Contact
Mijn UnitedConsumers

Accijnsverlaging vervalt per 1 juli 2023

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 28 juni 2023

Tanken wordt na 1 juli 2023 weer duurder. De tijdelijke korting op brandstofaccijnzen komt dan na een jaar te vervallen. Een liter benzine wordt op 1 juli 13,8 cent duurder. De benzineprijs gaat dan richting € 2,15 per liter. Diesel stijgt met 9,9 cent per liter en LPG met 6 cent.

Tijdelijke accijnsverlaging vorig jaar

In april 2022 is er een tijdelijke accijnsverlaging ingevoerd. Kort daarvoor was de oorlog in Oekraïne uitgebroken. Ook was er al langere tijd een stijging van de olieprijs te zien door de toegenomen vraag naar olie. Daar kwam bij dat de wisselkoers tussen de euro en dollar onrustig was. De brandstofprijzen bleven stijgen en het kabinet maakt met de accijnskorting tanken betaalbaarder. De prijs van benzine bestaat in Nederland voor ongeveer de helft uit accijnzen en btw en de prijs van diesel voor zo’n 40 procent. 

Wat betekent dit voor een tankbeurt na 1 juli 2023?

Per 1 juli 2023 vervalt de accijnsverlaging. Voor een liter benzine geldt vanaf dan een accijns van ongeveer 79 eurocent, meldt Rijksoverheid. Voor diesel zal dit circa 52 eurocent per liter zijn, de accijns op lpg gaat naar 34 eurocent per kilo. Deze accijnzen gelden in elk geval tot het einde van het jaar. Op 1 januari 2024 volgt mogelijk een verdere accijnsverhoging.

Een tankbeurt wordt fors duurder na 1 juli 2023. “Je moet wel rekenen op 6 tot 10 euro op een volle tank”, aldus Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers. "We gaan straks weer over de psychologische grens van 2 euro per liter, ook bij pompen die niet naast de snelweg staan, dat is voor niemand leuk."

Drukte aan de pomp

Mocht u de komende dagen nog willen tanken, houd dan alvast rekening met drukte aan de pomp. Van Selms denkt dat het de komende dagen storm gaat lopen bij de pomp. "Het gaat niet om centen, maar dubbeltjes. Ik verwacht dat veel mensen deze week nog snel 'goedkoper' willen tanken. De mogelijkheid bestaat dat sommige stations droog komen te staan. Dan kan het zomaar twee dagen duren voordat een toeleverancier weer extra brandstof komt brengen. Uit voorzorg is er wel in het hele land extra ingeslagen."

Actuele brandstofprijzen

Tanken met korting

Met de UnitedConsumers tankkaart krijgt u extra korting op uw brandstof.

> Bekijk de voordelen van onze tankkaart