Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar bent u naar op zoek?

Straling mobiele telefoon: hoe schadelijk is telefoon straling?

Telefoon straling is een veelbesproken onderwerp. Wat betekent straling van een mobiele telefoon, hoe schadelijk is het en hoe beperkt u telefoon straling?

Straling header

 

Telefoon straling

De straling van een telefoon wordt elektromagnetische straling genoemd. Telefoon straling houdt in dat wanneer u iemand appt of belt, uw telefoon een onzichtbare connectie - via radiogolven in de lucht - maakt met een zendmast of het mobiele netwerk zoals wifi, 3G, 4G en het nieuwe 5G.


 

Straling mobiele telefoon: schadelijk of niet?

Gelukkig is elektromagnetische straling niet hetzelfde als radioactieve straling. Radioactieve straling kan uw cellen beschadigen en vergroot daardoor de kans op kanker. Elektromagnetische straling (gsm straling) heeft deze eigenschap niet en kan - bij een grote hoeveelheid straling - het lichaam slechts een beetje opwarmen. De overheid beperkt de telefoon straling met zogeheten blootstellingslimieten.

SAR-waarde

SAR - kort voor Specific Absorption Rate - is een maateenheid die aangeeft hoeveel radiostraling er wordt opgenomen in het lichaam. De maximale SAR-norm is op Europees niveau vastgelegd en bedraagt 2 Watt/kg. Mobiele telefoons zijn conform strenge maatregelen ontworpen, waardoor de SAR maximumwaarde eigenlijk nooit wordt bereikt in het geval van gsm straling.


 

5G straling gezondheid

5G is de volgende generatie telecomtechnologie. De 5G-frequenties komen exact overeen met de frequenties van 3G en 4G, alleen heeft 5G nog een extra hoge frequentie. Hoge frequenties reiken minder ver dan lage frequenties, dus zouden er meer ondersteunende antennes geplaatst moeten worden. Dit zou leiden tot meer blootstelling aan 5G straling. 

Elektromagnetische stralen, zoals 5G straling, worden uitgezonden tijdens het bellen en het internetten. Dit zijn allemaal laagfrequentie stralen. Lage frequenties kunnen de DNA van cellen niet beschadigen, in tegenstelling tot zonnestralen of radioactieve straling. Stralingen van netwerken kunnen dus geen ernstige ziekten veroorzaken.


 

Is 5G schadelijk?

Of de extra straling van mobiele netwerk 5G schadelijk is, is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is het feit dat de overheid strenge stralingslimieten heeft gesteld, waardoor een straling van een netwerk - of bijvoorbeeld telefoonstraling - niet schadelijk mag zijn voor uw gezondheid. 


 

Straling mobiele telefoon beperken

Hoewel u zich geen zorgen hoeft te maken over 5G straling, of telefoonstraling in het algemeen, helpen wij u toch graag een handje om blootstelling aan straling - in welke vorm dan ook - zoveel mogelijk te voorkomen. Straling beperken doet u zo:

1. Schakel automatisch verbinden met internet uit.
2. Houd uw mobiele telefoon buiten uw slaapkamer.
3. Zet uw mobiele telefoon ’s nachts op vliegtuigstand. 
4. Gebruik uw mobiele telefoon voornamelijk bij goed bereik.
5. Beperk telefoon straling door uw mobiele telefoon niet voortdurend aan de oplader te hangen.


Ook interessant voor u
 

Energie besparen

Hoe kan ik veilig internetten op mijn smartphone?

>Lees meer

 

goedkope 5G telefoons

Hoe weet ik of ik een telefoonverslaving heb?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Hoe kan ik WhatsApp oplichting herkennen?

> Lees meer

 

Blog homepage