Contact
Mijn UnitedConsumers

Dieselprijs op laagste punt sinds anderhalf jaar

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 2 mei 2023

De prijs voor een liter diesel is vandaag 1,660 euro per liter. Dit is de laagste prijs in anderhalf jaar. Uit onze gegevens blijkt dat de brandstof op 2 oktober 2021 voor het laatst zo gunstig geprijsd was. Bij benzine is de daling een stuk minder sterk.

Afgelopen voorjaar steeg de dieselprijs zeer snel. De aanval van Rusland op Oekraïne zorgde voor veel onrust. Daar kwam nog bij dat diesel vaak van Russische olie wordt gemaakt. De prijs van de brandstof schoot omhoog en stond zelfs een tijdje hoger dan die van benzine.

"De oorlog in Oekraïne zorgde voor veel onzekerheid in de markt", zegt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers. “De onzekerheid is nu wat minder. Je ziet dat marktprijzen bij paniek altijd harder oplopen dan nodig is. En nu herstelt de markt zich weer." Zo kostte een liter diesel op het hoogtepunt in juni vorig jaar nog zo'n € 2,50. In oktober was de prijs al wat lager, al kwam dat ook door een verlaging van de accijns in de tussentijd. Sinds oktober is de prijs verder gezakt, met zo'n 60 cent per liter.

Bekijk de actuele brandstofprijzen


Verlaging accijnskorting

Van Selms verwacht niet dat diesel nog een stuk goedkoper wordt. "Ik denk eerder dat de prijs weer wat kan stijgen de komende tijd." Daarbij speelt ook mee dat in juli 2023 de accijnsverlaging van vorig jaar wordt teruggedraaid. Dan komt er bij diesel 12 cent bovenop. Dat is inclusief de extra btw die je over de hogere accijns moet betalen. 

De prijs van benzine is de laatste tijd minder hard gedaald dan die van diesel. Dit komt volgens Van Selms doordat de benzineprijs ook minder hard steeg na de Russische aanval op Oekraïne. Een liter kost vandaag 1,969 euro. Al maanden schommelt de prijs rond de 2 euro. Ook voor benzine geldt dat de accijnskorting in juli verdwijnt. Dan komt er inclusief btw maar liefst 16,7 cent bij.


Ontwikkeling brandstofprijzen UnitedConsumers

Wij houden al ruim 22 jaar de ontwikkeling van de brandstoffen bij. De laagste adviesprijs voor diesel werd gemeten op 29 mei 2003: € 0,751 per liter. De sterkste stijging op één dag ooit was op 10 maart 2022, de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine steeg naar € 2,375.


Tanken met korting

Pomphouders mogen afwijken van de adviesprijzen van de grote olieproducenten. Vaak zijn het de tankstations langs de snelweg die de hoogste prijzen hanteren. Met de UnitedConsumers tankkaart krijgt u extra korting op uw brandstof. 

> Bekijk de voordelen van onze tankkaart