Spoedeisende hulp & eigen risico

Spoedeisende hulp wordt altijd vergoed uit de basisverzekering. Ook spoedeisende hulp in het buitenland krijgt u vanuit de basisverzekering vergoed.

 
Vergoeding uit basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Spoedeisende hulp eigen risico

Voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis betaalt u eigen risico. Dit geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder. Raadpleeg daarom eerst uw huisarts of de huisartsenpost. Voor huisartsenzorg betaalt u namelijk geen eigen risico.

Spoedeisende hulp in het buitenland krijgt u vergoed tot Nederlandse marktconforme tarieven. Heeft u geen reisverzekering of aanvullende verzekering? Dan betaalt u mogelijk een deel van de kosten zelf.

Wanneer naar de spoedeisende hulp?

Het is niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoe dringend uw situatie is. Het is dan ook verstandig een arts te raadplegen. De spoedeisende hulp is namelijk bedoeld voor als uw situatie ernstig is. Wanneer kunt u waar het beste terecht?

Doordeweeks overdag:

Bel uw huisarts. Uw huisarts heeft vaak een keuzemenu waarin u kunt kiezen voor spoedgevallen. Zo krijgt u snel iemand aan de lijn die u kan helpen. Na een aantal vragen van de huisartsassistent(e) zal eventueel een spoedafspraak voor u ingepland worden.

’s Avonds, ’s nachts en in het weekend:

Bel uw dichtstbijzijnde huisartsenpost als u denkt dat de hulp niet langer kan wachten. U krijgt iemand aan de lijn die u een aantal vragen stelt om in te schatten hoe dringend uw situatie is. Zij vertellen u of u zelf iets kunt doen, langs moet komen of moet worden opgehaald door de ambulance.

Levensbedreigend:

Bel 112 als u denkt dat uzelf of iemand in uw omgeving zich in een acute levensbedreigende situatie bevindt. Hierbij hoeft u geen contact op te nemen met uw huisarts of huisartsenpost.

Vergoeding eerste hulp

Eerste hulp wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder valt hulp bij de huisarts, de huisartsenpost en de spoedeisende hulp in het ziekenhuis (EHBO). Spoedeisende hulp in het ziekenhuis valt onder medisch specialistische zorg en kan snel in kosten oplopen.

Huisartsenzorg is vrijgesteld van het eigen risico. Is uw situatie niet levensbedreigend? Bel dan altijd eerst even met uw huisarts of de huisartsenpost. Deze kunnen u vaak al helpen. En het kan u een hoop geld schelen.