Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

IUI vergoeding

Wanneer het niet lukt om zwanger te raken, kan een IUI behandeling de oplossing zijn. IUI, ook wel Intra Uteriene Inseminatie genoemd, is een vruchtbaarheidsbehandeling die vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Hoe werkt de vergoeding voor IUI en wanneer komt u hiervoor in aanmerking?

IUI vergoeding: Hoe werkt het?

Als het niet lukt om zwanger te worden, raden wij u allereerst aan om naar uw huisarts te gaan. Deze verwijst u vervolgens door naar een gynaecoloog of fertiliteitskliniek. Daar wordt aan de hand van onderzoeken gezocht naar een mogelijke oorzaak. Als vrouw wordt u onderzocht en bij de man wordt het sperma op kwaliteit getest. Zijn de eileiders en het sperma in orde en zijn er verder geen andere afwijkingen? Dan start u met een vruchtbaarheidsbehandeling.

IUI wordt vaak geprobeerd voordat men met IVF start. Dit duurt meestal een half jaar. Deze vruchtbaarheidsbehandelingen worden volledig vergoed door de basisverzekering. Een aanvullende verzekering biedt dan ook geen extra vergoeding. Om een vergoeding te krijgen voor IUI moet de vrouw jonger zijn dan 43 jaar.

Hoeveel IUI behandelingen worden vergoed?

Hoeveel behandelingen u nodig heeft en dus vergoed krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw behandelend gynaecoloog bepaalt hoeveel behandelingen u nodig heeft. Meestal zijn dit 6 pogingen, maar dit kan uitgebreid worden naar 10 pogingen.

Eigen risico IUI vergoeding

De IUI wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaalt u eigen risico. Het consult bij de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico, daar hoeft u dus niets voor te betalen. Voor de IUI behandelingen zelf geldt het eigen risico vervolgens wel.

Bekijk ook:

Gynaecologie
Huisarts
IVF

 
Terug naar boven