Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Vergoeding orthodontie volwassenen vanaf 18 jaar

Orthodontie is er niet alleen voor jongeren. Om uiteenlopende redenen kan een tandarts u op volwassen leeftijd naar de orthodontist verwijzen. Ook kunt u uit eigen beweging naar de orthodontist stappen. Maar hoeveel kost een beugel eigenlijk en in hoeverre kunt u van de zorgverzekering een vergoeding voor een beugel krijgen? Op deze pagina beantwoorden wij uw vragen over orthodontie voor volwassenen (vanaf 18 jaar).

Orthodontie vergoeding zorgverzekering

Laten we meteen met de deur in huis vallen: orthodontie wordt niet door de basisverzekering vergoedt. Wel kunt u een vergoeding krijgen als u de verplichte zorgverzekering vrijwillig uitbreidt met een aanvullende zorgverzekering. U zult hierbij goed willen kijken naar de precieze dekking en de bijbehorende vergoedingen. 

Orthodontie vergoeding zonder wachttijd

Een orthodontische behandeling kan heel wat kosten. Veel verzekeraars gaan daarom pas tot vergoeding over nadat iemand een bepaalde periode verzekerd is geweest. Deze zogeheten wachttijd is één van de factoren waar u rekening mee dient te houden wanneer u aanvullende zorgverzekeringen vergelijkt. Bij de aanvullende verzekeringen van UC geldt vanaf 2020 ook een wachttijd.

Orthodontie vergoeding volwassenen

Bij uw keuze voor de juiste aanvullende verzekering, zult u op allerlei factoren willen letten. Wij zetten de belangrijkste daarvan hieronder op een rij.

  • Wachttijd: de wachttijd bepaalt hoe lang een volwassene verzekerd moet zijn, voordat deze een orthodontie vergoeding krijgt. Een korte wachttijd is wenselijk als u snel behandeld wilt worden.
  • Medische acceptatie: er kan van een medische acceptatie sprake zijn. De verzekeraar stuurt u een lijst met vragen over uw gezondheid en kan op basis van uw antwoorden ervoor kiezen om u te weigeren. Let op: Verzekeraars mogen u alleen een aanvullende verzekering weigeren. Voor de basisverzekering geldt namelijk een acceptatieplicht.
  • Premie: de maandelijkse premie zal uw keuze ook beïnvloeden. Aanvullende pakketten kunnen variëren van pakweg € 20,- tot € 50,- per maand.
  • Vergoeding: welke dekking een verzekering biedt en welke vergoeding daarbij hoort is ook belangrijk. Als orthodontie wordt vergoed, wordt dit vaak uitgedrukt in een maximum bedrag. Let dus goed op of dit bedrag voldoende is voor u.

Kosten beugel

Het is moeilijk te zeggen hoeveel een beugel gaat kosten. Eén en ander hangt af van de staat van het gebit, het type beugel en de duur van de behandelperiode. Meestal komt de prijs voor een beugel voor volwassenen uit op € 2.000,- tot € 3.000,-. Dit bedrag wordt verspreid over de volledige behandelperiode, die 2-3 jaar kan duren. 

 
Terug naar boven