Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzineprijs opnieuw op recordhoogte

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 8 juni 2022

De benzineprijs stijgt vandaag naar een nieuw record, blijkt uit onze gegevens waarmee wij dagelijks de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs berekenen. De literprijs voor benzine is nog nooit zo hoog geweest, namelijk € 2,505. Hiermee wordt het vorige record van € 2,502 per liter, dat op 10 maart 2022 werd bereikt, verbroken.

Dit betekent ook dat de prijs voor een liter benzine inmiddels hoger is dan voor de accijnsverlaging op 1 april 2022. Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers, is hierover niet verbaasd. De afgelopen weken liepen de prijzen aan de pomp namelijk hard op, doordat de oliehandel onder druk staat. Van Selms stelt dat we tanken voor 2 euro per liter voorlopig niet meer gaan meemaken en verwacht dat de prijs waarschijnlijk hoog zal blijven.

Bekijk de actuele brandstofprijzen

Vooralsnog geen record dieselprijs

Ook de literprijs van diesel loopt op, maar is vooralsnog niet in de buurt van het oude record. Het huidige record van de dieselprijs staat op € 2,375 per liter. Woensdag 8 juni 2022 kost een liter diesel € 2,2201.

Accijnsverlaging 1 april 2022 grotendeels verdampt

Afgelopen vrijdag bleek uit onze gegevens dat het effect van de accijnsverlaging op 1 april 2022 grotendeels is verdampt. Met de accijnsverlaging wilde de overheid mensen met lage en middeninkomens tegemoetkomen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. Daarom werd op 1 april 2022 de accijns op benzine met 17,3 cent per liter verlaagd. De accijns op de diesel werd met 11,1 cent per liter verlaagd.

Ontwikkeling brandstofprijzen UnitedConsumers

Wij houden al sinds november 2000 de ontwikkeling van de prijzen aan de pomp in de gaten. De laagste adviesprijs voor Euro95 werd gemeten op 13 december 2001. Toen ging het om € 1,049 per liter. De sterkste stijging op één dag ooit was op 4 maart 2022. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine steeg met 4 eurocent naar 2,31 euro.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote olieproducenten. Automobilisten zijn vaak het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Grafiek brandstofprijzen

Als eerste op de hoogte van lagere brandstofprijzen

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van lagere brandstofprijzen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.