Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Bloedonderzoek vergoeding

Bloedonderzoek wordt onder andere gedaan ter ondersteuning aan diagnostiek óf om het effect van een behandeling aan te tonen. Welke bloedonderzoeken zijn er? En worden de kosten van bloedonderzoek vergoed door uw zorgverzekeraar? Dat vertellen wij u graag op deze pagina.

Wat is bloedonderzoek?

Bloedonderzoek heeft als doel om de bloedwaarden te meten. Door de bloedwaarden te meten kan er vervolgens worden vergeleken met 'standaard' bloedwaarden. Hierdoor kan de arts of medisch specialist zien of er sprake is van een afwijking in uw bloedwaarden.

Een afwijking in het bloed kan betekenen dat er een tekort, of zelfs een overschot van bepaalde stofjes in uw bloed aanwezig is. Aan de hand van het bloedonderzoek bepaalt de arts wat er precies aan de hand is en welke medicatie of behandeling bij u past.

Kosten bloedonderzoek

De kosten van bloedonderzoek kunnen aardig oplopen. Zo kan er € 1,- tot € 2,- worden gerekend per gemeten stofje in het bloed. Daarnaast betaalt u kosten voor het aanvragen van het bloedonderzoek. Een bloedonderzoek kan daarom al snel zo'n € 75,- kosten.

De tarieven van bloedonderzoek kunnen echter variëren. Zo kost bijvoorbeeld een hiv-bloedonderzoek al enkele honderden euro's.

Worden bloedtesten vergoed?

Bloedonderzoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering, mits u een doorverwijzing heeft van uw huisarts of medisch specialist. Mocht u uit eigen initiatief bijvoorbeeld een uitgebreid bloedonderzoek aanvragen, dan komen de kosten voor eigen rekening. Als het bloedonderzoek wordt vergoed vanuit uw basisverzekering, betaalt u hier wel eerst eigen risico over. 

Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten met een preventiebudget, kan het zijn dat u preventief bloedonderzoek vergoed krijgt uit dit budget. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een glucose-test of cholesterolonderzoek. Voor een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering betaalt u nooit eigen risico. 

Bloedtesten: verschillende soorten bloedonderzoek

Er is eigenlijk niet echt zoiets als een 'algemeen' bloedonderzoek. Er zijn diverse soorten bloedonderzoek met verschillende doeleinden. U kunt bijvoorbeeld bloedonderzoek laten doen om uw bloedsuiker (bloedglucose) te meten, of misschien is er bloedonderzoek nodig om allergieën vast te stellen. Enkele voorbeelden van bloedonderzoek zijn:

BSE-test: de meest voorkomende bloedtest is misschien wel de BSE-test. Met deze test wordt er onderzocht of er ontstekingswaarden in uw bloed te vinden zijn. 

CRP-test: na een BSE-test wordt vaak een CRP-test gedaan. Met dit bloedonderzoek wordt gekeken hoe ernstig de gevonden ontstekingswaarden zijn. 

Hb-test: een Hb-test kan van alle bloedtesten wel worden gezien als een 'algemeen bloedonderzoek'. Tijdens dit bloedonderzoek kijkt de arts naar uw algemene gezondheid én of er sprake is van bloedarmoede. 

PSA-test: een PSA test is een bloedonderzoek dat kijkt of er mogelijk sprake is van prostaatkanker. Echter kan het ook aantonen dat er een ontsteking aanwezig is.

EMB-test: bij een EMB-test, kort voor Energetisch Morfologische Bloedtest, wordt er gebruikgemaakt van frequenties en trillingen die in het bloed zitten. Hoewel het geen wetenschappelijk onderzoek is, kunt toch u een idee krijgen of u gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen of waarom u moe en futloos bent.

RAST-test: een RAST-test is een bloedonderzoek dat een allergie kan vaststellen, door te kijken naar de eiwitten in het bloed.

Glucose-test: een test die achterhaalt hoeveel glucose (bloedsuiker) er in het bloed zit. Personen met diabetes doen dagelijks zelf een bloedtest met een vingerprikje.

Differentiatie bloedonderzoek: een bloedonderzoek naar leukocyten. Leukocyten - witte bloedcellen - kunnen verhoogd zijn bij zwangerschap, zware inspanning of een infectie. 

Hematologisch bloedonderzoek: een bloedonderzoek dat helpt bij het diagnosticeren van leukemie, stollingsstoornissen, hemofilie en anemie.

Klinische chemie bloedonderzoek: een bloedonderzoek naar de hoeveelheid stofjes die in lichaamsvloeistoffen aanwezig zijn, zoals natrium, glucose, eiwit, cholesterol.

 
Terug naar boven