Aardolie: een bron van energie

Aardolie is net als aardgas, schaliegas en steenkool een fossiele brandstof: een brandbare vloeistof die is ontstaan uit organische resten. Aardolie wordt ook wel het zwarte goud genoemd en is één van de belangrijkste handelswaren in de wereld. Het winnen van aardolie is van groot strategisch belang, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen op de wereld waar aardolie wordt gevonden: met name in het Midden-Oosten, Rusland, de Verenigde Staten en Nigeria.

Waar wordt aardolie voor gebruikt?

De ruwe aardolie wordt na de winning getransporteerd naar raffinaderijen over de hele wereld. In de raffinaderij wordt aardolie verwerkt tot bruikbare producten zoals diesel en benzine. Het komt wat minder vaak voor, maar olie kan ook als brandstof dienen bij het opwekken van elektriciteit (grijze stroom) in een elektriciteitscentrale. Maar aardolie is schaars en wordt dus veel vaker gebruikt voor andere doeleinden. Elektriciteitscentrales draaien dan ook veel vaker op steenkool.

Voordelen en nadelen van aardolie

Het belangrijkste voordeel van aardolie is de brede toepassing. Aardolie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan benzine, diesel en stookolie. Naast brandstof is aardolie ook een belangrijke grondstof voor kunststoffen.

De belangrijkste nadelen van aardolie zijn:

  • Bij verbranding van aardolie komen schadelijke stoffen vrij.
  • De CO2 uitstoot draagt bij aan het versterkte broeikaseffect.
  • Bij de huidige consumptie raakt de voorraad binnen honderd jaar uitgeput.

Wat is de voorraad aardolie?

Iedere dag neemt de wereld olievoorraad af met 85 miljoen vaten. Naar verwachting zal de vraag naar aardolie blijven stijgen, dus op den duur kan de productie van aardolie de vraag niet meer bijhouden. Hoewel er nog steeds nieuwe olievoorraden worden ontdekt, is de schade aan het milieu niet meer te overzien. Daarom zal er de komende jaren veel worden geïnvesteerd in alternatieven en duurzame energiebronnen.

Duurzame energie

Steeds meer mensen kiezen voor groene stroom. Ook bij UnitedConsumers Energie is duurzaamheid vanzelfsprekend. Wilt u weten uit welke energiebronnen uw stroom is opgebouwd? Bekijk dan het stroometiket van UnitedConsumersDat is wat we doen.

> Alles over energie