Vaccinaties vergoed uit de zorgverzekering

Wanneer u op reis gaat, is het verstandig om u goed voor te bereiden. In sommige landen is er namelijk een hoger risico om ziek te worden. Reisvaccinaties worden echter niet vergoed uit de basisverzekering.

Reist u regelmatig? Dan kunt u een aanvullende verzekering met een vergoeding voor preventie afsluiten. Naast vaccinaties krijgt u uit deze vergoeding ook preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen vergoed.

Wanneer worden vaccinaties vergoed?

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan heeft u altijd een budget voor preventie. Dit budget mag u onder andere gebruiken voor consulten, noodzakelijke reisvaccinaties en preventieve geneesmiddelen.

Vergoedingen vaccinaties

Vanuit uw aanvullende verzekering krijgt u een vergoeding voor preventie. Het gaat dan om het voorkomen van:

Hepatitis A / Hepatitis B Malaria
Cholera Meningokokken (meningitis)
DTP Rabiës
Gele koorts Tuberculose
Japanse encefalities/tekenencefalitir  Tyfus

Hoeveel budget u voor preventie krijgt, verschilt per aanvullende verzekering.

Kosten vaccinaties

De kosten van vaccinaties kunnen erg uiteen lopen per vaccinatie en regio. Meestal betaalt u ongeveer € 20,00 per consult. Vaccinaties kunnen tussen € 20,- en € 150,- kosten, afhankelijk van welke vaccinatie u nodig heeft. Kijk daarom goed welke vaccinatie u echt nodig heeft via de website van Reisprik of Thuisvaccinatie.

U kunt vervolgens opzoeken hoeveel deze vaccinatie kost via de website van de GGD. Afhankelijk van de vaccinatiekosten kunt u beslissen of een aanvullende verzekering nodig is. Het kan zijn dat de jaarpremie van een aanvullende verzekering duurder is dan de vaccinaties zelf.

Een aanvullende verzekering afsluiten is vaak pas voordelig wanneer u meerdere vergoedingen uit dat pakket gebruikt. Bereken daarom altijd wat u aan premie kwijt bent en hoeveel vergoeding u hiervoor terug krijgt. Zo weet u altijd zeker dat u niet teveel betaalt voor een vaccinatie.

Voorbeeld kosten reisvaccinatie

U woont in Zuid-Oost Brabant en moet een vaccinatie krijgen voor Hepatitis A. De kosten hiervan zijn ongeveer € 50,- voor een volwassene. Tel daar de consultkosten van € 22,50 bij op en het kost totaal € 72,50. Uw aanvullende verzekering geeft bijvoorbeeld een vergoeding van € 200,-. Dit dekt de kosten van de vaccinatie ruim.

Hier betaalt u bijvoorbeeld wel € 9,14 premie per maand voor. Dit is een jaarpremie van 12 x € 9,14 = € 109,68. Maakt u verder geen gebruik van vergoedingen uit dit pakket? Dan bent u goedkoper uit wanneer u de vaccinatie zelf betaalt.

Vergoeding vaccinaties: Waar kunt u terecht?

U kunt terecht bij Thuisvaccinatie of Reisprik. Bij deze zorgverleners krijgt u het consult en de vaccinatie. U kunt alleen naar een andere zorgverlener als u een herhaalvaccinatie nodig heeft of als u op een van de Waddeneilanden of in Zeeuws-Vlaanderen woont. Heeft u in 2019 een afspraak gemaakt bij een andere zorgverlener en staat deze in het eerste kwartaal van 2020 gepland? Dan krijgt u de vaccinatie alsnog vergoed.

De vaccinatie regelt u in 3 eenvoudige stappen:

  1. Kijk op de website van Reisprik of Thuisvaccinatie welke reisvaccinatie of preventieve geneesmiddelen u nodig heeft voor uw reisbestemming.
  2. Check of u een aanvullende verzekering heeft en hoe hoog uw vergoeding voor preventie is. Dit kunt u nakijken via Mijn VGZ.
  3. Maak een afspraak via de website van Reisprik of Thuisvaccinatie.