Sterilisatie vergoeding

Sterilisatie is een betrouwbare manier om zwangerschap te voorkomen. Echter is het vrij kostbaar. Daarom is het fijn als u een sterilisatie vergoeding krijgt vanuit uw zorgverzekering. In veel gevallen krijgt u sterilisatie vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

 
Vergoeding uit basisverzekering
 
Vergoeding uit aanvullende verzekering
 
Eigen risico van toepassing
 
Verwijsbrief
 
Gecontracteerde zorgverlener voor volledige vergoeding

Sterilisatie man vergoeding

Wanneer een man gesteriliseerd wordt, heet dit een vasectomie. Dit is een kleine ingreep waarbij de zaadleiders weggehaald worden of afgesloten. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Een vasectomie kost gemiddeld tussen de € 350,- en € 400,-. Dit kunt u vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. De sterilisatie mag uitgevoerd worden door een medisch specialist of door een bevoegd huisarts.

Sterilisatie vrouw vergoeding

Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten. Op die manier kunnen zaadcellen niet meer bij de eicellen komen en kan er dus geen bevruchting plaatsvinden. Sterilisatie bij een vrouw wordt altijd uitgevoerd door een medisch specialist en gebeurt onder narcose. Deze ingreep kost meer tijd en geld dan de sterilisatie van een man. De kosten hiervoor kunnen flink verschillen. Het is daarom belangrijk om zorgaanbieders goed te vergelijken. Een sterilisatie bij een vrouw kost gemiddeld tussen de € 1250,- en € 1500,-.

Vergoeding sterilisatie aanvullende verzekering

Sterilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De sterilisatie vergoeding komt dus uit de aanvullende verzekering. Sterilisaties zijn erg kostbaar, zeker voor een vrouw. Het is dus aan te raden om u hiervoor aanvullend te verzekeren. Bewuzt heeft geen aanvullende optie voor een sterilisatie vergoeding. VGZ biedt vanuit verschillende aanvullende verzekering wel een sterilisatie vergoeding aan:

VGZ Aanvullend Goed: geen vergoeding
VGZ Aanvullend Beter: sterilisatie man: € 800,-
sterilisatie vrouw: € 1.250,-
VGZ Aanvullend Best: sterilisatie man: € 800,-
sterilisatie vrouw: € 1.250,-
VGZ Jong Basis Pakket:  geen vergoeding
VGZ Jong Uitgebreid Pakket:  geen vergoeding
VGZ Single/Duo Basis Pakket: geen vergoeding
VGZ Single/Duo Uitgebreid Pakket: sterilisatie man: € 800,-
sterilisatie vrouw: € 1.250,-
VGZ Gezin Basis Pakket:

geen vergoeding

VGZ Gezin Uitgebreid Pakket:

sterilisatie man: € 800,-
sterilisatie vrouw: € 1.250,-

VGZ Vitaal Basis Pakket: geen vergoeding
VGZ Vitaal Uitgebreid Pakket: geen vergoeding

Eigen risico sterilisatie

Op de vergoeding van zorg uit de aanvullende verzekering, is het eigen risico niet van toepassing. U betaalt bij een sterilisatie dus geen eigen risico.

Sterilisatie verwijzing

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts naar de medisch specialist in het ziekenhuis.

Gecontracteerde zorgaanbieder

U kunt een sterilisatie laten uitvoeren door een medisch specialist in het ziekenhuis. Mannen kunnen voor de sterilisatie ook bij een hiertoe bevoegde huisarts terecht. VGZ heeft met alle ziekenhuizen contracten, waardoor medisch specialisten in reguliere ziekenhuizen altijd gecontracteerd zijn.

Wat is sterilisatie?

Sterilisatie is een manier om zwangerschap te voorkomen. Wanneer een man zich laat steriliseren wordt dit ook wel vasectomie genoemd. Hierbij worden beide zaadleiders afgesloten. Wanneer een vrouw zich laat steriliseren worden beide eileiders afgesloten. Als één van beide zich laat steriliseren is zwangerschap niet meer mogelijk.