Vergoeding voor stoppen met roken

Stoppen met roken. Niet het gemakkelijkste wat er is, ondanks de vele hulpmiddelen zoals de elektrische sigaret of een gezondheids app. Volgens onderzoek van Stivoro heeft een roker gemiddeld 2,4 stoppogingen nodig om tot stoppen te komen. Jaarlijks sterven er nog bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Roken veroorzaakt ziektes die stuk voor stuk een prijskaartje met zich meedragen. Geen wonder dat overheid en zorgverzekeraars stoppogingen vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Wat vergoedt de zorgverzekering?

Elk jaar krijgt iedere verzekerde één stoppoging vergoed uit de basisverzekering. Maar wat houdt een stoppoging precies in? Samen met de verzekeraars en zorgaanbieders heeft de overheid besloten dat alleen de beste manier om te stoppen wordt vergoed. En dat is het Stoppen-met-roken-programma; medicatie in combinatie met behandeling.

  • Nicotinevervangers (pleisters, kauwgom).
  • Stoppen met roken advies en begeleiding.
  • Medicijnen die rookbehoefte wegnemen (bijv. champix).

Naast de medicatie en behandelingen bieden de meeste zorgverzekeringen gratis ondersteuning bij uw stoppoging, bijvoorbeeld in de vorm van handige apps of een online stopcoach.

Uw zorgverzekeraar hanteert eigen voorwaarden voor vergoeding van uw stoppoging. Lees hier uw polis op na of kijk op de website van uw verzekeraar. Het stoppen-met-roken-programma valt onder uw eigen risico.

Andere stoppogingen in de zorgverzekering

Er zijn nog een paar andere vergoedingen voor stoppen met roken mogelijk. Deze hangen wel samen met medische indicaties. Bijvoorbeeld als u van een specialist het advies krijgt om korte tijd te stoppen zodat een operatie meer kans van slagen heeft. In deze gevallen krijgt u alleen behandeling van een stopcoach, of wordt u behandeld door de huisarts.

Mensen met bepaalde chronische aandoeningen die aan zorgprogramma’s voor hun aandoening deelnemen, krijgen het stoppen-met-roken-programma vaak binnen dit zorgprogramma aangeboden. Bekijk ook onze andere bespaartips.