Contact
Mijn UnitedConsumers

Spoedeisende hulp & eigen risico

Spoedeisende hulp wordt altijd vergoed door de zorgverzekering. Ook spoedeisende hulp in het buitenland wordt door de zorgverzekering vergoed. Hieronder kun je precies zien welke soorten ziekenhuiszorg vergoed worden door de zorgverzekering.

Vergoeding spoedeisende hulp


Spoedeisende hulp & eigen risico

Voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis betaal je wel eigen risico. Dit geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder. Raadpleeg daarom, indien mogelijk, eerst je huisarts of de huisartsenpost. Voor huisartsenzorg betaal je namelijk geen eigen risico. Ook in het weekend of in de avond kun je mogelijk bij een huisartsenpost terecht in plaats van bij de spoedeisende hulp.


Wanneer naar de spoedeisende hulp?

Het is niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoe dringend je situatie is. Het is dan ook verstandig een arts te raadplegen als dat in jouw situatie nog kan. De meeste huisartsen hebben daar een speciaal spoednummer voor. De spoedeisende hulp is bedoeld voor als je situatie ernstig en levensbedreigend is. Wanneer kun je waar het beste terecht?

Doordeweeks overdag:

Bel je huisarts. De huisarts heeft vaak een keuzemenu waarin je kunt kiezen voor spoedgevallen. Zo krijg je snel iemand aan de lijn die je kan helpen. Na een aantal vragen van de huisartsassistent(e) zal eventueel een spoedafspraak voor je ingepland worden. Of je wordt direct doorverwezen naar de spoedeisende hulp. In ernstige gevallen kan er ook een ambulance voor je ingezet worden.

’s Avonds, ’s nachts en in het weekend:

Bel de dichtstbijzijnde huisartsenpost als je denkt dat de hulp niet langer kan wachten. Je krijgt iemand aan de lijn die je een aantal vragen stelt om in te schatten hoe dringend de situatie is. Zij vertellen je of je zelf iets kunt doen, langs moet komen bij de huisartsenpost of spoedeisende hulp of eventueel moet worden opgehaald door de ambulance.

Levensbedreigend:

Bel 112 als je denkt dat jij zelf of iemand in jouw omgeving zich in een acute levensbedreigende situatie bevindt. Hierbij hoef je geen contact op te nemen met je huisarts of de huisartsenpost.


Vergoeding eerste hulp

Eerste hulp wordt altijd vergoed door de zorgverzekering. Hieronder valt hulp bij de huisarts, de huisartsenpost en de spoedeisende hulp in het ziekenhuis (EHBO). Spoedeisende hulp in het ziekenhuis valt onder medisch specialistische zorg en kan snel in kosten oplopen. Voor medisch specialistische zorg betaal je eigen risico. Is het niet levensbedreigend? Kijk dan naar andere opties.

Huisartsenzorg is vrijgesteld van het eigen risico. Is je situatie niet levensbedreigend? Bel dan altijd eerst even met de huisarts of de huisartsenpost. Deze kunnen je vaak al helpen. En het kan je een hoop geld schelen.


Zorgverlener vinden

In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.

> Vind een zorgverlener

 

Onze zorgverzekeringen

Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.

> Bekijk zorgverzekeringen

 

 

Terug naar alle vergoedingen