Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Vruchtbaarheidsbehandelingen vergoeding

Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is, kan een vruchtbaarheidsbehandeling u goed helpen. Tot een leeftijd van 43 jaar worden vruchtbaarheidsbehandelingen in vrijwel alle gevallen door uw zorgverzekering vergoed.

Vruchtbaarheidsbehandelingen via basisverzekering

De vergoeding voor vruchtbaarheidsbehandelingen komt uit de basisverzekering. Het is dus niet nodig om u hiervoor aanvullend te verzekeren. Wel wordt als voorwaarde gesteld dat u niet ouder bent dan 42 jaar.

De vergoeding geldt voor behandelingen en operaties die de vruchtbaarheid verbeteren. Hiertoe behoren ook:

Op een vergoeding van een vruchtbaarheidsbehandeling is het eigen risico van toepassing.

IUI vergoeding

Intra-uteriene inseminatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij ‘behandeld’ sperma vlak voor de ovulatie hoog in de baarmoeder wordt gebracht. De bevruchting vindt hierbij in de baarmoeder plaats en niet van tevoren in het laboratorium. Het behandelen van het sperma is nodig om ervoor te zorgen dat er meer goede zaadcellen in aanwezig zijn.

IUI is een geschikte vruchtbaarheidsbehandeling wanneer:

  • Er te weinig goede (beweeglijke) zaadcellen zijn.
  • Een zwangerschap uit blijft zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is.
  • De kwaliteit van het baarmoederslijmvlies onvoldoende is voor een spontane zwangerschap.

Intra-uteriene inseminatie wordt vergoed door uw zorgverzekering. Meer informatie over een IUI-behandeling leest u hier. 

IVF vergoeding

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting van de eicel buiten het lichaam plaatsvindt – In Vitro Fertilisatie betekent dan ook ‘bevruchting in glas’. Deze behandeling wordt uitgevoerd wanneer een vrouw niet op een natuurlijke manier zwanger kan worden.

Bij een IVF-behandeling krijgt de vrouw hormonen om meerdere eicellen te laten rijpen. Deze worden via een punctie weggehaald en in het laboratorium bevrucht. Na een succesvolle bevruchting wordt het embryo teruggeplaatst in de baarmoeder.

In Vitro Fertilisatie wordt vergoedt door uw zorgverzekering. Meer informatie over een IVF-behandeling leest u hier.

Terug naar boven