Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Vergoeding thuisdialyse

Nierdialyse is ingrijpend en vergt veel van uw tijd. De regelmatige bezoeken aan het dialysecentrum kunnen een flinke opgave zijn. Gelukkig is er een alternatief om het iets makkelijker te maken: thuisdialyse. Hierbij vindt de dialyse gewoon bij u thuis plaats. Wel zo fijn en comfortabel. Bovendien heeft u recht op een extra vergoeding voor de kosten die u hierbij maakt.

Vergoeding thuisdialyse basisverzekering

Thuisdialyse wordt vergoed uit de basisverzekering. Deze vergoeding geldt voor:

  • De vloeistoffen voor de dialyse
  • De apparatuur voor thuisdialyse
  • Het onderhoud van de apparatuur
  • Eventuele woningaanpassingen die buiten andere regelingen vallen

Daarnaast kunt u ook de extra stroomkosten vergoed krijgen. Hoe hoog deze vergoeding is, is afhankelijk van het soort dialyse dat u nodig heeft.

Soort dialyse Vergoeding per week Vergoeding per maand
CAPD € 28,72 € 124,36
CCPD/APD € 40,38 € 174,85
Hemodialyse 1-3 keer per week € 45,86 € 198,57
Hemodialyse om de dag € 59,70 € 258,50
Hemodialyse 4-5 keer per week € 73,53 € 318,38
Hemodialyse 6-7 keer per week € 96,09 € 416,07

Vergoeding aansluitkosten thuisdialyse

De kosten die u maakt voor het aansluiten van de apparatuur kunnen ook vergoed worden – mits het om een vorm van thuisdialyse gaat waarbij dit van toepassing is. Zo worden er bij CAPD geen aansluitkosten gemaakt, maar voor CCPD/APD heeft u een afvoer en een geaard stopcontact/aardlekschakelaar nodig. Bij hemiodialyse is het belangrijk dat een erkend installatiebureau het dialyseapparaat goed en veilig aansluit.

Vergoeding woningaanpassing

Als de thuisdialyse wordt uitgevoerd op een verdieping waar u niet de mogelijkheid heeft om uw handen te wassen, kunt u ook hier een vergoeding voor krijgen. Dit is een maximum bedrag dat u bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de aanschaf en aanleg van een wastafel met mengkraan. 

Voor alle aansluitkosten en woningaanpassingen moet u nota’s kunnen overleggen om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Bekijk ook:

ADL hulpmiddelen
Nierdialyse
Thuiszorg

 
Terug naar boven