Contact
Mijn UnitedConsumers

Tanken in Nederland duurst in Europa

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 3 augustus 2023

De adviesprijs voor een liter Euro95 is vandaag € 2,224. Begin juli was de adviesprijs nog iets meer dan 2 euro. Diesel kost nu € 1,927 per liter. Dat was begin juli iets meer dan 1,76 euro. Daarmee is tanken in ons land het duurst in heel Europa. Dat blijft waarschijnlijk voorlopig ook zo, voorspelt onze expert Paul van Selms.

tanken duurst in Nederland


Wennen aan hoge brandstofprijzen

De huidige prijzen zitten nog niet op de recordprijzen van maart vorig jaar. Net daarvoor was Rusland de oorlog tegen Oekraïne begonnen en steeg de adviesprijs van benzine naar 2,50 euro. Diesel kwam toen uit op ongeveer 2,30 euro. Van Selms geeft wel aan dat de prijs waarschijnlijk eerder verder zal stijgen, dan dat deze gaat dalen. Het is volgens hem wel erg lastig te voorspellen hoe de prijzen zich ontwikkelen. 

Aan dit soort bedragen moeten we volgens Van Selms gaan wennen. De olieprijzen stijgen al bijna vijf weken op rij. “De prijs van ruwe olie is nu 80 dollar per vat. Dat is een reële prijs, dus dat zal voorlopig zo blijven.” Dat was ruim een maand geleden nog iets meer dan 60 dollar per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, is nu meer dan 84 dollar per vat waard. Dat is ruim 10 dollar meer dan zo'n vijf weken geleden.

Actuele brandstofprijzen

Over de grens goedkoper uit

Van alle Europeanen betalen wij nu zelfs het meeste voor een tankbeurt. Dat komt vooral door de hoge belasting in ons land. “Zestig procent gaat naar de staat", legt Van Selms uit. "Zelfs als auto’s morgen op water kunnen rijden en een liter water een kwartje zou kosten, zouden we nog € 1,65 betalen. Vanwege de accijnzen dus."

Wie met de auto door Europa rijdt deze zomer, doet er goed aan over de grens te tanken. De laatste cijfers laten zien dat benzine in Duitsland en Frankijk zo'n 1,84 euro per liter kost. In België betalen autorijders nog minder: rond de 1,80 euro. Dieselprijzen variëren van ongeveer 1,69 euro per liter in Duitsland tot 1,80 euro per liter in België. Frankrijk zit er met 1,71 euro per liter diesel tussenin. 


Tips om toch goedkoper te rijden

"Als je die drie dingen goed doet, kun je tien procent brandstof besparen. En dat is meer dan aan de pomp", aldus Van Selms.

  • Houd de bandenspanning op orde. Check deze regelmatig.
  • Rijd niet onnodig met een bagagerek bovenop uw auto.
  • Rijd een keer 100 in plaats van 120 kilometer per uur. 

Tanken met korting

Met de UnitedConsumers tankkaart krijgt u extra korting op uw brandstof. Bekijk de voordelen van onze tankkaart.


Alle nieuwsberichten