Orthomanuele therapie

Soms is het nodig om medische hulp in te schakelen bij klachten aan het bewegingsapparaat. Dit zijn uw spieren, pezen en gewrichten, maar ook het skelet en de bindweefselkapsels. Hiervoor kunt u terecht bij een (ortho)manueel therapeut. Wat manuele therapie precies inhoudt en hoe de vergoeding van manuele therapie door uw zorgverzekering is geregeld, lees u op deze pagina.

Orthomanuele therapie

Manuele therapie, oftewel orthomanuele therapie, is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een ortho manueel arts onderzoekt en behandelt mensen met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Deze behandeling is gericht op het weer soepel laten bewegen en het laten afnemen van de pijn.

Ook orthomanuele therapie is een specialisatie. Een orthomanueel therapeut richt zich op onderzoek en behandeling van klachten die verband houden met houding en beweging. Hierbij wordt gekken naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, het bekken en overige gewrichten. Met specifieke technieken worden de standsafwijkingen van de wervelkolom gecorrigeerd.

Manuele therapie vergoeding

Manuele therapie wordt alleen bij specifieke aandoeningen vergoed uit de basisverzekering. Hierop is wel het eigen risico van toepassing. Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding door de basisverzekering? Dan is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Afhankelijk van uw keuze voor welke soort aanvullende verzekering, krijgt u een specifiek aantal behandelingen vergoed.