Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto economisch total loss, zo zit dat!

Na een ongeval kan uw auto economisch total loss worden verklaard. Maar wanneer is een auto economisch total loss? En wat kunt u doen als uw auto total loss is: kunt u de auto houden of moet u verkopen? Wij vertellen u graag meer.

Economisch total loss

 

Wat is economisch total loss?

Als een auto economisch total loss is verklaard, dan zijn de reparatiekosten hoger dan de restwaarde ná het ongeval. Wanneer u schade bij uw autoverzekering claimt, schakelt deze een schade expert in.

De schade expert stelt de dagwaarde van uw auto vóór het ongeval en de restwaarde van uw auto ná het ongeval vast. Op basis daarvan bepaalt de expert of de auto economisch total loss is.


 

Wanneer is een auto economisch total loss?

Bij het bepalen of een auto economisch total loss is, wordt er onder andere gekeken naar de leeftijd van de auto. In de regel stellen verzekeraars, bij auto's die jonger dan 3 jaar zijn, de grens van de reparatiekosten op tweederde van de dagwaarde. Zijn de reparatiekosten hoger? Dan is uw auto economisch total loss.

Bij auto's van ouder dan 3 jaar berekent de schade expert het zogeheten waardeverschil. Uw auto is dan economisch total loss wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan het waardeverschil. 


 

Auto economisch total loss auto houden?

Wanneer uw auto economisch total loss is, kunt u de auto houden en laten repareren. U dient dan wel zelf de extra kosten te betalen. U kunt ook afstand doen van de auto en een nieuwe auto kopen. Als u een nieuwe auto koopt, dan is het interessant om te kijken of uw auto in aanmerking komt voor de nieuwwaarderegeling. Ook kan het, conform de richtlijnen in bedrijfsartikel 16, bij economisch total loss soms verplicht zijn afstand te doen van de auto. Dit artikel voorkomt dat total loss voertuigen in de handen van criminelen belanden.

 

Anders dan bij technisch total loss, heeft u bij economisch total loss meestal een keuze in wat u met uw auto doet:

1. Economisch total loss auto houden

De auto is economisch total loss verklaard, maar u kiest ervoor de auto te houden en deels te laten repareren. Voor de reparatie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor gebruikte onderdelen. Gebruikte onderdelen zijn goedkoper dan gloednieuwe onderdelen. Zo maakt u de kostenpost dragelijker voor uzelf. 

2. Economisch total loss doorrijden

Ondanks de aanwezige schade, is uw auto nog bruikbaar en kunt u veilig met de auto blijven rijden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer u een oude auto heeft en u door een ongeval veel lakschade hebt. De auto rijdt nog prima, maar de lakschade in combinatie met de lage dagwaarde zorgt ervoor dat de auto economisch total loss is.

3. Economisch total loss auto verkopen

Bij economisch total loss kunt u uw auto bij een zogeheten total loss veiling aanbieden. Doet u dit online? Dan dient u foto's van de schade te uploaden. De hoogste bieder koopt vervolgens uw auto. Wellicht dat u middels deze weg meer geld overhoudt dan de restwaarde die de expert heeft vastgesteld. 


 

Economisch total loss vs. technisch total loss

Naast economisch total loss kan uw auto na een ongeval ook technisch total loss worden verklaard. Bij technisch total loss kan de auto na een ongeval niet meer verantwoord de weg op of gerepareerd worden. Meer weten?

Technisch vs. economisch total loss


Ook interessant voor u
 

Total loss

Hoe zit het met het wegslepen van mijn auto na een ongeval?

> Lees meer

 

Schadevergoeding na autoschade

Schadevergoeding na een autoschade: hoe zit dat?

> Lees meer

 

OVS uitgelegd

OVS: zo worden autoschades afgehandeld

> Lees meer

 

Autoschade homepage