Contact
Mijn UnitedConsumers

Coronavirus vergoeding

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en roept de nodige vragen op. Indien je corona hebt gehad, kan het zijn dat je herstelzorg nodig hebt. Bekijk hier hoe herstelzorg na corona vergoed wordt door je zorgverzekering.

 

Vergoeding herstelzorg na corona


Coronatest, quarantaine en benodigdheden

De maatregelen omtrent het coronavirus zorgen ervoor dat je wellicht bepaalde benodigdheden nodig hebt, zoals een mondkapje of handgel. De overheid heeft daarnaast aangegeven dat je bij klachten thuis blijft en jezelf moet testen op het coronavirus. Maar, worden deze kosten ook vergoed vanuit je zorgverzekering?

Wat de coronatest jou kost, hangt af van waar je deze krijgt. En wie de opdracht geeft. Wat betaal je voor een coronatest?

  • Een test bij de GGD kost niets. Ook geen eigen risico.
  • Vraagt de huisarts de test voor je aan? Dan kost je dat niets. Je betaalt ook geen eigen risico. Krijg je van ons toch een rekening na zo'n test? Neem dan contact met ons op.
  • Word je getest via je werkgever? Dan kost je dat niets. Ook geen eigen risico. De werkgever moet de test namelijk betalen. Dat is zo geregeld in de Arbo-wet.
  • Word je getest in een instelling voor langdurige zorg? Dan kost dat niets. Je betaalt ook geen eigen risico.
  • Word je getest in het ziekenhuis of bij een bezoek aan de poli? Dan hoort dit bij de ziekenhuiszorg. Dit vergoeden wij. Maar je betaalt wel eigen risico.
  • Krijg je een coronatest in het buitenland? Dan vergoeden wij die als de test is aangevraagd door een gezondheidsdienst (GGD) of een huisarts.

Vergoeding huisarts

Nee. Desinfecterende gel en mondkapjes worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering.

Als je thuis in quarantaine moet, maak je in principe geen zorgkosten. Quarantaine is een voorzorgsmaatregel om verspreiding tegen te gaan. Je zorgverzekering vergoedt thuisquarantaine daarom niet.


Eigen risico en betalen

Het coronavirus zorgt ervoor dat veel is veranderd. Zo kan het zijn dat je je baan verliest en bang bent dat je de premie niet meer kunt betalen, of je betaalt juist meer eigen risico wanneer je zorg nodig hebt gehad. De meest gestelde vragen over het eigen risico en betalen zetten wij daarom voor je op een rij.

Je behandeling werd uitgesteld door corona. En nu pakt het ziekenhuis deze weer op. Maar nu moet je nog een keer eigen risico betalen voor de behandeling. Hoe kan dat?

Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Ze verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo'n pakketje heet een behandel diagnose combinatie (DBC).

Door corona kan het zijn dat je behandeling op een later moment plaatsvindt. En dat er een nieuwe DBC start. Je betaalt dan mogelijk nog een keer eigen risico voor de nieuwe DBC.

Eigen risico

Heb je in coronatijd digitaal of telefonisch contact gehad met je dokter, arts of andere zorgverlener? Zo'n consult op afstand is gelijk aan een normaal consult. Je zorgverlener zal er daarom hetzelfde voor rekenen. De factuur zal even hoog zijn.

Heb je minder inkomen door de gevolgen van het coronavirus? Dan kun je de premie in termijnen betalen en een betalingsregeling bij VGZ afsluiten.

Wil je direct een betalingsregeling treffen? Ga dan naar Mijn VGZ en dien de aanvraag online in.

Huisartsen hebben minder inkomsten omdat minder mensen nu naar de dokter willen of kunnen. Zij krijgen eenmalig € 10,- extra voor elke patiënt die is ingeschreven in de praktijk. In Mijn VGZ is deze € 10,- te zien als gedeclareerde huisartsenhulp. Je betaalt hier geen eigen risico over.

Met deze bijdrage zorgen we ervoor dat er - ook na de coronacrisis - goede en toegankelijke huisartsenzorg is voor iedereen.

Ziekenhuizen hebben de naam van afspraken vaak nog niet aangepast in hun administratie. Daarom staat er op de rekening soms nog dat de afspraak in het ziekenhuis was, ook al had je een afspraak op afstand.

Voor het bedrag op je rekening maakt het geen verschil. Zorgverleners, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben hier samen afspraken over gemaakt.


Corona en het buitenland

Wanneer je in het buitenland verblijft en op je bestemming corona uitbreekt, dan wil je natuurlijk weten hoe je verzekerd bent. Worden je ziektekosten wel vergoed? En hoe zit het met repatriëring vanuit het buitenland? Wij helpen je.

Spoedeisende hulp in het buitenland krijg je uit je basisverzekering vergoed tot het maximale tarief dat geldt in Nederland. Is het tarief hoger en heb je een aanvullende verzekering? Dan kun je mogelijk een extra vergoeding krijgen. Het reisadvies van de overheid door het coronavirus speelt hierbij geen rol.

Wij raden je aan om te checken of je reisverzekering medische kosten vergoedt. De medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt, kun je dan aanvullen met de vergoeding uit de reisverzekering.

Nee, de regering heeft aangegeven dat ze niet gaan repatriëren.

Moet je in het buitenland in quarantaine? Dan vergoeden wij de kosten van je hotel niet.

Vergoedingen buitenland

Je kunt de nieuwe datum van de behandeling - indien je deze weet - aan je officiële verzekeraar doorgeven. In jouw geval is je officiële verzekeraar VGZ. Je kunt daarom het beste mailen naar: machtigingenbtl@vgz.nl.

Zet in je mail:

  • Je klantnummer
  • De nieuwe datum van de behandeling
  • Het machtigingsnummer, als je dat hebt

Je kunt met je recept naar de apotheek waar je nu bent. Wij raden wel aan je declaraties direct in te dienen. Dat kan via UnitedConsumers Zorg app. Als je de rekeningen opspaart tot je thuis bent, kunnen de bedragen behoorlijk oplopen. En dat is natuurlijk niet zo fijn.

Zo werkt declareren


Kies voor een zorgverzekering 
met vergoedingen die bij je passen

Kies mijn zorgverzekering

commerciele banner zorg

Kies voor een zorgverzekering 
met vergoedingen die bij je passen

Kies mijn zorgverzekering

Uw zorgverzekering in 2024