Contact
Mijn UnitedConsumers

Prijs aan de pomp daalt weken achter elkaar

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 20 november 2023

De brandstofprijzen zijn al enkele weken aan het dalen. Inmiddels zijn de prijzen aan de pomp terug op het niveau van vier maanden geleden. Goed nieuws dus voor de automobilist, die in het afgelopen jaar te maken kreeg met flinke prijsstijgingen. Maar gaat de prijs voor brandstof blijven dalen?
 

Deel dit nieuws

whatsapp
linkedin

De prijs voor benzine en diesel blijft moeilijk te voorspellen. Deze is namelijk in grote mate afhankelijk van ontwikkelingen in de wereld. Zo zorgde het conflict in Israël tijdelijk voor onzekerheid over de levering van olie. Daarnaast is de vraag naar brandstof erg afhankelijk van de grote economieën van China en de VS. Op dit moment is de groei van de Chinese economie minder hoog dan gedacht, en daardoor daalt de prijs voor brandstof momenteel.


Dit is de verwachting voor de brandstofprijzen

De marktprijs van een vat olie bepaalt voor zo'n 40 procent de brandstofprijzen. Onze expert Paul van Selms zegt hierover: "Als de vraag naar olie in de komende maanden stabiel blijft, dan verwacht ik dat de prijs van olie tussen de € 60,- en € 80,- per vat gaat fluctueren. In dat geval kan de prijs van brandstof nog iets verder dalen." 

Aan de andere kant: een grote gebeurtenis kan zorgen voor een snelle stijging van de brandstofprijzen. Door productiebeperkingen van olieproducerende landen is het aanbod namelijk beperkt. Daardoor kan een ontwikkeling op de wereldeconomie veel gevolgen hebben voor de prijzen aan de pomp.

Inmiddels is het wél zeker dat de prijs voor brandstof in Nederland niet verder oploopt door accijnsverhoging. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in september voor het terugdraaien van een accijnsverhoging per januari 2024 (RTL Nieuws). Daardoor blijft in heel 2024 een deel van de korting op de accijns van benzine en diesel bestaan. Een prijsstijging van maar liefst 21 cent per liter benzine wordt daarmee voorkomen.


Tanken voor minder dan 2 euro per liter

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor Euro95 (benzine) is per 20 november 2023 € 2,134, zo blijkt uit onze cijfers. Het gaat hier om een adviesprijs en de meeste pomphouders geven korting op uw tankbeurt.

Benzine tanken voor minder dan 2 euro is weer bij veel tankstations mogelijk, mits deze zich niet direct aan de snelweg bevinden. Ook de adviesprijs van diesel is lager dan 2 euro per liter. Verder goed om te weten: ondanks de gedaalde brandstofprijzen, bent u in buurlanden België en Duitsland nog steeds een stuk goedkoper uit aan de pomp. 


Alle nieuwsberichten