IUI vergoeding

Wanneer het niet lukt op zwanger te raken kan een IUI behandeling een oplossing bieden. IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling die vergoed wordt vanuit de zorgverzekering.

vinkje Vergoeding uit basisverzekering
kruisje Vergoeding uit aanvullende verzekering
vinkje Eigen risico van toepassing
vinkje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wat is IUI?

IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling en een vorm van kunstmatige inseminatie. Het zaad wordt direct in de baarmoederholte ingebracht.

Wanneer er een kinderwens is, maar de vrouw niet natuurlijk zwanger raakt, kan IUI de oplossing zijn. IUI wordt in veel gevallen toegepast. Dit kan zijn bij een mindere kwaliteit van het zaad, als de zaadcellen niet overleven in het slijm van de baarmoedermond of als één van de twee eileiders minder goed werkt. Meestal wordt IUI toegepast voordat er aan IVF behandelingen wordt begonnen.

Bij een IUI behandeling krijgt de vrouw meestal hormonen toegediend waarbij de cyclus gestimuleerd wordt en de eisprong wordt bevorderd. De man brengt voor de IUI zijn zaadcellen naar een laboratorium waar de beste zaadcellen worden uitgezocht. Wanneer de eisprong is, wordt de IUI uitgevoerd en worden de zaadcellen ingebracht in de baarmoederholte.

Hoe werkt de vergoeding van IUI

Heeft u een kinderwens maar wordt u maar niet zwanger? Dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Dit krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico. Uw huisarts zal u doorsturen naar een gynaecoloog of fertiliteitskliniek. Ook dit wordt vergoed vanuit uw basisverzekering, maar wel met eigen risico.

U zult eerst diverse onderzoeken krijgen die uitsluiten dat er iets anders aan de hand is waardoor uw kinderwens niet in vervulling gaat. Zo wordt de vrouw onderzocht en het sperma wordt op kwaliteit getest. Wanneer de eileiders van een vrouw doorgankelijk zijn, het sperma van voldoende kwaliteit is en er geen andere afwijkingen zijn, kunnen de vruchtbaarheidsbehandelingen in gang worden gezet en gaat uw kinderwens hopelijk snel in vervulling.

IUI wordt meestal een half jaar (zesmaal) geprobeerd voordat aan IVF [link: tekst IVF] wordt begonnen. Deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt volledig vergoed door de basisverzekering. De aanvullende verzekering biedt geen extra vergoeding.

Eigen risico van toepassing

Op de vergoeding van IUI vanuit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing.

Verwijzing nodig

Om de IUI behandelingen volledig vergoed te krijgen heeft u verwijzing nodig.

Gecontracteerde zorgaanbieder

Wanneer u IUI laat uitvoeren door een gecontracteerde zorgaanbieder, krijgt u de behandelingen volledig vergoed. VGZ/Bewuzt heeft met alle ziekenhuizen en met veel fertiliteitsklinieken contracten. Wanneer u kiest voor een zorgaanbieder zonder contract, krijgt u mogelijk maar een klein deel vergoed.

Wilt u meer informatie over de vergoeding van IUI? Neem dan contact op via zorg@unitedconsumers.com of via 040 235 05 60. U krijgt direct iemand aan de lijn die u kan voorzien van informatie en advies. Dat is wat we doen.

Goedkope zorgverzekering

Het UnitedConsumers ZorgCollectief biedt u maandelijks 10% korting op uw VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo bespaart u iedere maand op uw vaste lasten en kunt u meer sparen of dit geld aan leuke dingen besteden. Aanmelden is eenvoudig.

Meld u direct aan

Lees ook

Vergoeding IVF
Vergoeding adoptie
Vergoeding abortus
Vergoeding miskraam
Vergoeding prenataal onderzoek