IVF kan een oplossing zijn wanneer u graag een zwanger wilt worden, maar het niet lukt. Het zou fijn zijn dat u een IVF vergoeding krijgt vanuit uw zorgverzekering. Maar wordt IVF vergoed? Wij leggen het u uit!
Als het niet lukt om zwanger te raken, raden wij u aan om allereerst naar uw huisarts te gaan. Uw huisarts verwijst u, als dat nodig is, door naar de gynaecoloog of een fertiliteitskliniek. Daar krijgt u vervolgens enkele onderzoeken om te achterhalen waarom zwanger worden nog niet is gelukt.
In de meeste gevallen wordt een IVF behandeling als laatste optie geprobeerd. De huisarts, de onderzoeken en de IVF behandeling vergoeding krijgt u in dat geval vergoed vanuit de basisverzekering. Een IVF behandeling (1 poging) bestaat uit de volgende stappen:
U krijgt tot uw 43e levensjaar 3 IVF pogingen vergoed. Een 4e poging IVF krijgt u dus niet vergoed. Bent u ouder dan 43 jaar? Dan komt komt u niet meer in aanmerking voor een IVF vergoeding. Als u met een IVF poging bezig bent en u wordt 43, dan mag u deze poging afronden. Wat precies inbegrepen zit bij de IVF vergoeding en wanneer dit vergoed wordt, ligt aan uw situatie.
U krijgt 2 IVF pogingen vergoed als u ervoor kiest om 1 bevruchte eicel terug te laten plaatsen per keer. Kiest u voor het terugplaatsen van meerdere eicellen per keer, dan krijgt u 3 IVF pogingen vergoed.
U krijgt 3 IVF pogingen vergoed bij terugplaatsing 1 of 2 embryo’s.
U krijgt opnieuw 3 IVF pogingen vergoed waneer u:
Vanuit de basisverzekering krijgt u 3 IVF pogingen vergoed. Een IVF 4e poging krijgt u dus niet vergoed vanuit de IVF vergoeding. Wij bieden geen aanvullende verzekeringen aan om meer IVF-pogingen vergoed te krijgen. Vanaf de 4e IVF poging betaalt u dus zelf voor de behandelingen. Mogelijk kunt u deze medische kosten aftrekken bij de Belastingdienst.
> Gynaecologie
> Huisarts
> IUI