Sterilisatie vergoeding

Sterilisatie is een betrouwbare manier om zwangerschap te voorkomen. Echter is het vrij kostbaar. Daarom is het fijn als u een sterilisatie vergoeding krijgt vanuit uw zorgverzekering. In veel gevallen krijgt u sterilisatie vergoed uit een aanvullende verzekering.

 
Sterilisatie vergoeding uit basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing
 
Verwijsbrief nodig
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Sterilisatie man vergoeding

Wanneer een man gesteriliseerd wordt, heet dit een vasectomie. Dit is een kleine ingreep waarbij de zaadleiders weggehaald worden of afgesloten worden. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen.

Een vasectomie kost gemiddeld tussen de € 350,- en € 400,-. Dit kunt u vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. De sterilisatie mag uitgevoerd worden door een medisch specialist of door een bevoegd huisarts.

Sterilisatie vrouw vergoeding

Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten. Op die manier kunnen zaadcellen niet meer bij de eicellen komen en kan er dus geen bevruchting plaatsvinden.

Sterilisatie bij een vrouw wordt altijd uitgevoerd door een medisch specialist en gebeurt onder narcose. Deze ingreep kost meer tijd en geld dan de sterilisatie van een man. De kosten hiervoor kunnen flink verschillen. Het is daarom belangrijk om zorgaanbieders goed te vergelijken. Een sterilisatie bij een vrouw kost gemiddeld tussen de € 1250,- en € 1500,-.

Vergoeding sterilisatie aanvullende verzekering

Sterilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De sterilisatie vergoeding komt dus uit de aanvullende verzekering. Sterilisaties zijn erg kostbaar, zeker voor een vrouw. Het is dus aan te raden om u hiervoor aanvullend te verzekeren. Bewuzt heeft geen aanvullende optie voor een sterilisatie vergoeding. VGZ biedt vanuit verschillende aanvullende verzekering wel een sterilisatie vergoeding aan:

Aanvullende verzekering Sterilisatie vergoeding
VGZ Aanvullend Beter sterilisatie man vergoeding: € 800,-
sterilisatie vrouw vergoeding: € 1.250,-
VGZ Aanvullend Best sterilisatie man vergoeding: € 800,-
sterilisatie vrouw vergoeding: € 1.250,-
VGZ Single/Duo Uitgebreid sterilisatie man vergoeding: € 800,-
sterilisatie vrouw vergoeding: € 1.250,-
VGZ Gezin Uitgebreid

sterilisatie man vergoeding: € 800,-
sterilisatie vrouw vergoeding: € 1.250,-

Eigen risico sterilisatie

Op vergoedingen uit de aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing. U betaalt bij een sterilisatie dus geen eigen risico.

Sterilisatie verwijzing

Om in aanmerking te komen voor een sterilisatie vergoeding, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts naar de medisch specialist in het ziekenhuis. Dit kunt u zelf aanvragen bij uw huisarts.

Gecontracteerde zorgaanbieder

U kunt een sterilisatie laten uitvoeren door een medisch specialist in het ziekenhuis. Mannen kunnen voor de sterilisatie ook bij een hiertoe bevoegde huisarts terecht. VGZ heeft met alle ziekenhuizen contracten, waardoor medisch specialisten in reguliere ziekenhuizen altijd gecontracteerd zijn.