Veilig internetten: dat doet u zo!

Op uw smartphone gebruikt u vaak wachtwoorden en gebruikersnamen. Ga daar verstandig mee om. Internetcriminelen sturen u e-mails of smsjes met foutieve informatie, zogeheten phishing. Klikt u hierop? Dan kan het vervelende consequenties hebben. U wilt natuurlijk veilig internetten op uw smartphone, tablet of laptop. Op deze pagina geven wij u daarom tips voor veilig internetten!

Internet veiligheid banner

Veilig internetten? Dat doet u zo:

 • Check de bron vóór u klikt.
 • Tijd voor een software update? Stel het niet uit.
 • Geef nooit uw wachtwoord of inloggegevens aan een ander!
 • Zet de virusscanner regelmatig aan en maak regelmatig back-ups van uw systeem.
 • Wijzig uw wachtwoord regelmatig en maak ze sterk door hoofdletters, cijfers en symbolen erin te verwerken.

Beveiliging internet: check de bron vóór u klikt

Iedereen kan tegenwoordig een website maken en artikelen plaatsen op het internet. Check dus altijd eerst de bron van de website voor u erop klikt. De bron achterhalen doet u eenvoudig door met uw muis over de link te bewegen, zonder te klikken

Grote organisaties, zoals bij voorbeeld banken of winkelketens, hebben vaak hun eigen naam als website naam. Is de link erg lang? Staat de naam van de organisatie niet vooraan in de link als domeinnaam? Ga er dan vanuit dat het geen betrouwbare website is. 

Ook afbeeldingen op het internet kunnen bewerkt zijn en een foute link bevatten. Kortom, ben altijd kritisch naar de afzender of bron van een website. Benieuwd of een link veilig is? Ga naar checkjelinkje.nl.

Geef nooit uw wachtwoord of inloggegevens aan een ander!

Een pincode zou u ook niet zomaar aan iemand doorgeven. Waarom dan wel uw wachtwoord? Wachtwoorden op het internet zijn net zo belangrijk en zeker zo geheim. Ga ervan uit dat echte bedrijven en de overheid nooit om uw pincode of wachtwoord vragen. En twijfelt u? Neem dan contact op met het desbetreffende bedrijf om het te checken.

Vertrouwt u een bericht niet? Reageer dan ook niet!

Phishing komt tegenwoordig ook veel voor op mobiele telefoons. Internetboeven doen zich voor als een bedrijf dat nog geld van u krijgt of maken u lekker met een gigantische geldprijs. Trap er niet in! Klik nooit op links of bijlagen in dit soort berichten. Vertrouwt u het niet? Laat het bericht voor wat het is.

WhatsApp-Fraude: hoe of wat?

Voor mensen met een mobiele telefoon is WhatsApp tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar ook via WhatsApp proberen internetcriminelen u geld afhandig te maken. Zij doen dit zo: 

 1. Internetcriminelen maken een profiel aan en doen zich voor als een kennis of goede vriend van u. 
 2. Ze vertellen u dat zij in geldnood zijn en nu een rekening moeten betalen. 
 3. Vervolgens sturen ze u een betaallink of betaalverzoek. 

U helpt uw goede vriend natuurlijk graag, maar trap er niet in! Klik niet meteen op de betaallink. Bel eerst uw goede vriend (let op: bel niet via WhatsApp). Zo bent u zeker dat het de persoon is waar u mee appt.

Via WhatsApp kunnen internetcriminelen zich ook voordoen als bankmedewerkers of als kopers van Marktplaats. Kortom: ben altijd kritisch met wie u appt.

Internet beveiliging: een goede virusscanner is het halve werk

Virussen, malware en ransomware zijn dé manier voor internetcriminelen en hackers om uw computer of smartphone te besmetten met schadelijke programma's. Ze kunnen uw systeem kraken en bijvoorbeeld geld eisen om de bestanden weer vrij te geven. 

Veilig internetten doet u door een goede virusscanner te installeren én goed op te letten, ook op uw mobiele telefoon. Download nooit verdachte bestanden en klik niet op onbekende links.

Benieuwd naar uw kennis over uw internet veiligheid, phishing en ransomware? Doe dan de Veiliginternetten quiz.

Pas op: uw persoonlijke data is goud geld waard! 

Met mooie beloftes en trucjes proberen bedrijven persoonlijke data te achterhalen. Dankzij uw persoonlijke data kunnen zij gericht advertenties koppelen aan u als persoon. 

Denk aan berichten zoals: "U bent de gelukkige winnaar!". Wanneer u erop klikt, dient u vaak als tegenprestatie  persoonsgegevens in te vullen. U krijgt vanaf dat moment waarschijnlijk een hoop e-mails met onzinnige aanbiedingen of prijzen. Vervolgens is het lastig die e-mails weer uit te schakelen. 

Lees goed welke cookies u accepteert 

Dankzij strengere wetgeven dienen bedrijven transparanter te zijn over de manier waarop ze met uw persoonsgegevens omgaan. Op die manier bent u beter beschermd tegen ongewenste reclame en weet u precies wat er met uw gegevens gebeurt. Door te weten wat uw rechten op internet zijn, kunt u op een aangenamere manier gebruik maken van het internet.  

Toch op een verdachte link of bijlage geklikt? Volg dan onderstaande stappen:

 1. Pak een ander apparaat en wijzig daar u wachtwoorden.
 2. Doe aangifte bij de politie.
 3. Start een virusscan.
 4. Meld het nepbericht bij de Fraudehelpdesk.
 5. Meld het nepbericht bij het bedrijf waar het namens gestuurd zou zijn.

Veilig internetbankieren

Bij veilig internetten hoort natuurlijk ook veilig internetbankieren. U wilt niet dat hackers toegang krijgen tot uw bankgegevens, laat staan geld kunnen stelen. Daarom geven wij tips hoe u veilig kunt internetbankieren:

 • Log enkel in via een vertrouwd wifi netwerk.
 • Log enkel in via uw eigen smartphone of computer.
 • Bent u op een openbare locatie? Log dan niet in op de openbare wifi.
 • Zorg dat u altijd controleert dat u verbinding maakt met een beveiligde (groene) https-verbinding.
 • Ben uzelf bewust van uw omgeving. Voer geen inloggegevens in waarbij derden mee kunnen kijken.
 • Ga niet zomaar in op e-mails of telefoontjes van de bank, waarbij uw inloggegevens worden gevraagd.

Blog homepage