Abortus vergoed door de zorgverzekering

Indien u ongewenst zwanger wordt of het voor uw kindje beter is dat u de zwangerschap beëindigt, kunt u kiezen voor een abortie. Een abortus wordt vergoed uit uw zorgverzekering. Hoe werkt deze vergoeding en wat wordt er precies vergoed?

 
Vergoeding uit basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing
 
Verwijsbrief
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wordt abortus vergoed?

Abortus in het ziekenhuis wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het valt namelijk onder medisch specialistische zorg. Wordt de abortus uitgevoerd in een abortuskliniek, dan wordt de behandeling vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U krijgt geen extra vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Vergoedingabortus kliniek

Wordt een abortus behandeling bij een abortuskliniek uitgevoerd, dan krijgt u dit vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ).

Vergoeding abortus ziekenhuis

Als een abortus wordt uitgevoerd door een medisch specialist in een ziekenhuis, wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor alle ziekenhuiszorg.

Kosten abortus eigen risico

Op de meeste zorg uit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing voor iedereen van 18 jaar en ouder. Abortus wordt vergoed uit de basisverzekering en hier betaalt u dus eigen risico over. Dit is in 2019 € 385,-, tenzij u het eigen risico vrijwillig verhoogd heeft.

Verwijsbrief nodig?

Kiest u voor een abortus? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts gaat met u in gesprek over de opties die u heeft en geeft u een verwijzing. Hierna heeft u een verplichte bedenktijd van vijf dagen. Vervolgens kunt u een afspraak maken in het ziekenhuis of bij een abortuskliniek.

Gecontracteerde zorgaanbieder

Om verzekerd te zijn van de beste zorg en een volledige vergoeding gaat u naar een abortuskliniek of ziekenhuis waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. VGZ en Bewuzt hebben beiden met alle ziekenhuizen in Nederland en met veel klinieken een contract. Gaat u naar een zorgaanbieder zonder contract? Dan krijgt u met de Bewuzt basisverzekering 70%, met de VGZ Ruime Keuze 80% en met de VGZ Eigen Keuze 100% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.

Wat is een abortus en hoe wordt deze uitgevoerd?

Een abortus is een ingreep waarbij een zwangerschap vroegtijdig wordt beëindigd. Dit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Dit kan door middel van:

  • Een overtijdbehandeling: Van 7 tot 16 dagen over tijd.
  • Een abortuspil: tot 9 weken na de laatste menstruatie
  • Een zuigcurettage: tot 12 weken na de laatste menstruatie
  • Het verwijderen van de vrucht: vanaf 12 tot 22 weken