Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Incontinentiemateriaal vergoeding

Incontinentie is een vervelend probleem en goed incontinentiemateriaal is dan erg belangrijk. In veel situaties wordt incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering vergoed. De hoeveelheid en het soort materiaal wordt aangepast op uw situatie.

Wat is incontinentiemateriaal?
Incontinentiemateriaal is materiaal dat helpt bij incontinentie, ongewild urine- of ontlastingsverlies. Inlegkruisjes, verband en luiers zijn voorbeelden van incontinentiemateriaal, maar bijvoorbeeld ook bedbescherming als een waterdicht matras of een uitwasbare onderlegger.

Vergoedingen incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal wordt in veel gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. U krijgt een vergoeding in de volgende situaties:

  • Als een eerdere behandeling voor incontinentie uw klachten niet heeft opgelost.
  • Als u langer dan twee weken ongewild ontlastingsverlies heeft.
  • Als u langer dan twee maanden ongewild urineverlies heeft.
  • Als uw incontinentieklachten permanent zijn.
  • In terminale situaties.

Wanneer uw huisarts of behandelend arts u doorverwijst, gaat u naar een leverancier van incontinentiemateriaal. Deze leverancier bespreekt met u de klachten en kijkt samen met u naar een goede oplossing. U krijgt een intakegesprek van 20 minuten. Aan de hand van het gesprek stemt de leverancier de hoeveelheid, de soort en het merk incontinentiemateriaal af op uw situatie. Incontinentiemateriaal dat u leverancier u adviseert, wordt vergoed vanuit de basisverzekering in bovenstaande situaties.

Terug naar boven