Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Vergoeding plastische chirurgie

Plastische chirurgie wordt in geval van een medische noodzaak en in specifieke situaties vergoed. Soms vanuit uw basisverzekering of juist vanuit de aanvullende verzekering. Wij leggen u graag uit wanneer plastische chirurgie wordt vergoed door uw verzekering.

Vergoeding plastische chirurgie uit de basisverzekering

Plastische chirurgie wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast heeft u altijd toestemming nodig van uw zorgverzekeraar voor een behandeling. Dit geldt voor ingrepen die uitgevoerd worden door een plastisch chirurg, maar ook voor cosmetische ingrepen die door een andere arts worden uitgevoerd.

Uw verzekeraar beoordeelt uw aanvraag en kijkt bijvoorbeeld naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van de behandeling. Plastische chirurgie wordt in de volgende gevallen vergoed vanuit de basisverzekering:

Plastische chirurgie vergoed uit aanvullende verzekering

In specifieke gevallen wordt plastische chirurgie vanuit de aanvullende verzekering vergoed. In de onderstaande situaties ontvangt u bijvoorbeeld een vergoeding:

Eigen risico plastische chirurgie

Krijgt u een vergoeding voor plastische chirurgie uit de basisverzekering én bent u ouder dan 18 jaar? Dan is het eigen risico van toepassing. Voor verzekerden tot 18 jaar geldt het eigen risico niet. Krijgt u de vergoeding voor plastische chirurgie uit de aanvullende verzekering? Dan betaalt u ongeacht uw leeftijd geen eigen risico.

Specifieke plastische chirurgie

Sommige ingrepen kunnen toch vergoed worden vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering. Onderstaande behandelingen zijn voorbeelden van behandelingen die in bepaalde gevallen vergoed worden. Wilt u zeker weten of u voor een specifieke behandeling een vergoeding kunt krijgen? Neem dan contact op met uw verzekeraar.

  • Wegzuigen van vetweefsel: Hiervoor is zelden een vergoeding mogelijk. Alleen als het de beste behandelmethode is bij een medisch noodzakelijke ingreep krijgt u hier mogelijk een plastische chirurgie vergoeding voor. Een maagverkleining wordt in bepaalde gevallen wel vergoed.
  • Ingrepen bij transseksualiteit: Voor transgender personen die een geslachtsverandering willen kan een ingreep mogelijk vergoed worden. U kunt voor begeleiding terecht bij een van de genderteams in Nederland. Meer informatie over de vergoeding van ingrepen en behandelingen vindt u op de website van de patiëntenvereniging Transvisie .
  • Laserbehandeling: Heel zelden wordt een laserbehandeling van zichtbare bloedvaatjes, pigmentvlekken, andere vlekken en onregelmatigheden vergoed.
  • Littekencorrectie: Geeft een litteken flinke, aannemelijke klachten of kan het gezien worden als verminking? Dan krijgt u littekencorrectie wellicht vergoed.
  • Neuscorrectie: Wanneer u beperkende, onbehandelbare neusklachten heeft krijgt u soms een vergoeding voor een neuscorrectie. Deze krijgt u eventueel vergoed wanneer er sprake is van een verminking of een aangeboren misvorming.
Terug naar boven