Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

iPhone of Android telefoon opschonen? Zo doe je dat in 4 stappen!

Tijd voor een schoonmaakbeurt! We hebben het deze keer niet over het schoonmaken van je huis, maar over jouw telefoon opschonen. Waarom? Je toestel wordt dan sneller en gaat over het algemeen beter functioneren. We helpen je met jouw iPhone of Android telefoon opschonen met ons stappenplan. Pak je digitale poetsdoekje er maar bij!

telefoon opschonen


 

Telefoon opschonen: waarom nodig?

Stiekem slaat je telefoon een hoop gegevens op. Soms heb je dat door, maar van een aantal gegevens weet je waarschijnlijk niet dat deze zoveel ruimte op je toestel in beslag nemen. Ze maken je toestel trager, laten de batterij van je telefoon sneller leeglopen of zorgen ervoor dat het geheugen vol raakt. Gelukkig is er een oplossing: af en toe je telefoon opschonen doet wonderen!  


 

Hoe telefoon opschonen? Ons stappenplan

Je telefoon is traag of loopt snel vast? Dat kan veel verschillende oorzaken hebben. Met ons stappenplan telefoon opschonen tackel je alle mogelijke problemen die de prestaties van je toestel belemmeren. Dat verschil ga je merken! 


Stap 1: geheugen telefoon opschonen

Het geheugen van je telefoon opschonen maakt ruimte vrij op je toestel. Zo kun je weer naar hartenlust foto's en filmpjes maken én kan jouw telefoon er weer even tegenaan! Wij vertellen je een aantal manieren hoe je jouw iPhone of Android telefoon kunt opschonen.

Goed om te weten: We baseren het menu 'Instellingen' in ons stappenplan telefoon opschonen op dat van een Samsung telefoon. Dit menu kan er op jouw toestel iets ander uitzien, maar de werking is vergelijkbaar.


Stap 2: RAM geheugen telefoon opschonen

Het RAM geheugen op je telefoon opschonen gaat op jouw iPhone of Samsung telefoon nét op een andere manier. We leggen het voor beide toestellen in twee stappen aan je uit.

RAM geheugen iPhone opschonen

  • Stap 1: dubbelklik op de homeknop, of veeg vanuit de onderkant van het scherm naar boven. 
  • Stap 2: iedere app die je wilt afsluiten veeg je 'weg' door het naar boven te vegen. 
 

Geheugen Android telefoon opschonen

  • Stap 1: je klikt op het multitask-icoontje - soms moet je het iets langer ingedrukt houden.
  • Stap 2: veeg iedere app weg die je graag wilt afsluiten. Zo maak je het werkgeheugen schoon!

 


Stap 3: Cache telefoon opschonen

Je kunt op meerdere plekken op je telefoon het kortetermijngeheugen van je telefoon opschonen. Bij de meeste apps wis je de cache in de instellingen van de betreffende app. Waar de optie om je cache te wissen precies staat, is dus even zoeken in de app.

Cache telefoon opschonen: browsergeschiedenis wissen

Om de cache van Safari op je iPhone te legen, ga je naar de instellingen op je toestel. Je navigeert vervolgens naar 'Safari' en naar 'Wis geschiedenis en websitedata'. Hiermee verwijder je de browsergeschiedenis en de cookies van jouw iPhone.

Open op je Samsung telefoon de Samsung Internet Browser. Tik op het menu-icoon rechtsonder en vervolgens op 'Instellingen'. Navigeer naar 'Privacy' > 'Persoonlijke gegevens verwijderen' en vink 'Buffer', 'Cookies' en 'Offline websitegegevens aan'. Verwijder je cachegegevens door op 'Gereed' te drukken.

Tip: heb je een Android telefoon van een ander merk en gebruik je een andere browser, zoals Google Chrome of Firefox? De browsergeschiedenis op je Android telefoon opschonen gaat op een vergelijkbare manier in de app van je browser. De menunamen van je browser kunnen licht afwijken van de Samsung Internet Browser. 


Stap 4: malware Android telefoon opschonen

Merk je iets vreemds aan het functioneren van je telefoon? Je verbruikt bijvoorbeeld ineens (veel) meer data, of jouw batterij gaat sneller leeg? Mogelijk heb je te maken met ransomware of andere malware op je smartphone.

Malware verwijderen in 3 stappen 

Heb je het vermoeden dat jouw toestel besmet is met malware en wil je jouw telefoon opschonen? Volg dan de volgende stappen.

  • Stap 1: spoor de oorzaak op. Als je recent een nieuwe app hebt geïnstalleerd en je telefoon reageert sindsdien vreemd, kun je mogelijk herleiden waar op jouw telefoon de malware zich bevindt. Een andere mogelijkheid: installeer een virusscanner-app. Deze app spoort virussen op je smartphone op.
  • Stap 2: start je Android telefoon op in veilige modus. Dit doe je op een Android telefoon door de aan-/uitknop ingedrukt te houden, en vervolgens de knop 'Uitschakelen' ingedrukt te houden. Bevestig vervolgens dat je jouw telefoon in veilige modus wilt opstarten.
  • Stap 3: verwijder de besmette app. Houdt hiervoor het app-icoon lang ingedrukt en tik op 'Verwijderen'. 

Is je telefoon virusvrij? Dan is het opschonen van je telefoon gelukt. Mocht je de locatie van het virus niet kunnen achterhalen, dan kun je de fabrieksinstellingen van je smartphone terugzetten. Vergeet niet een back-up van je persoonlijke gegevens te maken.

Tip: update jouw Android software na het opschonen van je Android telefoon. Dit verbetert de veiligheid van je telefoon, waardoor de kans kleiner is dat malware op je telefoon belandt.  


 

Telefoon opschonen niet gelukt

Heb je het stappenplan gevolgd, maar merk je geen verschil? Dan hebben we nog een oplossing voor je. Een nieuwe smartphone met uitstekende processor én ruim voldoende opslag werkt sowieso op volle toeren! Een nieuw toestel is in tegenstelling tot jouw telefoon opschonen niet gratis, maar wel erg effectief.

Wil je investeren in de beste smartphone van dit moment, of zoek je naar een goede budget smartphone? In ons assortiment vind je sowieso een telefoon die bij jou past! Neem je een kijkje?

Bekijk het aanbod


Ook interessant
 

geheugen vol

Dit moet je doen als het geheugen vol is

> Lees meer

 

veilig gebruik

Hoe kan ik mijn telefoon veilig gebruiken?

> Lees meer

 

telefoon verzekeren ja of nee

Schade aan je telefoon? Lees er hier alles over!

> Lees meer

 

Blog homepage