Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto economisch total loss, wat moet ik doen?

Na een ongeval kan uw auto economisch total loss worden verklaard. Maar wanneer is een auto economisch total loss? En wat kunt u doen als uw auto total loss is: kunt u de auto houden of moet u verkopen? Wij vertellen u graag meer.

Economisch total loss

 

Wat betekent economisch total loss?

Als een auto economisch total loss is verklaard, dan zijn de reparatiekosten hoger dan de restwaarde ná het ongeval. Wanneer u schade bij uw autoverzekering claimt, schakelt deze een schade expert in.

De schade expert stelt de dagwaarde van uw auto vóór het ongeval en de restwaarde van uw auto ná het ongeval vast. Op basis daarvan bepaalt de expert of de auto economisch total loss is.


 

Wanneer is een auto economisch total loss?

In de regel stellen verzekeraars, bij auto's die jonger dan 3 jaar zijn, de grens van de reparatiekosten op tweederde van de dagwaarde. Zijn de reparatiekosten hoger? Dan is uw auto economisch total loss.

Bij auto's van ouder dan 3 jaar berekent de schade expert het zogeheten waardeverschil. Uw auto is dan economisch total loss wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan het waardeverschil. 

technisch total loss

Economisch total loss berekenen

Een auto is economisch total loss wanneer het waardeverschil lager is dan de reparatiekosten. Het is dan niet meer 'economisch' voordelig om de auto te laten repareren. Om u een beter inzicht te geven wat economisch total loss is, hebben wij een voorbeeldsituatie voor u in een tabel gezet:

Dagwaarde auto vóór het ongeval € 20.000,-
Restwaarde auto na ongeval € 6.000,-
Waardeverschil (€ 20.000 - € 6.000,-) € 14.000,-
Reparatiekosten € 16.000,-

In bovenstaande situatie ziet u dat de reparatiekosten € 2.000,- hoger zijn dan het waardeverschil van de auto vóór en ná het ongeval. De auto is in dit voorbeeld dus economisch total loss. 

 

Auto economisch total loss, wat nu?

Wanneer uw auto economisch total loss is, kunt u de auto laten repareren. U dient dan wel zelf de extra kosten te betalen. U kunt ook afstand doen van de auto en een nieuwe auto kopen.

Anders dan bij technisch total loss, heeft u bij economisch total loss meestal een keuze in wat u met uw auto doet:

1. Doorrijden met een economisch total loss auto

Ondanks de aanwezige schade, is uw auto nog bruikbaar en kunt u veilig met de auto blijven rijden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer u een oude auto heeft en u door een ongeval veel lakschade hebt. De auto rijdt nog prima, maar de lakschade in combinatie met de lage dagwaarde zorgt ervoor dat de auto economisch total loss is.

2. Economisch total loss auto houden

De auto is economisch total loss verklaard, maar u kiest ervoor de auto te houden en deels te laten repareren. Voor de reparatie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor gebruikte onderdelen. Gebruikte onderdelen zijn goedkoper dan gloednieuwe onderdelen. Zo maakt u de kostenpost dragelijker voor uzelf. 

3. Economisch total loss auto verkopen

Bij economisch total loss kunt u uw auto bij een zogeheten total loss veiling aanbieden. Doet u dit online? Dan dient u foto's van de schade te uploaden. De hoogste bieder koopt vervolgens uw auto. Wellicht dat u middels deze weg meer geld overhoudt dan de restwaarde die de expert heeft vastgesteld.

Uitzondering: conform de richtlijnen in bedrijfsartikel 16 is het bij economisch total loss soms verplicht afstand te doen van de auto. Dit artikel voorkomt dat total loss voertuigen in de handen van criminelen belanden. 


 

Economisch total loss vs. technisch total loss

Naast economisch total loss kan uw auto na een ongeval ook technisch total loss worden verklaard. Bij technisch total loss kan de auto na een ongeval niet meer verantwoord de weg op of gerepareerd worden. Meer weten?

Economisch total loss vs. technisch total loss


Aanbevolen voor u


 

Autoschade homepage