IVF vergoeding

Wanneer u zwanger probeert te raken maar dit niet lukt door ongewenste onvruchtbaarheid, kan IVF een oplossing zijn. Hiermee heeft u meer kans om zwanger te worden. Enkele IVF pogingen worden vergoed vanuit de zorgverzekering.

Wat is IVF?

IVF staat voor In-vitrofertilisatie. Bij IVF worden één of enkele eicellen weggehaald en buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen. Wanneer de eicel bevrucht is, wordt de eicel teruggeplaatst in de baarmoeder.

Een IVF behandeling kent vier stappen:

  1. Een hormoonbehandeling, waardoor de eicellen rijp worden.
  2. Eicellen worden weggehaald bij de vrouw en de man levert zaadcellen in.
  3. De eicellen worden bevrucht met zaadcellen in een laboratorium.
  4. Er worden één of twee bevruchte eicellen terug in de baarmoeder geplaatst.

Een IVF behandeling telt als een IVF poging wanneer eicellen zijn weggehaald.

Vergoeding IVF behandeling

Wanneer het niet lukt om zwanger te raken gaat u eerst naar uw huisarts. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico. Uw huisarts zal u doorverwijzen naar de gynaecoloog of een fertiliteitskliniek, waar u eerst enkele onderzoeken zult krijgen. Deze onderzoeken sluiten uit dat er iets anders aan de hand is waardoor u niet zwanger wordt. In de meeste gevallen wordt een IVF behandeling als laatste geprobeerd. De onderzoeken bij de gynaecoloog of fertiliteitskliniek krijgt u ook vergoed vanuit de basisverzekering, met eigen risico.

U krijgt drie IVF pogingen vergoed vanuit uw basisverzekering wanneer u jonger bent dan 42 jaar. Bent u nog met een poging bezig en wordt u binnenkort 43? Dan mag u deze poging afronden. Wanneer u jonger bent dan 38 jaar krijgt u alleen de eerste twee pogingen vergoed als u ervoor kiest om maar één bevruchte eicel terug te laten plaatsen per keer. Kiest u voor het terugplaatsen van meerdere eicellen per keer, dan krijgt u wel drie IVF pogingen vergoed. De aanvullende verzekering geeft geen extra vergoeding voor IVF.

U krijgt opnieuw drie pogingen als er een nieuwe zwangerschapswens is na een ‘doorgaande’ zwangerschap. Van een doorgaande zwangerschap is sprake na tien weken, gerekend vanaf het moment dat de eicel bij de vrouw is weggehaald. U krijgt ook opnieuw drie pogingen wanneer u wisselt van partner en u samen niet zwanger kunt raken.

Eigen risico van toepassing

Het eigen risico is van toepassing op de vergoeding van IVF behandelingen.

Verwijzing nodig

Om de IVF behandelingen vergoed te krijgen heeft u een verwijsbrief nodig van uw gynaecoloog of uroloog.

Gecontracteerde zorgaanbieder

Voor een volledige vergoeding van de drie IVF behandelingen gaat u naar een gynaecoloog in een instelling met een vergunning voor het uitvoeren van IVF. VGZ heeft met alle ziekenhuizen contracten en heeft met veel fertiliteitsklinieken contracten. Bewuzt heeft ook met veel ziekenhuizen en fertiliteitsklinieken contracten. Zeker weten of uw ziekenhuis of fertiliteitskliniek gecontracteerd is bij Bewuzt? Neem contact op met Bewuzt of kijk dit na bij Vergelijk en Kies op de website van Bewuzt. Gaat u naar een zorgaanbieder waar VGZ of Bewuzt geen contract mee heeft? Dan krijgt u mogelijk niet alles vergoed.

Een goedkope zorgverzekering bij UnitedConsumers

Meld u eenvoudig aan bij het UnitedConsumers ZorgCollectief om 10% korting te krijgen op uw VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op uw Bewuzt zorgverzekering. Zo bent u uitstekend verzekerd bij VGZ of Bewuzt tegen een lage premie. U bespaart hiermee simpelweg iedere maand op uw vaste laten, waardoor u meer geld overhoudt om te sparen of om wat leuks mee te doen. Geen gedoe, wel het voordeel.

Meld u direct aan

Lees ook

Vergoeding IUI
Vergoeding IVF
Vergoeding adoptie
Vergoeding abortus
Vergoeding miskraam
Vergoeding prenataal onderzoek