Kosten MRI-scan vergoeding

Bij lichamelijke klachten kan er een MRI-scan worden gemaakt. Dit zijn foto’s van doorsneden van het lichaam, zodat de arts de organen kan bekijken en beoordelen. De kosten van een MRI-scan worden vaak vergoed door uw zorgverzekering. Toch zijn er uitzonderingen waarbij u zelf de kosten van een MRI-scan betaalt. Hoe het zit met de kosten van een MRI-scan, vertellen wij u graag.

MRI-scan

MRI is een afkorting voor Magnetic Resonance Imaging. Dit betekent dat er via een sterke magneet en radiogolven beelden worden gemaakt van uw lichaam. Een MRI-scan wordt gemaakt in een kleine, smalle tunnel en tijdens het scannen hoort u een hard, bonkend geluid. Vaak krijgt u daarom een koptelefoon met muziek op. Met een MRI-scan kunnen artsen van vrijwel ieder lichaamsdeel beoordelen waar de klachten precies plaatsvinden. Voorbeelden van MRI-scans zijn:

  • MRI-scan hoofd.
  • MRI-scan knie.
  • MRI-scan hart.
  • MRI-scan rug.
  • MRI-scan nek.

MRI-scan vergoeding

Wordt u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen voor een MRI-scan? Dan wordt deze volledig vergoed door uw basisverzekering. U betaalt in dit geval voor de MRI-scan wel een eigen risico.

De kosten van een MRI-scan voor een second opinion worden niet vergoed door de basisverzekering. Dit betekent dat u de kosten van de MRI-scan dan zelf betaalt. 

Kosten MRI-scan

Wat kost een MRI-scan? De kosten van een MRI-scan zijn afhankelijk van het deel van het lichaam dat onderzocht wordt. Zo betaalt u voor een MRI-scan van de hersenen een ander bedrag dan een MRI-scan van de knie. De prijs van een MRI-scan ligt tussen de € 200,- en € 700,-.