Contact
Mijn UnitedConsumers

Aantal overstappers hoger dan voorgaande jaren

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 10 januari 2023

We zijn dit jaar massaal overgestapt. Bijna 1,4 miljoen Nederlands stapten in 2022 over op een andere zorgverzekering. Dat wil zeggen dat 8,0% van alle verzekerden heeft gekozen voor een andere zorgverzekeraar in 2023. Dit blijkt uit een voorlopige analyse van Vektis en Zorgverzekeraars Nederland.

| Update: 01-02-2023 |

Definitief overstapcijfer bekend

Vandaag heeft Vektis bekendgemaakt dat bijna 1,5 miljoen verzekerden zijn overgestapt van zorgverzekeraar. Dat is 8,2% van alle Nederlandse verzekerden. Eind april publiceert Vektis een definitief rapport over de overstappers van 2022, het zogeheten 'Zorgthermometer Verzekerden in Beeld'. Dit rapport licht onder andere toe hoeveel verzekerden kozen voor een aanvullende verzekering of een vrijwillig eigen risico.

Overstappercentages van de afgelopen jaren

In 2022 was het definitieve overstapcijfer 6,7%. Het overstappercentage verschilt al jaren tussen 6% en 7%. Daarmee heeft het overstappercentage dit jaar een record bereikt. Dit is hoeveel procent van de Nederlanders de afgelopen jaren zijn overgestapt van zorgverzekeraar:


Bron: Vektis


Definitieve overstapcijfer in februari

Het definitieve overstapcijfer maakt Vektis ieder jaar in februari bekend. Verzekerden kunnen namelijk tot en met 31 december hun verzekering opzeggen en hebben vervolgens tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast kan het zijn dat nog niet alle wijzigingen zijn verwerkt door de zorgverzekeraars.