Besnijdenis vergoeding

Voorheen kwam een besnijdenis vergoeding nooit vanuit de basisverzekering. Ongeacht of het medisch noodzakelijk was en ongeacht of het om kinderen of volwassenen ging. Gelukkig is hier sinds 2017 verandering in gekomen. Een besnijdenis wordt nu steeds vaker vergoed vanuit de basisverzekering.

 
Vergoeding uit basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing
 
Verwijsbrief
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wordt besnijdenis vergoed?

Alleen wanneer het medisch noodzakelijk is, krijgt u een besnijdenis vergoeding uit de basisverzekering. De uroloog moet wel vaststellen dat de besnijdenis uit medische redenen wordt uitgevoerd. Besnijdenis uit religieuze overwegingen wordt nooit vergoed vanuit uw zorgverzekering.

Besnijdenis vergoeding aanvullende verzekering

Een besnijdenis vergoeding komt bij VGZ en Bewuzt alleen uit de basisverzekering. Dit betekent dat een besnijdenis niet vergoed wordt uit een aanvullende verzekering. Dit geldt voor zowel religieuze besnijdenissen als besnijdenis op basis van een medische noodzaak.

Eigen risico besnijdenis

Op zorg uit de basisverzekering is voor iedereen vanaf 18 jaar het eigen risico van toepassing. Verzekerden jonger dan 18 jaar betalen dus nooit eigen risico. Een besnijdenis voor iemand onder de achttien jaar kost u dus geen eigen risico. Boven deze leeftijdsgrens is wel het eigen risico van toepassing, omdat diegene dan ook een eigen zorgverzekering heeft.

Verwijzing nodig voor besnijdenis?

Wanneer u of uw zoon last heeft van de voorhuid gaat u eerst naar de huisarts. Dit wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hier betaalt u geen eigen risico voor. Uw huisarts zal u doorsturen naar een uroloog. Wanneer de uroloog vaststelt dat een besnijdenis medisch noodzakelijk is, krijgt u de besnijdenis vergoed vanuit de basisverzekering.

Gecontracteerde zorgverlener

Om een volledige vergoeding te krijgen is het belangrijk dat u naar een uroloog gaat waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft. Zo bent u tevens verzekerd van de beste zorg. VGZ en Bewuzt hebben met alle Nederlandse ziekenhuizen contracten en dus ook met alle urologen.

Wat is een besnijdenis?

Een besnijdenis wordt ook wel een circumcisie genoemd. Dit is het verwijderen van de voorhuid bij het mannelijk geslachtsorgaan. Een besnijdenis is medisch noodzakelijk als er problemen ontstaan bij het plassen, een erectie of geslachtsgemeenschap. Een besnijdenis wordt ook uit religieuze overweging uitgevoerd, zoals bij de Islam en het Jodendom. De kosten van een besnijdenis zijn ongeveer € 930,-.