Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzineprijs steeg 35 cent in een jaar tijd

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 3 oktober 2023

Ten opzichte van één jaar geleden zijn de prijzen aan de pomp flink gestegen, zo blijkt uit onze gegevens. Voor 1 liter benzine betaalt u op 1 oktober 2023 volgens de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs € 2,267 per liter benzine. Dat is ruim 35 cent meer dan één jaar eerder. Ook voor diesel (15 cent meer) en LPG (21 cent meer) rekent u een stuk meer af. 
 

brandstofprijzen gestegen


Deel dit nieuws

whatsapp
linkedin

Waarom zijn de brandstofprijzen gestegen?

De stijging kan op twee manieren worden verklaard. De eerste reden is duidelijk: op 1 juli 2023 werd de tijdelijke verlaging van de accijns deels teruggedraaid door het kabinet. Daarmee stegen de prijzen voor benzine, diesel en LPG met 13,8 cent, 9,9 cent en 6,0 cent respectievelijk. 

De tweede oorzaak heeft te maken met de recente ontwikkelingen op de oliemarkt. Het vertrouwen in de wereldeconomie, en met name de economie van China, heeft veel invloed op de olieprijs per vat. Een andere factor is een verminderd aanbod. Olieproducerende landen hebben aangekondigd de productie van olie te verlagen, om zo de olieprijs te verhogen.


Hoe gaan de brandstofprijzen zich ontwikkelen?

Gaan de brandstofprijzen verder stijgen? Het is goed om te weten dat de marktprijs voor olie ongeveer 40 procent uitmaakt van de prijs die u aan de pomp betaalt. Wat er met deze olieprijs per vat gaat gebeuren, is onzeker. Onze specialist Paul van Selms noemt de huidige prijs 'reëel' en denkt daarom dat olie de komende maanden niet goedkoper wordt. 

Meer dan de helft van uw tankbon bestaat daarnaast uit accijns en btw. Wat betreft de accijns komt er mogelijk slecht nieuws aan voor de automobilist.

Per 1 januari 2024 stijgen de brandstofaccijnzen, door het helemaal terugdraaien van de tijdelijke verlaging van de accijnzen. Dat zorgt ervoor dat benzine in één klap 21 cent duurder wordt. Maar het is niet zeker of deze verhoging van de accijns doorgaat: een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de brandstofprijzen niet verder omhoog gaan, zo bleek tijdens de Algemene Beschouwingen in september (NU.nl). 

Kortom, een flinke daling van de benzineprijs lijkt er voorlopig niet in te zitten. Of de prijs nog een sprong omhoog maakt, hangt vooral af van het wel of niet verhogen van de brandstofaccijnzen.


Hoe kunt u de tankkosten laag houden?

Een volle tank is met de huidige prijzen hoe dan ook niet goedkoop. Toch geven we u graag vijf tips om de tankkosten iets te drukken:

 • Tip 1: tank op een rustig moment.
  Brandstofprijzen veranderen dagelijks, en bij steeds meer tankstations zelfs meerdere keren per dag. Daarom loont het om op een rustig moment te tanken. Mijd in ieder geval de maandag: dat is volgens de ANWB de drukste tankdag.
 • Tip 2: tank (net) over de grens.
  Woont u vlakbij de grens met België of Duitsland? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om net voorbij de grens te tanken. Op een volle tank kunt u al snel zo'n 20 euro besparen.
 • Tip 3: tank niet langs de snelweg.
  Tankstations langs de snelweg zijn doorgaans duurder dan andere tankstations. Dit prijsverschil is gemiddeld zo'n 14 cent per liter. Dat is ongeveer 6 euro per volle tank.
 • Tip 4: ontvang korting met onze tankkaart.
  Met de UnitedConsumers tankkaart krijgt u gegarandeerd korting tot wel € 0,15 per liter op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs én een extra korting van minimaal € 0,01 per liter. Deze extra korting spaart u in uw persoonlijke bespaartegoed.
 • Tip 5: rijd zuinig.
  Ook het aantal tankbeurten laag houden is een goed idee. Waar u op kunt letten: rem zoveel mogelijk op de motor af, haal onnodige baggage uit uw auto en houd uw bandenspanning op peil. Meer tips? Bekijk onze tips om zuinig te rijden.

Alle nieuwsberichten