Contact
Mijn UnitedConsumers

Tanken wordt weer goedkoper

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 2 december 2021

De prijzen aan de pomp zijn al ruim een week aan het dalen. Uit onze cijfers blijkt dat benzine enkele centen per liter minder kost dan vorige week. Directeur van UnitedConsumers Paul van Selms verwacht dat benzine binnenkort mogelijk minder dan 2 euro kost.

Prijzen bleven stijgen

Tot kort geleden liepen de brandstofprijzen juist flink op. Twee maanden geleden kwam de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor benzine zelfs voor het eerst boven de 2 euro uit. Sindsdien steeg die prijs verder, om op 18 november uit te komen op het hoogste punt tot dusver: 2,145 euro. Ook voor diesel en lpg moesten toen recordprijzen worden betaald.

Kleine daling in de benzineprijs

Inmiddels is de prijs voor benzine woensdag gezakt naar 2,117 euro. Dat is weliswaar een kleine daling, maar de verwachting is dat de prijs nog verder zakt, omdat een vat ruwe olie vorige maand 20 procent goedkoper werd; in geen enkele maand dit jaar daalde die prijs zo hard. Vooral de recente angst voor de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgde hiervoor. Ook speelt mee dat er al langere tijd minder vraag is naar olie.

Voorzichtig optimisme

"Ik denk dat de brandstofprijzen de komende tijd nog verder zakken", zegt Van Selms. "Ik sluit niet uit dat we teruggaan naar prijzen van rond of zelfs iets onder de 2 euro voor een liter benzine." Hij verwacht niet dat de prijzen aan de pomp net zo hard zullen dalen als de olieprijs. "We moeten niet verwachten dat er prijzen komen van rond de 1,80 euro." Dit komt allereerst doordat een groot deel van de prijs bestaat uit belastingen, die maar beperkt meebewegen met de brandstofprijzen.

Daarnaast is de waarde van de euro ten opzichte van de dollar gedaald. En doordat de meeste olie op de wereldmarkt in dollars wordt betaald, is de olie voor eurolanden duurder geworden. Toch verwacht Van Selms dat een tankbeurt de komende tijd ietsje minder pijn gaat doen in de portemonnee.

Actuele brandstofprijzen UnitedConsumers

Dagelijks berekenen wij de GLA (Gemiddelde Landelijke Adviesprijs) aan de hand van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland. De olieprijs verandert bijna iedere dag, en de prijzen aan de pomp wijzigen daarom regelmatig mee. 

Wilt u ondanks de hoge benzineprijs toch besparen op uw tankbeurt? Vraag dan een UnitedConsumers tankkaart aan. Met onze tankkaart krijgt u namelijk altijd korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs. Uw korting kan oplopen tot meer dan 50 euro per jaar.

Tankkaart aanvragen