Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar bent u naar op zoek?

Wat is ransomware en hoe kunt u ransomware verwijderen?

Ransomware is een type malware dat gebruikt wordt door internetcriminelen om toegang te krijgen tot uw smartphone. Wat is ransomware precies en wat te doen tegen ransomware? In dit artikel helpen wij u graag om ransomware te verwijderen én voorkomen! 

Ransomware

 

Wat is ransomware?

Ransomware - beter bekend als gijzelsoftware - is een type malware dat u smartphone, computer, laptop of tablet besmet. De bestanden op uw apparaat worden versleuteld en zo wordt uw smartphone onbruikbaar. Hoewel internetcriminelen zich steeds vaker richten op grote bedrijven of instellingen, is het voor iedere individuele gebruiker toch belangrijk om waakzaam te zijn voor ransomware.

Indien uw bestanden versleuteld zijn door ransomware, kunt u deze zogenaamd terugkrijgen door losgeld te betalen. Dit is natuurlijk niet zo. Wanneer de gebruiker losgeld betaalt, blijven de bestanden nog steeds versleuteld. Ransomware is dus een manier om gebruikers op te lichten.


 

Het doel van ransomware

Het lijkt zo dat ransomware er alleen op gericht is om zo veel mogelijk geld te verdienen. Dat is echter niet zo. Internetcriminelen weten dat niet iedereen gaat betalen voor het vrij krijgen van hun persoonlijke gegevens. Het uiteindelijke doel is dan ook om zo veel mogelijk gegevens te stelen. Denk hierbij aan codes om in te loggen bij internetbankieren, of uw creditcardgegevens. 


 

Ransomware in verschillende vormen

Ransomware op uw smartphone komt in verschillende vormen. De meest voorkomende zijn; scareware, schermvergrendeling en versleutelde ransomware.

1

Scareware

Bij deze vorm krijgt u een melding dat er verkeerde software is gevonden en u moet betalen om deze te laten verwijderen. U heeft bij deze vorm nog toegang tot uw bestanden.

2

Schermvergrendeling

Bij schermvergrendeling heeft u geen toegang meer tot uw toestel. Het enige wat u te zien krijgt is een melding dat u iets fout heeft gedaan en moet betalen. 

3

Versleutelde ransomware

Dit is de meest vervelende vorm van ransomware. Bij deze vorm worden uw persoonlijke gegevens gestolen en versleuteld en wordt gezegd dat u moet betalen. 


 

Ransomsoftware op uw smartphone

Uw smartphone kan geïnfecteerd raken met ransomware, zonder dat u het door heeft. Wanneer u bijvoorbeeld een app of spelletje probeert te downloaden buiten de officiële App of Play Store, kan deze app of game ransomware bevatten. 

Toch zit u redelijk veilig met Android of iOS, mits u enkel apps downloadt uit de officiële App of Play Store. Deze besturingssystemen bevatten bepaalde instellingen die niet toestaan dat apps worden gedownload uit externe bronnen. Is een bepaalde app niet beschikbaar via de App of Play Store? Dan kunt u deze niet downloaden. 

De App en Play Store zijn goed beveiligd en alle apps die te verkrijgen zijn, worden gecontroleerd op malware. U kunt dus veilig apps downloaden uit de officiële App en Play Store, maar het blijft natuurlijk altijd opletten. Vertrouwt u een bepaalde app niet? Download deze dan niet!


 

Ransomware verwijderen

Ondanks dat het enorm lastig is voor internetcriminelen om ransomware op uw smartphone te krijgen, is er een kleine kans dat het toch gebeurt. Is uw smartphone besmet geraakt met ransomware? Betaal dan in ieder geval niet! U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van ransomware af, dus is ransomware verwijderen (indien mogelijk) de beste oplossing.

Probeer te achterhalen welk type ransomware uw smartphone heeft besmet en start uw smartphone opnieuw op indien mogelijk. Verwijder apps van uw smartphone die u niet herkent. Dit werkt alleen wanneer u te maken heeft met scareware. Indien de gegevens op uw smartphone versleuteld zijn, kunt u het beste aangifte doen bij de politie. 


 

Ransomware voorkomen: 6 tips

Niemand wil ransomware op zijn of haar smartphone hebben. U kunt ransomware op uw smartphone voorkomen met de volgende tips:

Tip 1: Reageer niet op spamberichten

Het klinkt als een open deur, maar cybercriminelen worden steeds handiger in het versturen en opstellen van mails die amper van echt zijn te onderscheiden. Banken versturen bijvoorbeeld nooit zomaar e-mails, dus kijk daarom goed naar de afzender. Vaak is het daar al te zien als er iets niet klopt. Klik nooit op een link in een spambericht en open ook geen bijlagen. Verwijder deze berichten en markeer ze als spam.

Tip 2: Bezoek geen verdachte websites of apps

En download ook niet zomaar iets. Tal van websites beloven u gratis software en muziek, maar dan illegaal. Het is vaak lokaas om uw smartphone te infecteren. Download ook geen apps die niet uit de App of Play Store komen. 

Tip 3: Lees recensies in de App en Play Store

Hoewel de apps in de App en Play Store gecontroleerd worden, is een stukje boerenverstand natuurlijk nooit slecht. Heeft u een leuke app gevonden in de App of Play Store? Lees dan eerst de recensies van andere gebruikers. Vertrouwt u het niet helemaal? Download de app dan niet en ga op zoek naar een alternatief.

Tip 4: Zorg dat uw apps up-to-date zijn

En dan vooral de apps met persoonlijke (bank)gegevens of apps waarbij u automatisch bent ingelogd zoals Whatsapp en Facebook. Houd de bescherming altijd up-to-date.

Tip 5: Maak regelmatig back-ups

Ransomware is heel erg moeilijk te verwijderen. Zelfs wanneer u ransomware kunt verwijderen, zijn bestanden vaak verloren. Maak daarom eens in de zoveel tijd een back-up. 

Tip 6: Zorg dat uw besturingssysteem is bijgewerkt 

Werk Android of iOS bij naar de meest recente versie. Deze besturingssystemen worden regelmatig geoptimaliseerd en voor u als gebruiker is het dus belangrijk dat u de software naar de meest recente versie bijwerkt. Zo weet u zeker dat uw smartphone goed beveiligd blijft.


 

Ransomware en veilig internetten

U weet nu hoe u ransomware kunt herkennen, u weet wat u moet doen bij ransomware en u heeft tips gekregen hoe u ransomware kunt voorkomen. Helaas zijn er naast ransomware, nog meer vormen van oplichting via het internet. Wilt u meer tips over hoe u veilig kunt internetten op uw smartphone? Dan helpen wij u graag!


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Wat moet ik doen bij WhatsApp oplichting?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Zo kunt u veilig internetten op uw smartphone

> Lees meer

 

NL alert iPhone en Android

NL-alert instellen op uw smartphone doet u zo

> Lees meer

 

Blog homepage