Straling mobiele telefoon: hoe schadelijk is gsm straling?

Gsm straling is een veelbesproken onderwerp. Wat betekent straling van een mobiele telefoon, hoe schadelijk is het en hoe beperkt u straling van uw smartphone?

Straling header

Telefoon straling

De straling van een telefoon wordt elektromagnetische straling genoemd. Telefoon straling houdt in dat wanneer u iemand appt of belt, uw telefoon een onzichtbare connectie - via radiogolven in de lucht - maakt met een zendmast of het mobiele netwerk zoals wifi, 3G, 4G en het nieuwe 5G.

Straling mobiele telefoon: schadelijk of niet?

Gelukkig is elektromagnetische straling niet hetzelfde als radioactieve straling. Radioactieve straling kan uw cellen beschadigen en vergroot daardoor de kans op kanker. Elektromagnetische straling (gsm straling) heeft deze eigenschap niet en kan - bij een grote hoeveelheid straling - het lichaam slechts een beetje opwarmen. De overheid beperkt de telefoon straling met zogeheten blootstellingslimieten.

Straling telefoon en SAR-waarde

SAR - kort voor Specific Absorption Rate - is een maateenheid die aangeeft hoeveel radiostraling er wordt opgenomen in het lichaam. De maximale SAR-norm is op Europees niveau vastgelegd en bedraagt 2 Watt/kg. Mobiele telefoons zijn conform strenge maatregelen ontworpen, waardoor de SAR maximumwaarde eigenlijk nooit wordt bereikt in het geval van gsm straling.

Straling mobiel beperken

Maakt u zich toch zorgen, of wilt u gewoon de blootstelling aan telefoon straling verlagen? Dan zijn er verschillende manieren om de straling van uw mobiele telefoon te beperken. De volgende tips helpen u bij het beperken van gsm straling:

1. Schakel automatisch verbinden met internet uit.
2. Houd uw mobiele telefoon buiten uw slaapkamer.
3. Zet uw mobiele telefoon ’s nachts op vliegtuigstand. 
4. Gebruik uw mobiele telefoon voornamelijk bij goed bereik.
5. Hang uw mobiele telefoon niet voortdurend aan de oplader.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage