Vergoeding hand- of vingerspalk

Heeft u een blessure aan uw hand of vinger, dan kan een spalk nodig zijn. Deze ontlast, ondersteunt of corrigeert uw gewricht, waardoor u sneller geneest. Op deze pagina leest u wat zo’n spalk kost en hoe u deze kosten door de zorgverzekering vergoed krijgt.

Vergoeding uit aanvullende verzekering

De gemiddelde vinger- of handspalk kost enkele tientallen euro’s. De basisverzekering, die voor iedereen verplicht is, biedt geen vergoeding voor een hand- of vingerspalk. Wel zijn er verschillende aanvullende verzekeringen die een handspalk of vingerspalk vergoeden. In de tabel hierboven ziet u welke aanvullende pakketten een spalk dekken.

Voorwaarden

Let wel op dat zorgverzekeraars alleen een vergoeding bieden als u de spalk aanschaft bij een leverancier met een certificaat van de Stichting Erkenningsregeling voor Medische Hulpmiddelen (SEMH). Deze garandeert kwaliteit van o.a. orthopedische hulpmiddelen. Het mag bijvoorbeeld niet gaan om een spalk waardoor u een sport kunt (blijven) beoefenen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Voor sommige behandelingen of hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage. Voor een vinger- of handspalk is dat niet het geval; evenmin is er een eigen risico. Dat betekent dat u de volledige kosten van de spalk vergoed krijgt.