Contact
Mijn UnitedConsumers

Restwaarde auto berekenen

De restwaarde is de waarde van uw auto na een schade. Maar hoe kunt u de restwaarde van uw auto berekenen? En wat zijn factoren die de restwaarde van uw auto bepalen? 

restwaarde

 

Wat is restwaarde?

De restwaarde is de berekende waarde van uw auto na een ongeval. De restwaarde geeft aan wat u als autobezitter ontvangt bij total loss, of als u uw beschadigde voertuig wilt verkopen. De restwaarde berekenen is vrij makkelijk. Het is na melijk het bedrag dat overblijft na het in mindering brengen van het schadebedrag.


 

Restwaarde auto bij schade

De verzekeraar zal de dag- en restwaarde vaststellen bij schade en op basis daarvan beslissen of de auto wel of niet total loss is. Een goed onderhouden auto is over het algemeen meer waard dan een slecht onderhouden auto. Het is daarom verstandig dat uw auto de onderhoudsbeurten krijgt die geadviseerd worden door de garage.


 

Restwaarde auto: welke factoren spelen een rol?

Bij het berekenen van de restwaarde van uw auto, worden enkele factoren in gedachte gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  • De leeftijd van de auto.
  • Het aantal gereden kilometers.
  • Welke accessoires uw auto heeft.
  • De staat van het onderhoud van uw auto.

 

Waarom restwaarde auto berekenen?

In de volgende gevallen wordt de restwaarde van uw auto berekend:

Uw auto is total loss

Heeft u uw auto total loss gereden en heeft u geen aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling getroffen? Dan wordt in eerste instantie de dagwaarde vastgesteld. Dit is de waarde van de auto vóór het ongeval. Daarnaast wordt ook nog de restwaarde berekend. Dit is de waarde van de auto ná het ongeval. 

Bepalen of reparaties rendabel zijn

In het geval van een aanrijding is het voor verzekeraars belangrijk om te weten wat een soortgelijk voertuig in goede staat waard is. Zijn de reparatiekosten hoger dan de restwaarde van de auto? Dan is uw voertuig in principe economisch total loss. U kunt ervoor kiezen om de auto te laten repareren, maar door de autoverzekeraar wordt in dit geval enkel de restwaarde uitgekeerd.


 

Restwaarde auto berekenen

U kunt de restwaarde van uw auto berekenen door een taxatie uit te laten voeren. Dit kunt u doen door middel van een online kentekencheck of door een expert. De leeftijd, kilometerstand en originele prijs spelen een grote rol in de bepaling van de restwaarde.


 

Meer autowaarden

Wellicht bent u op zoek naar een ander begrip. Om u te helpen, hebben wij nog enkele andere autowaarden op een rijtje gezet: 

Dagwaarde auto

De dagwaarde van de auto is hoeveel het voertuig op dit moment waard is. Er wordt dan gekeken naar een landelijk gemiddelde van hetzelfde type voertuig. 

Inruilwaarde auto

Ruilt u uw oude auto in voor een nieuw exemplaar? Dan is de inruilwaarde het bedrag dat in mindering wordt gebracht voor de aanschaf van het nieuwe voertuig.   

Nieuwwaarde auto

Wanneer de auto vers uit de fabriek komt, is de nieuwwaarde het bedrag dat de eerste eigenaar voor de auto betaalt - inclusief BTW en eventuele accessoires. 

Aanschafwaarde auto

De aanschafwaarde is wellicht het makkelijkste vast te stellen: stel, u ziet een leuke auto en u betaalt er € 5.000,- voor? Dan is dát de aanschafwaarde van de auto. 

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen. Door bijvoorbeeld kortingen kan dit bedrag afwijken van de nieuwwaarde.


Vragen over de restwaarde van uw auto? Neem contact op! 

Bent u bij een ongeval betrokken geweest en is uw auto total loss? Of heeft u een autoverzekering via ons lopen en bent u benieuwd wat er bekend is over de restwaarde?

Neem dan gerust contact met ons op! Onze experts helpen u graag met al uw vragen omtrent uw autoverzekering. 

service

Contact opnemen


Ook interessant voor u
 

Stormschade

Stormschade: hoe zit het met de autoverzekering?

> Lees meer

 

Autodiefstal

Autodiefstal en uw autoverzekering: zo werkt het

> Lees meer

 

Schadevergoeding

Wanneer krijgt u een schadevergoeding?

> Lees meer

 

Autoschade homepage