Contact
Mijn UnitedConsumers

Machtiging aanvragen

Voor de vergoeding van bepaalde behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen heb je eerst een machtiging van de zorgverzekeraar nodig. De zorgverzekeraar geeft daarmee toestemming voor de vergoeding.

Alleen met deze machtiging worden de kosten vergoed. Voor welke zorgsoorten je een machtiging nodig hebt en hoe je deze machtiging aanvraagt, lees je op deze pagina.


Zorgsoorten met een machtiging

Je hebt voor de volgende zorg een machtiging nodig:

Plastische chrirugie en revalidatiezorg: je kunt een machtiging aanvragen bij de zorgverlener, niet bij je zorgverzekeraar.


Machtiging nodig? Even checken

Wij adviseren je om eerst te controleren of je een machtiging nodig hebt, voordat je gebruikmaakt van zorg. Je kunt dit terugvinden op onze vergoedingenpagina van de behandeling of het hulpmiddel. Alleen als hier specifiek bij vermeld staat dat je een machtiging nodig hebt, moet je deze aanvragen. In alle andere gevallen kun je gewoon gebruik maken van de zorg.


Stappenplan machtiging aanvragen

Het is belangrijk om de aanvraag voor jouw machtiging goed en compleet in te vullen. Het aanvragen van een machtiging gaat als volgt:

  1. Vul het aanvraagformulier machtiging in dat bij de zorgsoort hoort.
  2. De zorgverzekeraar beoordeelt je aanvraag. Binnen 10 werkdagen ontvang je een brief met het antwoord. Hierin staat ook wat je vergoed krijgt.
  3. Als je een machtiging hebt gekregen, maak je een afspraak met jouw zorgverlener. De zorgkosten worden – zoals aangegeven in de brief – vergoed door de zorgverzekering.

Machtiging afgewezen

Indien je aanvraag afgewezen wordt, krijg je de zorgsoort niet vergoed. Als je het hier niet mee eens bent, kun je een heroverweging aanvragen. Jouw aanvraag van de machtiging wordt dan opnieuw beoordeeld.

Wij raden je aan om bij een verzoek tot heroverweging aanvullende informatie mee te sturen. Je zorgverlener kan bijvoorbeeld aangeven waarom je wel een vergoeding zou moeten krijgen. De kans is immers aanwezig dat zonder extra informatie de machtiging een tweede keer ook wordt afgewezen.


Vooraf of achteraf een machtiging aanvragen

Het is verstandig om van tevoren een machtiging aan te vragen. Op die manier weet je immers voordat je kosten maakt of deze vergoed worden. Achteraf een machtiging aanvragen is ook mogelijk, maar je hebt de zorg dan al zelf moeten betalen en weet mogelijk niet zeker of je dit vergoed krijgt.


Wie kan een machtiging aanvragen?

Het is gebruikelijk dat je zelf een machtiging aanvraagt, maar de zorgverlener kan dit ook voor je doen. Dit overleg je samen. Voor plastische chirurgie en revalidatiezorg bijvoorbeeld, is bepaald dat de zorgverlener de machtiging altijd aanvraagt.

Als je iemand anders wilt machtigen om jouw zorgzaken te regelen, is er sprake van een ander soort machtiging. Dit is mogelijk met het machtigingsformulier naastenverstrekking. Je kunt het ingevulde formulier met de post opsturen, maar ook digitaal indienen.


Zorgverlener vinden

In onze Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt. Wel zo fijn!

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 
 

Terug naar alle vergoedingen