Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten bloedonderzoek & vergoeding

Vanuit de UnitedConsumers door VGZ zorgverzekeringen kunt u bloedonderzoek kosten vergoed krijgen. Bekijk hieronder uit welke zorgverzekering de kosten voor bloedonderzoek vergoed worden.

 

Kosten bloedonderzoek vergoed


Bloedonderzoek

Bloedonderzoek heeft als doel om de bloedwaarden te meten. Door de bloedwaarden te meten kan er vervolgens worden vergeleken met 'standaard' bloedwaarden. Hierdoor kan de arts of medisch specialist zien of er sprake is van een afwijking in uw bloedwaarden.

Een afwijking in het bloed kan betekenen dat er een tekort, of zelfs een overschot van bepaalde stofjes in uw bloed aanwezig is. Aan de hand van het bloedonderzoek bepaalt de arts wat er precies aan de hand is en welke medicatie of behandeling bij u past. 


Kosten bloedonderzoek

De kosten van bloedonderzoek kunnen aardig oplopen. Zo kan er € 1,- tot € 2,- worden gerekend per gemeten stofje in het bloed. Daarnaast betaalt u kosten voor het aanvragen van het bloedonderzoek. Een bloedonderzoek kan daarom al snel zo'n € 75,- kosten. De tarieven van bloedonderzoek kunnen echter variëren. Zo kost bijvoorbeeld een hiv-bloedonderzoek al enkele honderden euro's.


Bloedonderzoek vergoeding

Bloedonderzoek valt onder ziekenhuiszorg en dit type zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft voor bloedonderzoek dus geen aanvullende verzekering af te sluiten.


Eigen risico bloedonderzoek

Voor bloedonderzoek geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder het eigen risico. Houd hier dus rekening mee als u voor bloedonderzoek doorverwezen wordt naar het ziekenhuis.


Algemeen bloedonderzoek

Er is eigenlijk niet echt zoiets als een 'algemeen' bloedonderzoek. Er zijn diverse soorten bloedonderzoek met verschillende doeleinden. U kunt bijvoorbeeld bloedonderzoek laten doen om uw bloedsuiker (bloedglucose) te meten, of misschien is er bloedonderzoek nodig om allergieën vast te stellen. Enkele voorbeelden van bloedonderzoek zijn:

BSE-test: de meest voorkomende bloedtest is misschien wel de BSE-test. Met deze test wordt er onderzocht of er ontstekingswaarden in uw bloed te vinden zijn. 

CRP-test: na een BSE-test wordt vaak een CRP-test gedaan. Met dit bloedonderzoek wordt gekeken hoe ernstig de gevonden ontstekingswaarden zijn. 

Hb-test: een Hb-test kan van alle bloedtesten wel worden gezien als een 'algemeen bloedonderzoek'. Tijdens dit bloedonderzoek kijkt de arts naar uw algemene gezondheid én of er sprake is van bloedarmoede. 

PSA-test: een PSA test is een bloedonderzoek dat kijkt of er mogelijk sprake is van prostaatkanker. Echter kan het ook aantonen dat er een ontsteking aanwezig is.

EMB-test: bij een EMB-test, kort voor Energetisch Morfologische Bloedtest, wordt er gebruikgemaakt van frequenties en trillingen die in het bloed zitten. Hoewel het geen wetenschappelijk onderzoek is, kunt toch u een idee krijgen of u gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen of waarom u moe en futloos bent.

RAST-test: een RAST-test is een bloedonderzoek dat een allergie kan vaststellen, door te kijken naar de eiwitten in het bloed.

Glucose-test: een test die achterhaalt hoeveel glucose (bloedsuiker) er in het bloed zit. Personen met diabetes doen dagelijks zelf een bloedtest met een vingerprikje.

Differentiatie bloedonderzoek: een bloedonderzoek naar leukocyten. Leukocyten - witte bloedcellen - kunnen verhoogd zijn bij zwangerschap, zware inspanning of een infectie. 

Hematologisch bloedonderzoek: een bloedonderzoek dat helpt bij het diagnosticeren van leukemie, stollingsstoornissen, hemofilie en anemie.

Klinische chemie bloedonderzoek: een bloedonderzoek naar de hoeveelheid stofjes die in lichaamsvloeistoffen aanwezig zijn, zoals natrium, glucose, eiwit, cholesterol.


Zorgverlener vinden

Zorgverlener vinden

In de UC Zorgzoeker vindt u alle zorgverleners bij u in de buurt. Wel zo fijn!

> Vind een zorgverlener

 

UnitedConsumers zorgverzekering door VGZ

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij u past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

Alle vergoedingen

Meer vergoedingen

Medisch specialist
Ziekenhuiszorg
Huisarts