Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering opzeggen bij emigratie

Ga je verhuizen naar het buitenland? Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw Nederlandse zorgverzekering. Afhankelijk van het land waar je gaat wonen en of je nog inkomen uit Nederland ontvangt, wordt beoordeeld of je nog verzekeringsplichtig bent. Ook voor gezinsleden kan de verzekeringsplicht en het recht van vergoeding op medische zorg wijzigen bij emigratie.


Zorgverzekering bij emigreren

De reden van emigratie is voor iedereen anders. Misschien woon je tijdelijk in het buitenland, werk je enkel in het buitenland of blijf je werken vanuit het buitenland voor Nederland. Wij zetten de verschillende situaties voor je op een rij.

werken

Wonen en werken in het buitenland

> Bekijk

 

werken

Werken
in het buitenland

> Bekijk

 

wonen buitenland

Wonen
in het buitenland

> Bekijk

 

werken

Gedetacheerd naar het buitenland

> Bekijk


 

Wonen en werken in het buitenland

Of je nog verzekeringsplichtig bent als je gaat werken en wonen in het buitenland, hangt er vanaf of je nog inkomen ontvangt vanuit Nederland. 

Ik ontvang inkomen uit Nederland

Er zijn meerdere factoren die bepalen of je wel of niet verplicht bent om in Nederland verzekerd te blijven. Neem hiervoor contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij kunnen voor jou beoordelen of je nog verzekerd bent met jouw Nederlandse zorgverzekering.

Ik ontvang geen inkomen uit Nederland

Als je geen inkomen meer uit Nederland ontvangt, kun je niet langer verzekerd blijven bij ons. Volgens de Nederlandse wet mag je namelijk geen Nederlandse zorgverzekering meer hebben. Het volgende is belangrijk in deze situatie:

 • Sluit een zorgverzekering af in het land waar je gaat wonen.
 • Zeg jouw zorgverzekering bij ons op. Wij zullen jouw zorgverzekering beëindigen per de datum dat je niet meer in Nederland woont. Je kunt jouw zorgverzekering opzeggen door contact op te nemen met onze klantenservice.

 

Werken in het buitenland

Je kunt de beslissing nemen om (tijdelijk) in het buitenland te werken. Om te bepalen welke gevolgen dit heeft voor jouw zorgverzekering, is het belangrijk om te weten in wat voor soort land je gaat werken en om welke termijn het gaat.

Ik ga werken in een EU-/EER- of verdragsland

Als je gaat werken in een EU-/EER- of verdragsland, kun je niet langer verzekerd zijn via ons. Het volgende is belangrijk in deze situatie:

 • Sluit een zorgverzekering af in het land waar je gaat wonen.
 • Met een verdragspolis kun je ook zorg in Nederland krijgen. De enige aanbieder in Nederland van een verdragspolis is CZ. Neem hiervoor contact op met deze verzekeraar. 
 • Zeg jouw zorgverzekering bij ons op. Wij zullen jouw zorgverzekering beëindigen per de datum dat je in het buitenland werkt. Je kunt jouw zorgverzekering opzeggen door contact op te nemen met onze klantenservice.

Ik ga niet werken in een EU-/EER- of verdragsland

Als je niet in een EU-/EER- of verdragsland gaat werken, gelden er andere regels. Als je langer dan 3 maanden aaneengesloten in het buitenland werkt, kun je niet langer verzekerd zijn bij ons. Je mag in dit geval volgens de Nederlandse wet geen zorgverzekering meer hebben en dient een zorgverzekering af te sluiten in het land waar je gaat werken. 

Het is belangrijk dat je jouw zorgverzekering bij ons opzegt. Wij zullen de zorgverzekering beëindigen per de datum dat je in het buitenland werkt. Je kunt jouw zorgverzekering opzeggen door contact op te nemen met onze klantenservice.

Als je korter dan 3 aaneengesloten maanden in het buitenland werkt, kun je gewoon verzekerd blijven bij ons. Je krijgt eventuele zorg in het buitenland in dit geval gewoon vergoed volgens onze verzekeringsvoorwaarden.

