Kraampakket verzekering

Bent u zwanger? Gefeliciteerd! Er komt een bijzondere tijd voor u aan. Tijdens de zwangerschap moet er veel geregeld worden. Wij willen u een zo fijn mogelijke kraamtijd toewensen. Daarom kunt u een gratis kraampakket van uw zorgverzekering vergoed krijgen. Wanneer komt u in aanmerking voor het kraampakket en wat zit er in?

Kraampakket zorgverzekering: wat is het?

Een kraampakket bevat allerlei spullen die u nodig heeft voor, tijdens of na de bevalling. Zo hoeft u dit zelf niet meer aan te schaffen. Het kraampakket bevat de volgende benodigdheden:  

Product Gebruik
Steriele wondkompressen, 8,5 x 5 cm (32 stuks) Voor het steriel afdekken van het naveltje en eventueel schoonmaken van oogjes en oortjes.
Steriele wondkompressen, 10 x 10 cm (5 stuks) Voor eventuele medische ingrepen (zoals inknippen) en het steriel afdekken van de wond.
Kraammatras met extra omslag, 60 x 90 cm Om het matras te beschermen tijdens de bevalling.
Onderleggers, 60 x 90 cm (10 stuks) Deze wordt bij de bevalling gebruikt.
Matrasbeschermer, 80 x 180 cm Wordt een aantal weken voor de uitgerekende datum overdwars onder het laken op bed gelegd, voor het opvangen van het breken van de vliezen.
Flacon met 70% alcohol, 120 ml Voor het reinigen en ontsmetten van bijvoorbeeld de thermometer.
Natalis kraamverband (12 stuks) Extra groot en dik maandverband, voor het opvangen van bloed en vocht na de bevalling.
Hygiënische handgel, 85 ml Voor het reinigen van de handen van de verloskundige, kraamverzorgster, gezinsleden en kraambezoek (niet te gebruiken voor de baby).
Verbandwatten, 50 gram Voor kleine wonden waarbij een snelverband niet past.
Damesverband (20 stuks) Volledige bescherming tijdens de normale menstruatie.
Stretchbroekjes (2 stuks) Om het inlegverband/kraamverband op de plaats te houden.
Inlegverband (15 stuks) Voor de eerste momenten direct na de bevalling.
Steriele navelklem Voor het afklemmen van de navelstreng
Cadeau van VGZ Een kleine verrassing voor de baby en/of de moeder.
Luiertape Voor het vastmaken van de eerste katoenen luiers.

Kraampakket uit aanvullende zorgverzekering

Bij een aantal aanvullende verzekeringen krijgt u het kraampakket cadeau, zodat u goed voorbereid bent. Heeft u geen aanvullende verzekering met vergoeding voor het kraampakket? Dan kunt u het kraampakket toch aanvragen.

Bent u van plan om binnenkort zwanger te raken en wilt u graag het kraampakket van de verzekering ontvangen? Sluit dan één van deze aanvullende zorgverzekeringen af zodat u goed voorbereid uw zwangerschap in gaat.

Kraampakket zorgverzekering aanvragen

Het is belangrijk dat u het kraampakket vóór de vijfde maand van uw zwangerschap aanvraagt. Dan krijgt u het kraampakket in de zevende maand van uw zwangerschap thuisgestuurd. U kunt het kraampakket aanvragen via de VGZ Kraamzorglijn (0900 – 221 31 41, gebruikelijke belkosten). U kunt dan tegelijkertijd de zorg voor uw kraamtijd aanvragen.

Kraampakket basisverzekering

Heeft u alleen de basisverzekering of heeft uw aanvullende verzekering geen kraampakket vergoeding? Dan krijgt u het kraampakket niet gratis. Uiteraard kunt u deze alsnog bij VGZ aanvragen. De inhoud van het kraampakket is dan hetzelfde.