Contact
Mijn UnitedConsumers

Omzetplafonds

Het omzetplafond betekent het aantal behandelingen dat een zorgverlener jaarlijks uitvoert tegen een bepaald tarief. Deze afspraken worden gemaakt tussen de zorgverlener en zorgverzekeraar. Door hier duidelijke afspraken over te maken, worden de kosten van de zorg in de hand gehouden. En dat is voordelig voor jouw premie.

UnitedConsumers door VGZ


Het omzetplafond

De afspraken tussen je zorgverzekeraar en zorgverleners, worden gemaakt voor minimaal één jaar. De afspraken worden gemaakt over de kosten van een behandeling, maar bij grote instellingen worden ook de salarissen van dokters en verpleegkundigen meegenomen.

Ook de kosten van het gebouw kunnen meegenomen worden in de afspraak die jouw zorgverzekeraar maakt met de zorgverlener. In principe worden alle kosten meegenomen die nodig zijn voor het leveren van goede zorg. Het totaal is het budget dat een bepaalde instelling, zoals een ziekenhuis, kan uitgeven. Dit wordt het omzetplafond genoemd.


Waarom het omzetplafond?

Door duidelijke afspraken te maken met zorgverleners, moedigt de zorgverzekeraar hen aan om de kosten in de hand te houden. Wanneer de kosten te hard stijgen, gaat de zorgpremie namelijk omhoog. Dat willen we natuurlijk niet, want dat zou betekenen dat jouw premie ook omhoog gaat. 


Omzetplafond bereikt

Het kan gebeuren dat een zorgverlener over het afgesproken bedrag heen gaat. In dat geval is het omzetplafond bereikt en kan de zorgverlener geen zorg meer leveren. Dit kan gebeuren wanneer er bijvoorbeeld veel mensen onverwacht meer zorg nodig hebben. 

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners met contract. Per zorgverlener staat hier aangegeven of het omzetplafond bereikt is. Zo weet je waar je aan toe bent.

Vind een zorgverlener


Omzetplafond bij een naturapolis

Heb je een naturapolis van UnitedConsumers? Dan kun je niet meer terecht bij een gecontracteerde zorgverlener die het omzetplafond heeft bereikt. De zorgadviseurs van VGZ staan voor je klaar om een andere zorgverlener bij jou in de buurt te vinden. Zo krijg je toch de zorg die je nodig hebt.

Neem contact op met VGZ


Omzetplafond bij een combinatiepolis

Heb je een combinatiepolis van UnitedConsumers? Dan kun je bij bijna elke zorgverlener terecht. Dus ook bij een zorgverlener zonder contract. Wel zo fijn! 

Goed om te weten: indien je naar een zorgverlener voor geestelijke gezondheidszorg of verpleging en verzorging gaat, wordt maximaal 90% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

Wanneer kan ik bij mijn zorgverlener terecht?

Voor de Eigen Keuze geldt een omzetplafond alleen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verpleging en verzorging. In de volgende gevallen kun je nog steeds bij je zorgverlener terecht:

  • Als je met spoed behandeld moet worden.
  • Als je al met een behandeling bent begonnen.
  • Als je andere zorg dan GGZ of verpleging en verzorging nodig hebt.

Wachten of naar een andere zorgverlener?

Heb je niet met spoed een behandeling nodig, maar wil je toch door jouw eigen zorgverlener geholpen worden? Dan kun je wachten tot de zorgverlener weer plaats voor je heeft.

Wanneer je sneller geholpen wil worden, dan kun je contact opnemen met onze zorgadviseurs. Zij zullen met je zorgverlener in overleg gaan om te bespreken of je sneller behandeld kunt worden. Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren, dan kijken wij graag samen met jou naar een passende zorgverlener bij je in de buurt.

Neem contact op met VGZ