Contact
Mijn UnitedConsumers

Dagelijks actuele brandstofprijzen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 3 juni 2022

Wij berekenen iedere dag de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor benzine, diesel en LPG. Deze prijs stellen wij vast op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland. 

Sinds de de inval in Oekraïne zijn de Nederlandse benzineprijzen tot ongekende hoogte gestegen. Vandaag blijkt uit onze gegevens dat het effect van de accijnsverlaging grotendeels is verdampt. Paul van Selms van UnitedConsumers concludeert dat er zonder de accijnsverlaging nu weer sprake zou zijn van een record. 

Bekijk de actuele brandstofprijzen

Accijnzen brandstof per 1 april omlaag

Nergens in Europa wordt zoveel belasting betaald over benzine als in Nederland. De prijs voor benzine bestaat voor ongeveer de helft uit accijnzen en btw en de prijs voor diesel voor zo’n 40 procent. Het kabinet nam opnieuw maatregelen om mensen met lage en middeninkomens tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. De accijns op benzine en diesel is vanaf 1 april tot het einde van het jaar verlaagd. Dat betekende voor benzine een verlaging van 17,3 cent per liter en voor diesel 11,1 cent per liter.

Ontwikkeling brandstofprijzen UnitedConsumers

UnitedConsumers houdt al sinds november 2000 de ontwikkeling van de prijzen aan de pomp in de gaten. De laagste adviesprijs voor Euro95 werd gemeten op 13 december 2001. Toen ging het om € 1,049 per liter. De sterkste stijging op één dag ooit was op 4 maart 2022. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine steeg met 4 eurocent naar 2,31 euro. 

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote olieproducenten. Automobilisten zijn vaak het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Als eerste op de hoogte van lagere brandstofprijzen

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van lagere brandstofprijzen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.