Contact
Mijn UnitedConsumers

Dit verandert er in uw zorgverzekering in 2024

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 19 september 2023

Het is Prinsjesdag, de dag waarop de regering onder andere haar plannen voor de zorgverzekering bekendmaakt. Wat is de verwachting voor de premie van 2024 en wat verandert er in het basispakket? Wij zetten alle belangrijke wijzigingen voor u op een rij.

prinsjesdag 2023

Deel dit nieuws

whatsapp
linkedin

1. Zorgpremie 2024 stijgt

De overheid heeft vandaag de nominale zorgpremie voor 2024 bekendgemaakt. Voor 2024 verwacht de overheid dat de premie met 14% stijgt naar gemiddeld € 149,- per maand.

Goed om te weten: de zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk de premie zelf. Zorgverzekeraars kunnen de stijging drukken door een gunstig inkoopbeleid of het inzetten van reserves.


2. Zorgtoeslag wordt lager in 2024

In 2023 is de maximale zorgtoeslag tijdelijk verhoogd naar € 154,- per maand. Deze tijdelijke verhoging vervalt volgend jaar. De zorgtoeslag wordt in 2024 maximaal € 127,- per maand. 3. Het eigen risico blijft in 2024 gelijk

Het eigen risico blijft tot en met 2025 ongewijzigd. Het verplicht eigen risico van de zorgverzekering in 2024 is vastgesteld op € 385,- per jaar per verzekerde van 18 jaar of ouder. Dit betekent dat u in het nieuwe jaar voor bepaalde basiszorg wederom de eerste € 385,- aan kosten zelf betaalt.


4. Veranderingen basisverzekering

Voor 2024 verandert een deel van het basispakket. Dit zijn de belangrijkste veranderingen van de basisverzekering in 2024:

Herstelzorg na corona

De regeling paramedische herstelzorg COVID is in ieder geval tot 1 januari 2025 opgenomen in het basispakket. De vergoeding geldt voor maximaal 50 fysio- of oefentherapeutische sessies, 10 uren ergotherapie en 7 uren diëtetiek voor de duur van maximaal 6 maanden.

Flexibelere kraamzorg

De termijn waar kraamzorg binnen verleend moet worden, wordt verlengd tot maximaal zes weken na de bevalling. De termijn was eerder alleen de eerste tien dagen na de bevalling. Het aantal kraamzorguren is nog steeds 24 tot maximaal 80 uur. Het aantal uren dat per situatie wordt geleverd, wordt vastgesteld op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg.

Valpreventie

In 2024 worden fysio- en oefentherapie opgenomen in de basisverzekering voor een valpreventieve beweeginterventie. Wel geldt de vergoeding alleen als het gaat om een oudere waarbij sprake is van een hoog valrisico in combinatie met onderliggende of bijkomende somatische of psychische problemen.


kalender

Zet 12 november 2023 in uw agenda

Op 12 november worden alle premies door de zorgverzekeraars bekendgemaakt en kunt u overstappen van zorgverzekering. U heeft tot en met 31 december de tijd om uw zorgverzekering op te zeggen en over te stappen.


premie update

Premies als eerste in uw mailbox

Benieuwd naar ons aanbod in 2024? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ben als eerste op de hoogte van onze premies.

Houd mij op de hoogte

Of volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn


Alle nieuwsberichten