Vergoedingen in het buitenland


 

Wonen in het buitenland

Als je emigreert naar het buitenland, dan ben je in sommige gevallen verzekerd in Nederland, maar in andere gevallen ben je niet meer verzekerd met jouw Nederlandse zorgverzekering.

Wonen in het buitenland, werken in Nederland

Op het moment dat je in het buitenland woont, maar werkt in Nederland, ben je verzekeringsplichting volgens de Nederlandse wet. Je kunt helaas niet langer via ons verzekerd zijn. Wel kun je rechtstreeks bij VGZ terecht. Het volgende is belangrijk in deze situatie:

 • Geef jouw adreswijziging door aan VGZ. Je zorgverzekering moet omgezet worden, zodat je rechtstreeks bij VGZ verzekerd bent.
 • Ga je in een EU-/EER-land of Zwitserland wonen? Dan ontvang je binnen 2 weken een S1 formulier van VGZ. Dit formulier kun je inleveren bij een zorgverzekeraar in jouw woonland. Je hebt dan recht op de vergoedingen van de wettelijk verzekerde zorg in jouw woonland.

Wonen in het buitenland met een Ziektewet- of WW-uitkering uit Nederland

Volgens de Nederlandse wet moet je in Nederland verzekerd zijn. Je kunt helaas niet langer via ons verzekerd zijn. Wel kun je rechtstreeks bij VGZ terecht. Het volgende is belangrijk in deze situatie:

 • Geef jouw adreswijziging door aan VGZ. Je zorgverzekering moet omgezet worden, zodat je rechtstreeks bij VGZ verzekerd bent.
 • Ga je in een EU-/EER-land of Zwitserland wonen? Dan ontvang je binnen 2 weken een S1 formulier van VGZ. Dit formulier kun je inleveren bij een zorgverzekeraar in jouw woonland. Je hebt dan recht op de vergoedingen van de wettelijk verzekerde zorg in jouw woonland.

Goed om te weten: zodra je gaat wonen in het buitenland en geen inkomen hebt uit Nederland, kun je niet langer verzekerd blijven met een Nederlandse zorgverzekering.

Wonen in het buitenland met een wettelijk pensioen-, WAO-, WIA-, AOW-, of VUT-uitkering uit Nederland

De wet stelt dat je geen Nederlandse zorgverzekering meer mag hebben in deze situatie. Je kunt dus niet meer verzekerd zijn via ons. Het volgende is belangrijk in deze situatie:

 • Als je in een EU-/EER- of verdragsland woont, heb je recht op geneeskundige zorg in jouw woonland. Deze kosten zijn voor rekening van Nederland. Hiervoor kun je een S1 formulier aanvragen via de website van het CAK. Met dit formulier kun je een zorgverzekering afsluiten in jouw woonland.
 • Zeg jouw zorgverzekering bij ons op. Wij zullen jouw zorgverzekering beëindigen per de datum dat je niet meer in Nederland woont. Je kunt je zorgverzekering opzeggen door contact op te nemen met onze klantenservice.

Wonen in het buitenland en geen inkomen uit Nederland

De wet stelt dat je geen Nederlandse zorgverzekering meer mag hebben in deze situatie. Je kunt dus niet meer verzekerd zijn via ons. Het volgende is belangrijk in deze situatie:

 • Sluit een zorgverzekering af in het land waar je gaat wonen.
 • Zeg jouw zorgverzekering bij ons op. Wij zullen jouw zorgverzekering beëindigen per de datum dat je niet meer in Nederland woont. Je kunt je zorgverzekering opzeggen door contact op te nemen met onze klantenservice.

 

Gedetacheerd naar het buitenland

Als je gedetacheerd wordt naar het buitenland, zul je contact op moeten nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te bepalen of je nog verzekerd mag blijven in Nederland. Via de website van de SVB kun je een 'onderzoek verzekering Wlz' aanvragen.


Bewijs van verzekeringsplicht

Bij een (tijdelijke) verhuizing naar het buitenland kan de verzekeraar je vragen om een bewijs van verzekeringsplicht aan te leveren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit kun je online doen via de website van VGZ.

Document aanleveren


 

Heb je een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen je graag!