Osteopaat vergoeding

Osteopathie kan helpen bij klachten die ervoor zorgen dat u niet goed kunt bewegen. Heeft u zorg van een osteopaat nodig? Dan kunt u een osteopaat vergoeding krijgen uit uw zorgverzekering. Wij leggen u graag uit aan welke voorwaarden u moet voldoen voor een osteopaat vergoeding en hoe dit precies werkt.

kruisje Vergoeding uit basisverzekering
vinkje Vergoeding uit aanvullende verzekering
kruisje Eigen risico van toepassing
kruisje Verwijsbrief
vinkje Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Wordt osteopaat vergoed?

De osteopaat vergoeding krijgt u niet uit de basisverzekering. Om een osteopathie vergoeding te krijgen, heeft u een aanvullende verzekering nodig. Osteopathie is (alternatieve) beweegzorg en valt daarom onder dezelfde vergoeding als fysiotherapie. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering krijgt u een aantal behandelingen per kalenderjaar vergoed.

Aanvullende verzekering Vergoeding
VGZ Aanvullend Goed 7 behandelingen
VGZ Aanvullend Beter 12 behandelingen
VGZ Aanvullend Best 18 behandelingen
VGZ Jong Basis 6 behandelingen
VGZ Jong Uitgebreid 18 behandelingen
VGZ Single/Duo Basis 7 behandelingen
VGZ Single/Duo Uitgebreid 18 behandelingen
VGZ Gezin Basis 7 behandelingen
VGZ Gezin Uitgebreid 18 behandelingen
VGZ Vitaal Basis 9 behandelingen
VGZ Vitaal Uitgebreid 18 behandelingen
Bewuzt Alternatief Goed € 250,-
Bewuzt Alternatief Beter € 500,-

Eigen risico en eigen bijdrage osteopaat

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaalt iedereen vanaf 18 jaar eigen risico. De osteopaat vergoeding komt uit de aanvullende verzekering. Hiervoor betaalt u dus geen eigen risico. Er is daarnaast geen vaste eigen bijdrage van toepassing bij osteopathie. U krijgt bij osteopathie wel een maximum vergoeding per behandeling of een maximum aantal behandelingen vergoed. Is uw behandeling duurder of heeft u meer behandelingen nodig dan deze vergoeding? Dan betaalt u het verschil zelf.

Vergoeding osteopaat voorwaarden

Osteopathie wordt vergoed uit het budget voor beweegzorg, net als bijvoorbeeld fysiotherapie. U krijgt bij osteopathie meestal geen volledige vergoeding voor de behandeling. U krijgt een maximum vergoeding per dag. Is uw behandeling duurder, dan betaalt u de overige kosten dus zelf.

Wanneer naar een osteopaat?

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die zich focust op het vaststellen en herstellen van stoornissen in het bewegingsapparaat. Is uw beweeglijkheid ergens in het lichaam verminderd? Dan kan het niet alleen op die plek, maar ook op andere plekken in het lichaam klachten veroorzaken. Osteopathie kan dan helpen.

Vaak ligt de oorzaak van de klacht niet waar de klacht zich uit. De osteopaat zal onderzoeken waar in het lichaam de beweeglijkheid verminderd is om een duidelijk behandelplan op te stellen. Vervolgens zal de osteopaat, door middel van verschillende technieken en manipulaties, proberen bewegingsverlies te verminderen en het lichaam weer stabiel te krijgen.