde accuduur en fantastische camera's zorgen ervoor dat u absoluut geen spijt krijgt van uw aankoop! Maar net zoals bij elke smartphone, is het uiteindelijk maar net afhankelijk waar u naar op zoek bent. Wanneer is de iPhone 12 wel of niet geschikt? 

Koop de iPhone 13 als...

Bent u een echte fotograaf in hart en nieren? Dan kunt u de spiegelreflexcamera voortaan thuislaten. Zoals eerder uitgelegd in dit artikel, vinden wij dat de iPhone 13 prachtige foto's maakt! Ook gaat de accu lekker lang mee, waardoor u altijd bereikbaar bent. De ijzersterke chip zorgt ervoor dat niks te veel is voor dit toestel. Als echte iPhone liefhebber kunt u er dus niet omheen! Waar wacht u nog op? 

iPhone 13 kopen

Kijk naar alternatieven als...

Wanneer u graag extreem veel megapixels wilt of liever wat minder geld uitgeeft aan een nieuw toestel, dan kiest u waarschijnlijk niet voor de iPhone 13. Het design is bovendien niet vernieuwend en het lijkt een soort van tussenjaar te zijn. Wellicht dat u dan wilt wachten op de iPhone 14 of misschien eens rond wil kijken in ons assortiment! Wij hebben de beste toestellen van heel veel merken. Er is voor ieder wat wils!

Alternatieven bekijken


Ook interessant voor u
 

iphone x review

Dit zijn onze ervaringen met de iPhone 12

> Lees meer

 

iPhone 11 review

iPhone 11 review: is deze smartphone iets voor u?

> Lees meer

 

iPhone SE review

Dit zijn onze ervaringen met de iPhone SE

> Lees meer

 

Blog homepage