Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Restwaarde auto: de restwaarde van de auto berekenen

Restwaarde: misschien heeft u er ooit van gehoord. De term restwaarde wordt gebruikt om de waarde van uw voertuig te bepalen na schade. Hoe kunt u de restwaarde van uw auto berekenen en wat zijn factoren die meespelen in de bepaling van de restwaarde? 

restwaarde

 

Restwaarde: wat is dat?

De restwaarde wordt gebruikt om de waarde van een voertuig te bepalen na een ongeval. De restwaarde geeft aan wat u als autobezitter ontvangt wanneer uw auto schade heeft na een ongeval of wanneer u uw beschadigde voertuig wilt verkopen. De restwaarde is het bedrag dat overblijft nadat het schadebedrag in mindering is gebracht op de dagwaarde.


 

Restwaarde auto bij schade

De verzekeraar zal de dag- en restwaarde vaststellen bij schade en op basis daarvan beslissen of de auto wel of niet total loss is. Een goed onderhouden auto is over het algemeen meer waard dan een slecht onderhouden auto. Het is daarom verstandig dat uw auto de onderhoudsbeurten krijgt die geadviseerd worden door de garage.


 

Restwaarde auto: welke factoren spelen een rol?

In de bepaling van de restwaarde van uw auto, wordt rekening gehouden met meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • De leeftijd van de auto.
  • Het aantal gereden kilometers.
  • Welke accessoires uw auto heeft.
  • De staat van het onderhoud van uw auto.

 

Waarom restwaarde auto berekenen?

In de volgende gevallen wordt de restwaarde van uw auto berekend:

Uw auto is total loss

Heeft u uw auto total loss gereden en heeft u geen aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling getroffen? Dan wordt in eerste instantie de dagwaarde vastgesteld. Dit is de waarde van de auto vóór het ongeval. Daarnaast wordt ook nog de restwaarde berekend. Dit is de waarde van de auto ná het ongeval. 

Bepalen of reparaties rendabel zijn

In het geval van een aanrijding is het voor verzekeraars belangrijk om te weten wat een soortgelijk voertuig in goede staat waard is. Zijn de reparatiekosten hoger dan de restwaarde van de auto? Dan is uw voertuig in principe economisch total loss. U kunt ervoor kiezen om de auto te laten repareren, maar door de autoverzekeraar wordt in dit geval enkel de restwaarde uitgekeerd.


 

Restwaarde auto berekenen

U kunt de restwaarde van uw auto berekenen door een taxatie uit te laten voeren. Dit kunt u doen door middel van een online kentekencheck of door een expert. De leeftijd, kilometerstand en originele prijs spelen een grote rol in de bepaling van de restwaarde.


 

Meer autowaarden

Wellicht bent u op zoek naar een ander begrip. Om u te helpen, hebben wij nog enkele andere autowaarden op een rijtje gezet: 

Dagwaarde auto

De dagwaarde van de auto is hoeveel het voertuig op dit moment waard is. Er wordt dan gekeken naar een landelijk gemiddelde van hetzelfde type voertuig. 

Inruilwaarde auto

Ruilt u uw oude auto in voor een nieuw exemplaar? Dan is de inruilwaarde het bedrag dat in mindering wordt gebracht voor de aanschaf van het nieuwe voertuig.   

Nieuwwaarde auto

Wanneer de auto vers uit de fabriek komt, is de nieuwwaarde het bedrag dat de eerste eigenaar voor de auto betaalt - inclusief BTW en eventuele accessoires. 

Aanschafwaarde auto

De aanschafwaarde is wellicht het makkelijkste vast te stellen: stel, u ziet een leuke auto en u betaalt er € 5.000,- voor? Dan is dát de aanschafwaarde van de auto. 

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is het bedrag dat de auto waard was toen deze net op de markt verscheen. Door bijvoorbeeld kortingen kan dit bedrag afwijken van de nieuwwaarde.


Aanbevolen voor u


 

Autoschade homepage

Terug naar boven