Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Ooglidcorrectie vergoeding

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door uw zorgverzekering? In sommige gevallen wel. Wij leggen u op deze pagina uit wanneer u recht hebt op een vergoeding voor een ooglidcorrectie. Meestal wordt een ooglidcorrectie alleen in speciale gevallen vanuit de basisverzekering vergoed. Wel kunt u een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering als u bijvoorbeeld last heeft van hangende oogleden.

Wanneer krijg ik een ooglidcorrectie vergoed?

Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt een ooglidcorrectie vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor heeft u een medische indicatie nodig. U kunt een medische indicatie krijgen van uw huisarts of medisch specialist als de verlamming of verslapping van uw oogleden:

  • Voor ernstige gezichtsveldbeperking zorgt.
  • Een gevolg is van een aangeboren of verworven afwijking.
  • Veroorzaakt wordt door een chronische aangeboren aandoening.

Klachten zoals vermoeide ogen, druk op de ogen, hoofdpijn of er vermoeid uitzien zijn op zichzelf geen reden om te spreken van een gezichtsveldbeperking. Enkel als de gezichtsveldbeperking ernstige problemen in het dagelijks leven opleveren, kan een ooglidcorrectie vergoed worden uit de basisverzekering.

Gaat het om een plastisch chirurgische behandelingen? Dan heeft u toestemming van VGZ nodig. Het aanvragen van deze behandeling doet u zelf bij VGZ.

Wanneer krijg ik een ooglidcorrectie vergoed uit de aanvullende verzekering?

De voorwaarden om een ooglidcorrectie vergoed te krijgen uit de aanvullende verzekering zijn minder streng. Toch moet u nog steeds voldoen aan enkele voorwaarden. U krijgt in de volgende situaties eventueel een vergoeding voor uw ooglidcorrectie uit een aanvullende verzekering:

  • Wanneer u recht vooruit kijkt en uw pupil eenderde wordt bedekt door de onderrand van uw bovenooglid of de overhangende huidplooi.
  • Als u duidelijk een beperkt zijwaarts gezichtsveld heeft. Dit blijkt uit een uitgesproken hangen van het bovenooglid of overhangende huidplooi aan de zijkant van uw oog.
  • Wanneer er aantoonbare onbehandelbare smetten in de huidplooi van uw bovenooglid voorkomen.

Onderooglidcorrectie vergoeding

Een onderooglidcorrectie is een cosmetische ingreep en wordt dus niet gezien als een ingreep met medische noodzaak. Daarom wordt een onderooglidcorrectie niet gedekt vanuit uw zorgverzekering. Als u een onderooglidcorrectie ondergaat, moet u de kosten hiervoor dus zelf betalen.

Terug naar boven