Contact
Mijn UnitedConsumers

Brandstofprijs stijgt naar nieuwe recordhoogte

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 7 februari 2022

De literprijs voor benzine is zaterdag opgelopen tot 2,158 euro. Ook een liter diesel is duurder dan ooit. De gemiddelde landelijke adviesprijs van diesel staat nu op 1,846 euro per liter. Een jaar eerder was dat nog 1,439 euro.

Laatste ontwikkelingen (08-02-2022)
 

Benzine tanken onder de 2 euro per liter lijkt nu echt voorbij.  De prijs van een liter benzine heeft wéér een nieuwe recordhoogte bereikt. De gemiddelde landelijke adviesprijs is vandaag opgelopen naar 2,17 euro voor een liter ongelood. Volgens directeur Paul van Selms van UnitedConsumers behoort tanken onder de 2 euro per liter nu echt tot het verleden, omdat 17 cent korting geven per liter niet meer houdbaar is. "De grens van 2 euro is nu echt doorbroken en het einde is nog niet in zicht. Er zijn geen ontwikkelingen die een daling zouden kunnen inluiden", zegt Van Selms. Ook diesel tikt dinsdag een nieuw record aan met een gemiddelde landelijke adviesprijs van 1,862 euro.

Dat betekent dat een liter diesel in de afgelopen twaalf maanden ruim 28 procent duurder is geworden. Voor een liter E10-benzine (Euro 95) betaalde u exact een jaar geleden nog 1,769 euro aan de pomp. Inmiddels ligt dat bedrag 22 procent hoger. Bekijk het verloop van de brandstofprijzen.

Russische export op een lager pitje

De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas op een lager pitje komt te staan bij escalatie van het conflict, bijvoorbeeld omdat er dan sprake is van economische sancties door het westen. "Als de export vanuit Rusland wegvalt, moet dat worden opgevangen door producenten in de rest van de wereld. Dat is een lastig verhaal", zegt Paul van Selms, Directeur UnitedConsumers.

Ook olie kostbaarder dan voorheen

Van Selms wijst naast de geopolitieke spanningen ook op andere oorzaken van de gestegen brandstofprijzen. Zo is de dollar duurder geworden ten opzichte van de euro. Olie wordt vrijwel altijd in dollars afgerekend, dus voor Europa is olie nu kostbaarder dan voorheen. De olieprijzen zaten bovendien al in de lift door het sterke economisch herstel na periodes van lockdowns, waardoor bijvoorbeeld de industrie meer olie nodig heeft.

Actuele brandstofprijzen UnitedConsumers

Dagelijks berekenen wij de GLA (Gemiddelde Landelijke Adviesprijs) aan de hand van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland. De olieprijs verandert bijna iedere dag, en de prijzen aan de pomp wijzigen daarom regelmatig mee. 

Wilt u ondanks de hoge benzineprijs toch besparen op uw tankbeurt? Vraag dan een UnitedConsumers tankkaart aan. Met onze tankkaart krijgt u namelijk altijd korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs. Uw korting kan oplopen tot meer dan 50 euro per jaar.

Tankkaart aanvragen