Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Kosten bevalling ziekenhuis: wat wordt vergoed?

Soms is het medisch noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen, maar ook zonder medische indicatie (een poliklinische bevalling) kunt u kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Worden de kosten van een bevalling in het ziekenhuis vergoed uit de basisverzekering of is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten? 

Kosten bevalling ziekenhuis 

De kosten van een ziekenhuisbevalling op basis van medische noodzaak wordt volledig vergoed uit de basisverzekering. U mag echter ook in het ziekenhuis bevallen zonder dat dit medisch gezien nodig is (poliklinische bevalling), maar dit heeft wel gevolgen voor de vergoeding door uw zorgverzekering. De kosten van een poliklinische bevalling worden slechts gedeeltelijk vergoed door de basisverzekering.

Poliklinische bevalling

Als u (zonder medische indicatie) er zelf voor kiest om te bevallen in het ziekenhuis is er sprake van een poliklinische bevalling. Bij een poliklinische bevalling wordt u meestal begeleid door uw eigen verloskundige.

Redenen om zonder medische noodzaak in het ziekenhuis te bevallen, zijn onder andere dat in het geval van complicaties medische hulp direct aanwezig is en dat het mogelijk is om gebruik te maken van pijnbestrijding.

Kosten poliklinische bevalling 

De kosten van een poliklinische bevalling krijgt u per dag gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Het andere deel komt dus voor eigen rekening, de zogeheten eigen bijdrage. Omdat de kosten per ziekenhuis kunnen verschillen, is er door de zorgverzekeraars voor gekozen om een vast bedrag per dag te vergoeden.

Verwacht u te kiezen voor een poliklinische bevalling? Dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Zo krijgt u de kosten van een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie vaak volledig vergoed.

Terug naar boven