Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Orthopedische schoenen vergoeding (vanaf 16 jaar)

Een verkeerde houding of pijnklachten kunnen terug te voeren zijn op de vorm van de voeten. Met orthopedische schoenen valt dit te corrigeren. Maar krijgt u een orthopedische schoenen vergoeding van uw zorgverzekering? Op deze pagina ontdekt hoe het zit met de aangepaste schoenen vergoeding.

Vergoeding orthopedische schoenen

Een orthopedische schoenen vergoeding krijgt u grotendeels vanuit de basisverzekering. Zowel voor volwassenen als voor kinderen geldt een kleine eigen bijdrage, die jaarlijks een lichte wijziging kent. Daarnaast dienen volwassenen (vanaf 18 jaar) een eigen risico voor hun orthopedische schoenen te betalen.

De huisarts of medisch specialist is degene die bepaalt of u orthopedische schoenen nodig heeft. De orthopedisch schoenmaker vraagt bij uw zorgverzekeraar een machtiging aan om de schoenen te leveren, waardoor u zich over de verdere afwikkeling geen zorgen hoeft te maken.

Kosten orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden volledig op maat gemaakt. Daar komt vaak handwerk bij kijken, wat u merkt aan de prijs ervan. De kosten van orthopedische schoenen liggen meestal tussen de 500 en 2.000 euro. Hiervan vergoedt de zorgverzekeraar een deel: u betaalt een kleine eigen bijdrage en (indien nog niet volledig aangesproken) het eigen risico.

Eigen bijdrage orthopedische schoenen

Wettelijk is er een eigen bijdrage vastgesteld voor orthopedische schoenen. Die is dus bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Deze eigen bijdrage geldt per paar. Heeft u maar één orthopedische schoen nodig, dan betaalt u de helft van de eigen bijdrage. Heeft u een aanvullende zorgverzekering, dan bestaat de kans dat deze de eigen bijdrage opvangt.

Wanneer heeft u orthopedische schoenen nodig?

Orthopedische schoenen worden volledig op maat gemaakt voor uw voeten. Zo kunnen de stand van uw voeten of de houding waarin u loopt verbeteren, om onmiddellijk of na verloop van tijd verlichting van pijnklachten te bieden. Veel voorkomende klachten waarbij orthopedische schoenen worden aangeraden, zijn:

  • Diabetische voet. 
  • Voorvoetklachten. 
  • Reumatische voet. 
  • Voetvorm-afwijkingen. 
  • Afwijkingen aan de stand van de voet. 

Semi orthopedische schoenen vergoeding

Naast volledig orthopedische schoenen zijn er semi-orthopedische schoenen. Dat zijn schoenen die van buiten op confectieschoenen lijken, maar aan de binnenkant ruimte laten voor aanpassingen. Ook voor een semi orthopedische schoenen vergoeding dient u een doorverwijzing te hebben van uw huisarts of medisch specialist.

Terug naar boven