Incontinentiemateriaal vergoeding

Incontinentie is een vervelend probleem en goed incontinentiemateriaal is dan erg belangrijk. In veel situaties wordt incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering vergoed. De hoeveelheid en het soort materiaal wordt aangepast op uw situatie.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
kruisje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wat is incontinentiemateriaal?
Incontinentiemateriaal is materiaal dat helpt bij incontinentie, ongewild urine- of ontlastingsverlies. Inlegkruisjes, verband en luiers zijn voorbeelden van incontinentiemateriaal, maar bijvoorbeeld ook bedbescherming als een waterdicht matras of een uitwasbare onderlegger.

Vergoedingen incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal wordt in veel gevallen vergoed vanuit de basisverzekering.
U krijgt een vergoeding in de volgende situaties:

  • Als een eerdere behandeling voor incontinentie uw klachten niet heeft opgelost.
  • Als u langer dan twee weken ongewild ontlastingsverlies heeft.
  • Als u langer dan twee maanden ongewild urineverlies heeft.
  • Als uw incontinentieklachten permanent zijn.
  • In terminale situaties.

Wanneer uw huisarts of behandelend arts u doorverwijst, gaat u naar een leverancier van incontinentiemateriaal. Deze leverancier bespreekt met u de klachten en kijkt samen met u naar een goede oplossing. U krijgt een intakegesprek van 20 minuten. Aan de hand van het gesprek stemt de leverancier de hoeveelheid, de soort en het merk incontinentiemateriaal af op uw situatie. Incontinentiemateriaal dat u leverancier u adviseert, wordt vergoed vanuit de basisverzekering in bovenstaande situaties.

Eigen risico
Op de vergoeding van incontinentiemateriaal is het eigen risico van toepassing voor iedereen vanaf 18 jaar.

Verwijsbrief en toestemming nodig
U heeft een verwijsbrief nodig van uw behandelend arts om incontinentiemateriaal vergoed te krijgen. Daarnaast heeft u vooraf ook altijd toestemming nodig van VGZ of Bewuzt. Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder, dan vraagt deze voor u de toestemming aan bij VGZ of Bewuzt. Bij de toestemmingsaanvraag hoort altijd een verwijsbrief. Wanneer u toestemming heeft gekregen van VGZ/Bewuzt, krijgt u het incontinentiemateriaal dat uw leverancier u adviseert vergoed.

Gecontracteerde zorgverlener
Voor een volledige vergoeding van incontinentiemateriaal gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder. Dit is een apotheek of SEMH-gecertificeerde speciaalzaak waar VGZ of Bewuzt een contract mee heeft.

Heeft u vragen over de vergoeding van incontinentiemateriaal of over wie deze zorg mag verlenen? Neem dan contact op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 235 05 60. U krijgt direct iemand aan de lijn die uw vragen beantwoordt en u persoonlijk advies geeft over vergoedingen en zorgaanbieders. Zo doen we dat.

Korting op uw VGZ zorgverzekering
Meld u eenvoudig aan bij het UnitedConsumers ZorgCollectief om 10% korting te ontvangen op uw normale VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo bent u uitstekend verzekerd bij VGZ of Bewuzt tegen een lage prijs. Iedere maand ontvangt u simpelweg de korting, waardoor u meer geld overhoudt voor leuke dingen!

Meld u hier aan

Lees meer: