Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over de schade expert en het schaderapport

Een schade expert wordt onder andere ingeschakeld bij een hoog schadebedrag, diefstal en/of als de schade moet worden verhaald op het Waarborgfonds Motorverkeer. Een schade expert maakt daarbij een schaderapport op. Wij vertellen je precies wat het inhoudt.

Schade expert banner


 

Wat doet een schade expert?

Een schade expert is een professional die de autoschade beoordeelt en een prijsschatting van de reparaties maakt. Hij of zij wordt ingeschakeld door het schadeherstelbedrijf of door je verzekeraar en is volledig onafhankelijk. Dit betekent dat hij of zij niet handelt in naam van de autoverzekeraar. Dit zijn de belangrijkste taken van een schade expert auto:

  • De schade expert maakt een schaderapport op.
  • De schade expert beantwoordt vragen over de reparatie.
  • De schade expert stelt de oorzaak en omvang van de schade vast.
  • De schade expert controleert of je voldoet aan de polisvoorwaarden.
  • De schade expert bepaalt de restwaarde van jouw auto na de schade.
  • De schade expert zet het schadeherstel in gang en begeleidt het schade traject.

Wat kost een schade expert?

Als je verzekeraar of schadehersteller een schade expert inschakelt, dan kost dit jou niets. De kosten hoef je niet te verhalen op je verzekeraar. Dat doet de schade expert namelijk zelf.


 

Schaderapport auto

Eén van de belangrijkste taken van de schade expert is het opstellen van een schaderapport. Een schaderapport is een overzicht van de verwachte reparatiekosten en de onderdelen die vervangen, gerepareerd, gespoten en/of uitgedeukt moeten worden. Met het schaderapport kan de verzekeraar schade verhalen op de tegenpartij. Het schaderapport is daarom noodzakelijk om een schadeclaim in te dienen.

Goed om te weten: het opstellen van zo’n schaderapport duurt gemiddeld 3 tot 5 werkdagen.


 

Wanneer maakt een schade expert een schaderapport?

Niet bij iedere schade is er een schaderapport nodig. Bij kleine autoschades heeft je verzekeraar genoeg aan het ingevulde schadeformulier. Bij hogere schadebedragen zal de verzekeraar een schade expert inschakelen. Maar, er zijn ook situaties waarin het laten opstellen van een schaderapport altijd gebeurt:


advies Goed om te weten...

"Zodra de schade expert het schaderapport heeft opgesteld, wordt deze naar je autoverzekeraar gestuurd. Vervolgens wordt de oorzaak en toedracht van de schade beoordeeld. Geldt er dekking voor de schade? Dan zal je verzekeraar de schade vergoeden."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen

 

Niet eens met de schade expert? Laat contra expertise uitvoeren

Ben je het niet eens met het schaderapport van de schade expert? Dan kun je een contra expertise aan jouw auto uit te laten voeren. Om contra expertise in te schakelen, moet je zelf contact op te nemen met een expertisebureau. Komen de schade experts er vervolgens niet samen aan uit? Dan wordt er een derde expert ingeschakeld. Het oordeel van de derde expert is uiteindelijk bepalend.

Voorwaarden contra expertise auto

Een voorwaarde voor het uitvoeren van contra expertise is dat deze voldoet aan de richtlijnen van het NIVRE. Bekijk van tevoren in de polisvoorwaarden hoe het precies is geregeld met je autoverzekeraar, bijvoorbeeld wat betreft de vergoeding. 

Contra expertise auto kosten

De kosten voor een contra expert zijn tussen de € 250,- en € 350,-. Wat je verzekeraar precies vergoedt, staat vermeld in jouw polis. Vaak zijn dit de 'redelijke kosten', of is de vergoeding gebaseerd op het tarief van hun eigen experts.


 

Wanneer wel of niet schade laten repareren?

In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om de schade niet te laten herstellen, maar om het schadebedrag te ontvangen. Wil je de schade niet laten herstellen? Dan hoef je ook niet altijd een schade expert in te schakelen. Bij de ene verzekeraar krijg je in dit geval het gehele schadebedrag uitgekeerd, bij de andere een gedeelte hiervan. Ook zijn er verzekeraars die helemaal niets vergoeden.


Hulp nodig bij autoschade?

Ben je via ons verzekerd en wil je een schade melden? Of loopt er al een schade via ons en heb je vragen over de schade expert of contra expertise? Neem dan contact op met onze verzekeringsexperts. Wij staan voor je klaar om je te helpen en bespreken graag de opties met je.

service

Neem contact met ons op


Ook interessant
 

Total loss

Total loss: wanneer is jouw auto nu total loss?

> Lees meer

 

schadeformulier

Zo meld en verhaal je schade met een schadeformulier

> Lees meer

 

Schadevergoeding

Wanneer krijg je een schadevergoeding?

> Lees meer

 

Autoschade homepage