Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

IVF vergoeding

IVF kan een oplossing zijn wanneer u graag een zwanger wilt worden, maar het niet lukt. Het zou fijn zijn dat u een IVF vergoeding krijgt vanuit uw zorgverzekering. Maar wordt IVF vergoed? Wij leggen het u uit!

IVF vergoeding: wat vergoedt uw zorgverzekering?

Als het niet lukt om zwanger te raken, raden wij u aan om allereerst naar uw huisarts te gaan. Uw huisarts verwijst u, als dat nodig is, door naar de gynaecoloog of een fertiliteitskliniek. Daar krijgt u vervolgens enkele onderzoeken om te achterhalen waarom zwanger worden nog niet is gelukt.

In de meeste gevallen wordt een IVF behandeling als laatste optie geprobeerd. De huisarts, de onderzoeken en de IVF behandeling vergoeding krijgt u in dat geval vergoed vanuit de basisverzekering. Een IVF behandeling (1 poging) bestaat uit de volgende stappen:

  1. Hormoonbehandeling om de eicellen te laten rijpen.
  2. Follikelpunctie, waarbij enkele eicellen worden weggehaald.
  3. In het laboratorium worden deze eicellen vervolgens bevrucht.
  4. De bevruchte eicellen (embryo's) worden teruggeplaatst in de baarmoeder.

Hoeveel IVF pogingen vergoed?

U krijgt tot uw 43e levensjaar 3 IVF pogingen vergoed. Een 4e poging IVF krijgt u dus niet vergoed. Bent u ouder dan 43 jaar? Dan komt komt u niet meer in aanmerking voor een IVF vergoeding. Als u met een IVF poging bezig bent en u wordt 43, dan mag u deze poging afronden. Wat precies inbegrepen zit bij de IVF vergoeding en wanneer dit vergoed wordt, ligt aan uw situatie.

IVF vergoeding tot 38 jaar

U krijgt 2 IVF pogingen vergoed als u ervoor kiest om 1 bevruchte eicel terug te laten plaatsen per keer. Kiest u voor het terugplaatsen van meerdere eicellen per keer, dan krijgt u 3 IVF pogingen vergoed.

IVF vergoeding 38 tot 43 jaar

U krijgt 3 IVF pogingen vergoed bij terugplaatsing 1 of 2 embryo’s.

Kom ik opnieuw in aanmerking voor een IVF vergoeding? 

U krijgt opnieuw 3 IVF pogingen vergoed waneer u:

  • Met uw nieuwe partner niet zwanger kunt raken.
  • Een kind heeft gekregen en een nieuwe zwangerschapswens heeft.
  • Minimaal 10 weken zwanger bent geweest en u een nieuwe zwangerschapswens heeft.

IVF 4e poging vergoed?

Vanuit de basisverzekering krijgt u 3 IVF pogingen vergoed. Een IVF 4e poging krijgt u dus niet vergoed vanuit de IVF vergoeding. Wij bieden geen aanvullende verzekeringen aan om meer IVF-pogingen vergoed te krijgen. Vanaf de 4e IVF poging betaalt u dus zelf voor de behandelingen. Mogelijk kunt u deze medische kosten aftrekken bij de Belastingdienst.

Bekijk ook:

Gynaecologie
Huisarts
IUI

 
Terug naar boven