Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

EMDR therapie

Soms is het lastig om een schokkende gebeurtenis of ervaring te verwerken. U kunt hier nog lang last van hebben en dit heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. U kunt zich onder andere anders gaan voelen en gedragen, u reageert anders en gaat anders denken over bepaalde zaken. In deze gevallen kan EMDR therapie uitkomst bieden. Wat is EMDR? En wordt EMDR vergoedt vanuit uw zorgverzekering?

EMDR therapie

EMDR therapie is een therapeutische methode die bijzonder effectief is bij het verwerken van traumatische ervaringen of gebeurtenissen uit het verleden. Vaak zijn er maar een paar sessies nodig om met behulp van EMDR therapie het trauma te kunnen verwerken.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens de therapie vraagt de therapeut u om de schokkende gebeurtenis of ervaring voor de geest te halen. Het is belangrijk dat u het moment opnieuw beleeft. Vervolgens zal de therapeut u vragen om met uw ogen een bepaalde beweging of een lichtje te volgen, terwijl u blijft denken aan de traumatische ervaring. Dit proces zorgt ervoor dat uw werkgeheugen afgeleid raakt en de nare herinnering zijn impact verliest.

EMDR vergoeding

EMDR therapie valt onder psychische gezondheidszorg en wordt vergoed door de basisverzekering. Hiervoor heeft u wel een verwijzing van een arts nodig en ook is het eigen risico van toepassing. Daarnaast vraagt uw zorgverzekering om een machtiging.

Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan is het mogelijk om EMDR therapie vergoed te krijgen uit uw aanvullende verzekering. Dit valt dan onder de vergoeding van alternatieve zorg.

Terug naar boven