Straling telefoon: hoe schadelijk is het?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de straling van een telefoon. De straling van een mobiele telefoon zou als schadelijk gezien worden. Of telefoonstraling zo schadelijk is, is nog een twijfelgeval. Wat betekent straling van een mobiele telefoon, hoe schadelijk is het en hoe beperkt u straling? 

Straling header

Wat is straling mobiele telefoon?

Stel, u heeft iets leuks te vertellen en wilt dit graag via de app met uw vrienden delen. Wanneer u iemand appt of belt, maakt uw telefoon een onzichtbare connectie - via radiogolven in de lucht - met een zendmast of het mobiele netwerk zoals wifi, 3G, 4G en straks het nieuwe 5G. Deze connectie wordt gezien als elektromagnetische straling, ofwel mobiele straling. 

straling telefoon

Straling mobiele telefoon schadelijk?

Er zijn inmiddels veel (wetenschappelijke) onderzoeken gedaan naar de gevolgen van straling van mobiele telefoons voor de gezondheid. De meeste studies zijn geruststellend van aard. Tot nu toe is er nog geen hard bewijs dat straling van uw telefoon negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. 

De straling van uw telefoon is bijvoorbeeld niet hetzelfde als radioactieve straling. Radioactieve straling kan uw cellen beschadigen en vergroot daardoor de kans op kanker. Telefoonstraling heeft deze eigenschap niet en kan - bij een grote hoeveelheid straling - het lichaam slechts een beetje opwarmen. De overheid beperkt de straling met zogeheten blootstellingslimieten.

SAR-waarde: absorptie van straling

SAR - kort voor Specific Absorption Rate - is een maateenheid die aangeeft hoeveel radiostraling er wordt opgenomen in het lichaam. De maximale SAR-norm is op Europees niveau vastgelegd en bedraagt 2 Watt/kg. Mobiele telefoons zijn conform strenge maatregelen ontworpen, waardoor de SAR maximumwaarde eigenlijk nooit wordt bereikt.

Hoe beperk ik straling van mijn mobiele telefoon?

Maakt u zich toch zorgen, of wilt u gewoon de blootstelling aan straling verlagen? Dan zijn er verschillende manieren om de straling van uw mobiele telefoon te beperken. De volgende tips helpen u bij het beperken van straling:

1. Schakel automatisch verbinden met internet uit.
2. Houd uw mobiele telefoon buiten uw slaapkamer.
3. Zet uw mobiele telefoon ’s nachts op vliegtuigstand. 
4. Gebruik uw mobiele telefoon voornamelijk bij goed bereik.
5. Hang uw mobiele telefoon niet voortdurend aan de oplader.

Blog homepage