Ooglidcorrectie vergoed

Wordt een ooglidcorrectie vergoed? In sommige gevallen wel. Wij leggen u op deze pagina uit wanneer u recht hebt op een vergoeding voor een ooglidcorrectie.

Meestal wordt een ooglidcorrectie alleen in speciale gevallen vanuit de basisverzekering vergoed. Wel kunt u een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering als u bijvoorbeeld last heeft van hangende oogleden.

 
Ooglidcorrectie vergoed uit basisverzekering, in uitzonderlijke gevallen
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering in specifieke gevallen
 
Eigen risico van toepassing
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wanneer krijg ik een ooglidcorrectie vergoed?

Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt een ooglidcorrectie vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor dient u een medische indicatie te hebben. U kunt een medische indicatie krijgen van uw huisarts of medisch specialist als de verlamming of verslapping van uw oogleden:

  • Voor ernstige gezichtsveldbeperking zorgt.
  • Een gevolg is van een aangeboren of verworven afwijking.
  • Veroorzaakt wordt door een chronische aangeboren aandoening.

Klachten zoals vermoeide ogen, druk op de ogen, hoofdpijn of er vermoeid uitzien zijn op zichzelf geen reden om te spreken van een gezichtsveldbeperking. Enkel als de gezichtsveldbeperking ernstige problemen in het dagelijks leven opleveren, kan een ooglidcorrectie vergoed worden uit de basisverzekering.

Gaat het om een plastisch chirurgische behandelingen? Dan heeft u toestemming van VGZ nodig. Het aanvragen van deze behandeling doet u zelf bij VGZ.

Wanneer krijg ik een ooglidcorrectie vergoed uit de aanvullende verzekering?

De voorwaarden voor een ooglidcorrectie vergoeding uit de aanvullende verzekering zijn soepeler. Toch moet u nog steeds voldoen aan enkele condities. U krijgt in de volgende situaties eventueel een vergoeding voor uw ooglidcorrectie uit een aanvullende verzekering:

  • Wanneer u recht vooruit kijkt en uw pupil eenderde wordt bedekt door de onderrand van uw bovenooglid of de overhangende huidplooi.
  • Als u duidelijk een beperkt zijwaarts gezichtsveld heeft. Dit blijkt uit een uitgesproken hangen van het bovenooglid of overhangende huidplooi aan de zijkant van uw oog.
  • Wanneer er aantoonbare onbehandelbare smetten in de huidplooi van uw bovenooglid zijn.

Verwijzing en toestemming nodig

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist om de ooglidcorrectie vergoed te krijgen. Daarnaast heeft u vooraf toestemming nodig van VGZ of Bewuzt. Uw medisch specialist helpt u bij het aanvragen van de toestemming aan VGZ of Bewuzt en zal een toelichting meesturen.

Bovenooglidcorrectie vergoeding

Komt u in aanmerking voor de vergoeding van uw ooglidcorrectie uit de aanvullende verzekering? Dan krijgt u die alleen wanneer u de aanvullende verzekering VGZ Aanvullend Best of het Alles-in-1 Pakket Vitaal Uitgebreid heeft. U krijgt dan een vergoeding van € 950,-.

Aanvullende verzekering Ooglidcorrectie vergoeding
VGZ Aanvullend Best € 950,-
VGZ Vitaal Uitgebreid € 950,-

Onderooglidcorrectie vergoeding

Een onderooglidcorrectie is een cosmetische ingreep en wordt dus niet gezien als een ingreep met medische noodzaak. Daarom wordt een onderooglidcorrectie niet gedekt vanuit uw zorgverzekering.

Gecontracteerd zorgverleners

Laat u de ooglidcorrectie uitvoeren door een zorgverlener die niet gecontracteerd is? Dan kan het zijn dat u een deel zelf betaalt. Bij de Bewuzt basisverzekering krijgt u dan 70% vergoed, bij de VGZ Ruime Keuze 80% en bij de VGZ Eigen Keuze krijgt u 100% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.